Premieră națională în domeniul transplantului hepatic

Prelevarea organului a fost făcută de la un donator în viață, fiind prima intervenție de acest gen asistată laparoscopic în România.

 

În cursul zilei de ieri, în România au avut loc două noi transplanturi de ficat, una dintre aceste intervenții consemnând și o premieră națională în acest domeniu. Este vorba de o intervenție care a avut loc la Spitalul Clinic Sanador – singura unitate medicală privată în care se efectuează la acest moment transplant de ficat cu organ prelevat de la un donator viu.  Aceasta a fost cea de-a treia intervenție de acest gen efectuată aici după cele două, care au avut loc anul trecut, înainte de declanșarea pandemiei.

Elementul special care a făcut din această nouă operație o premieră națională constă în faptul că prelevarea fragmentului de ficat de la donatorul în viață a fost asistată laparoscopic, fapt ce asigură o recuperare mult mai rapidă pentru donator. Premiera a fost trecută în contul echipei coordonate de medicii Irinel Popescu și Vlad Brașoveau, care au realizat intervenția în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice al Spitalului Clinic Sanador.

Pacientul care a beneficiat de acest transplant este un tânăr de 22 de ani care suferea de ciroză hepatică de cauză autoimună, iar prelevarea s-a făcut de la un donator înrudit (mama), la fel ca și în cazul celorlalte două transplanturi hepatice realizate în cadrul aceleiași unități medicale.

Despre noua metodă folosită pentru prelevarea fragmentului de ficat care a fost transplantat pacientului, dr. Vlad Brașoveanu a explicat că „recoltarea fragmentului de ficat de la donator asistată laparoscopic ne permite să evităm incizia Mercedes, mare și cu o recuperare de durată, și să practicăm în schimb o incizie mediană mult mai mică, pentru care recuperarea se face mult mai rapid”.

 

Acesta a mai precizat că transplantul hepatic de la donator în viață este cea mai complexă intervenție din chirurgia hepatică, iar această premieră nu ar fi putut avea loc fără dotările de ultimă generație de care dispune Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice Sanador. Este vorba de  sistemul de laparoscopie 3D Olympus, utilizat pentru recoltarea asistată laparoscopică, microscopul Zeiss Kinevo 900, utilizat pentru microsuturile vasculare ale porțiunii de ficat transplantate, ecograful BK3000, utilizat pentru ecografia intraoperatorie și sistemul de autotransfuzie. Acestea se adaugă dotărilor structurale disponibile în blocul operator, prevăzut cu hote cu flux laminar și centrale de tratare a aerului dedicate, pentru a asigura aer steril cu presiune pozitivă în sălile de operație, reducând astfel riscul de apariție a infecțiilor nosocomiale.

Din echipa care a efectuat această intervenție au mai făcut parte au făcut parte dr. Dragoș Romanescu, dr. Iulian Moșteanu, dr. Ionuț Duduș (chirurgie hepatică), dr. Dragoș Zamfirescu (microchirurgie reconstructivă), dr. Andrei Cristea, dr. Bogdan Grigorescu, dr. Cristina Vlăduțescu (anestezie-terapie intensivă), dr. Gabriela Șmira (ecografie intraoperatorie), membri ai echipelor operatorii – medici, asistenți medicali și tehnicieni.

 

Tot ieri, la centrul de transplant hepatic de la Institutul Fundeni a fost efectuat un transplant cu organ prelevat de la un donator în moarte cerebrală. Este vorba de un pacient de 53 de ani, care a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, însă medicii de aici nu l-au mai putut salva.

Bărbatul a intrat în moarte cerebrală, iar echipa de coordonare a activității de transplant, condusă de dr. Andrei Mureşan şi dr. Adriana Stoicovici a solicitat acordul aparținătorilor pentru prelevarea ficatului și corneei. Familia pacientului a fost de acord să facă acest gest altruist, astfel că la spitalul din Baia Mare au fost trimise echipa de prelevare ficat a Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Genady Vatachki şi echipa Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, pentru prelevare corneei.

Câteva ore mai târziu, echipa de chirurgi condusă de dr. Doina Hrehoreţ a realizat cu succes intervenţia de transplant hepatic la Institutul Fundeni, salvând viaţa unei paciente de 55 ani. Această reușită a fost obținută cu sprijinul şi suportul echipei ATI, conduse de dr. Cristina Martac.

Corneea urmează a fi  transplantată de echipele Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, coordonate de dr. Florian Baltă și dr. Valentin Dinu,  care vor reda vederea a doi pacienți. „Mulţumim cu respect şi recunoştinţă familiei donatorului pentru gestul plin de umanitate și bunătate pe care l-a făcut și mulţumim medicilor şi echipelor din jurul lor, care au făcut posibil ca din suferinţa să poată fi dăruită speranţă” este mesajul transmis cu această ocazie de Agenția Națională de Transplant.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*