Președintele Iohannis a vizitat Institutul Oncologic din Cluj-Napoca

Însoțit de fostul premier Emil Boc, în prezent primar al Clujului, șeful Statului a vizitat mai multe secții ale IOCN și s-a arătat interesat, în mod deosebit, de cercetare și de oameni.

 

Prezent la Cluj la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaționale de Matematică, la care participă 615 dintre cei mai buni tineri matematicieni din lume, printre care și fiul președintelui Siriei, președintele Klaus Iohannis a vizitat și Institutul Oncologic „Dr. Ioan Chiricuță” (IOCN) din municipiu. În această vizită a fost însoțit de primarul Emil Boc, înalții oaspeți fiind întâmpinați de directorul medical al Institutului, dr. Patriciu Achimaș Cadariu, care a deținut pentru puțină vreme și portofoliul de ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, demisionând în luna mai a anului 2016, pe fondul scandalului dezinfectanților diluați.

Prin această vizită, Președintele Klaus Iohannis transmite un semnal de încurajare a investiției în zona sănătății și susține un model de bună practică în domeniul medical, reprezentat de un spital care face performanță”, se arată într-un comunicat al președinției. Vizita sa a durat aproximativ 35 de minute, timp în care a vizitat mai multe secții clinice și neclinice, arătându-se interesat în special de zona de medicină nucleară, imagistică, anatomie patologică, chirurgie și de cercetare.

 

Șeful Statului nu a făcut declarații după vizita în spital, însă la intrarea și la ieșirea din unitatea medicală a fost așteptat de un grup de clujeni care au scandatClujul vă susțineșiUniți salvăm toată România”.  Patriciu Achimaș Cadariu a precizat că președintele fost interesat mai ales de modul de îngrijire a pacienţilor şi de cercetarea din cadrul unităţii medicale și de resursa umană a institutului. „L-a interesat în primul rând îngrijirea pacienţilor, atât din punct de vedere al calităţii, cât şi al numărului de pacienţi, infrastructura şi resursa umană care deserveşte institutul. Preşedintele a fost foarte impresionat de ceea ce a văzut, era bine informat despre institut. A fost foarte, foarte impresionat de partea de cercetare. Domnia sa, fiind fizician, înţelege foarte bine multe dintre procesele care se petrec acolo”, a mai declarat în acest sens Patriciu Achimaș Cadariu.

Cu aocazia acestei vizite, președintele s-a întâlnit și cu rectorul UMF Cluj, Alexandru Irimie, întâlnire la care au participat și directorul medical al IOCN și primarul Emil Boc.

 

 

Vizita președintelui a avut loc în contextul în care, saptămâna tecută a avut loc manifestarea Zilele Institutului Oncologic Cluj-Napoca, eveniment a cărui temă a fost anul acesta „Prezent şi viitor în abordarea afecţiunilor oncologice”.

La deschideea lucrărilor, directorul medical al institutului declara că suntem unul dintre primele institute de cancer din Europa, cel mai important institut de cancer din România, prima şi singura instituţie de profil acreditată european. Afecţiunile oncologice reprezintă o cauză majoră de deces atât la nivel mondial, cât şi în România. Manifestarea Zilele Institutului Oncologic Cluj-Napoca este unul dintre proiectele importante ale unităţii, care susţine dezvoltarea profesională continuă a tinerilor implicaţi în problematica oncologică”.

În perioada mai 2017-mai 2018, institutul a acordat servici medicale pentru aproximativ 26.000 de pacienți, servicii ce au constat în 109.421 de îngrijiri spitalicești și 8.220 de intervenții chirurgicale oncologice.

 


Adaugati un comentariu


 

*