Prima ediție a NeuroGASTRO din Europa de Est are loc la București

1 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Peste 500 de personalităţi ştiinţifice, medici de diferite specialități şi tineri cercetători din întreaga lume dezbat, la NeuroGASTRO 2023, cele mai noi cuceriri științifice în domeniul neurogastroenterologiei și motilității.

 

Un adevărat regal științific medical internațional are loc în această perioadă la București, pentru prima dată în Europa de Est și pentru prima dată în format fizic, după pandemia COVID-19, sub egida Societății Europene de Neurogastroenterologie, în parteneriat cu Societatea Română de Neurogastroenterologie și Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH).

Prof. univ. dr. Vasile Drug, președintele SRGH, este cel care a obținut desemnarea României drept organizator al Congresului European de Neurogastroenterologie – NeuroGASTRO 2023. Este o onoare deosebită şi o oportunitate pentru comunitatea ştiinţifică şi medicală din ţara noastră să fim gazde la acest important eveniment ştiinţific. Vor fi discutate subiecte precum: tulburările funcţionale digestive, importanţa microbiotei, utilitatea investigaţiilor imagistice şi endoscopice, interrelaţia cu bolile inflamatorii intestinale şi neoplaziile digestive, precum şi utilitatea de noi metode de tratament, a menționat profesorul ieșean, care este și președintele Comitetului de organizare, în deschiderea evenimentului.

 

La evenimentul de la București, alături de specialiștii români și europeni sunt prezenți medici renumiți de pe toate continentele, din SUA, America de Sud, Chile, Japonia, China, Australia, Coreea de Sud etc.

Cele mai recente descoperiri științifice, inclusiv de ultimă generație, sunt prezentate în diferite formate și vin în întâmpinarea dorinței participanților de a identifica cele mai bune metode și tratamente cu ajutorul cărora își pot ajuta pacienții, au transmis organizatorii.

Ne dorim ca, după mai bine de doi ani de pandemie, NeuroGASTRO 2023 să fie în sfârșit o întâlnire față în față remarcabilă, care să reunească cercetători și clinicieni din domeniul neurogastroenterologiei și motilității. Așteptăm cu nerăbdare prezentări multiple și un schimb de experiență la cel mai înalt nivel, pentru a interacționa și a împărtăși cunoștințe, pentru a aborda provocările majore în studiul neurobiologiei funcției gastrointestinale”, a transmis profesorul Qasim Aziz, președin­tele congresului, care în prelegerea sa de bun venit a vorbit despre fenotipurile durerii viscerale bazate pe mecanismul lor subiacent, subliniind că descoperirile științifice nu sunt importante doar pentru tulburările primare de durere, ci și pentru bolile organice.

 

Reuniunea bienală a NeuroGASTRO 2023 (Congresul European de Neurogastroenterologie – ESNM) reunește, la București, la Hotelul Crowne Plaza, în perioada 31 august – 2 septembrie, peste 500 personalități științifice, medici specialiști și tineri cercetători din toată lumea, interesați de cele mai noi descoperiri științifice din domeniul neurogastroenterologiei, motilității digestive și bolilor gastrointestinale funcționale. În cadrul evenimentului vor fi prezentate și rezultatele comisiilor Roma.

O dată la doi ani are loc, între societățile continentale de neurogastroenterologie, o reuniune, sub forma unor Congrese care se desfășoară, alternativ, pe un continent sau altul. Existând dorința de a dezvolta domeniul Neurogastroenterologiei și în Europa de Est (până acum s-au desfășurat astfel de congrese la Londra, la Roma, la Lisabona), am considerat că organizarea în România a unui astfel de eveniment este o bună oportunitate atât pentru Societate, cât și specialiștii din Europa de Est, dar și pentru bolnavii care suferă de aceste afecțiuni funcționale digestive să beneficieze de un suport suplimentar de informație și colaborare în domeniu”, a explicat prof. dr. Vasile Drug, președintele în exercițiu al SRGH.

 

Evenimentul a debutat pe 30 august, cu un curs postuniversitar precongres, dedicat progreselor în măsurarea tulburărilor de motilitate, iar Institutul Clinic Fundeni a prezentat un curs de manometrie digestivă.

La festivitatea de deschidere a Congresului au fost invitaţi reprezentanţi ai Președinţiei, Ministerului Sănătăţii, ai UMF „Carol Davila” și ai Colegiului Medicilor din România, iar Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor” a oferit un miniconcert.

Profesorul german Paul Enck, unul dintre fondatorii Societății Europene de Neurogastroenterologie și Motilitate și ai reuniunii internaționale de tineri investigatori „Little Brain Big Brain”, a primit premiul „ESNM Lifetime Achievement Award”, pentru realizările obținute într-o viață dedicată neurogastro­enterologiei. El a fost pionier în activitatea axei creier-intestin, motilitate, placebo/nocebo etc. Conferința cu tema „Gândește intestinul și, dacă da, la ce se gândește”, pe care acesta a susținut-o în cadrul Congresului, a fost foarte apreciată de participanții la eveniment.

 

La NeuroGASTRO 2023, care se desfășoară sub motto-ul „Experiență interdisciplinară la cel mai bun mod, sunt abordate teme deosebit de interesante, precum: Mecanisme care stau la baza funcției gastrointestinale normale și dezordonate”, „Mecanismele durerii și hipersensibilitatea viscerală”, „Rolul microbiomului și al dietei în sănătate și boală, inclusiv rolul interacțiunilor gazdă-microb”, „Intervenții dietetice, inclusiv pre-, pro- și syn- și postbiotice”, „Mecanisme și tehnici de diagnostic în intoleranța alimentară”, „Aspecte fiziopatologice și clinice ale tulburărilor de interacțiune intestin-creier”, „Tehnologii pentru evaluarea motilității și percepției gastrointestinale”, „Terapii actuale și viitoare pentru funcția intestinală dezordonată și tulburările de interacțiune intestin-creier”, „Interacțiuni creier-intestin în sănătate și boală”, „Epidemiologia funcției intestinale dereglate și tulburările de interacțiune intestin-creier”

În cadrul sesiunii destinate Societății Române de Neurogastroenterologie, profesorii Vasile Drug, Dan Dumitrașcu, Mircea Diculescu, Radu Țuțuian, Ion Băncilă, Anca Dimitriu, Oana Barboi și Teodora Surdea-Blaga au vorbit, între altele, despre cum se construiește o unitate de Neurogastroenterologie – de la elemente de bază la integrarea în Departamentul/Spitalul/Rețeaua de referință -, la controlul calității. 

 

* Neurogastroenterologia include, în aria sa de interes afecțiuni frecvent întâlnite, precum: bolile digestive funcționale și motorii (sindromul de intestin iritabil, dispepsia funcțională, boala de reflux gastroesofagiană precum și tulburările motorii induse de boala celiacă, diabetul zaharat, intoleranțele alimentare, etc), afecțiunile post infecțioase intestinale, sindroame dureroase abdominale (ex. pancreatite) și alterări ale florei intestinale.

* Societatea Europeană de Neurogastroenterologie și Motilitate – ESNM a fost înfiinţată acum circa 30 de ani, în contextul în care prin studii de motilitate, de percepţie, de psihologie etc. s-a evidențiat creșterea acestei patologii, iar recunoașterea de către medici și pacienţi a importanţei neurogastroenterologiei, ca discliplină medicală de graniță a gastroenterologiei, a devenit o necesitate.

* Societatea Română de Neurogastroenterologie este o societate științifică profesională în cadrul căreia sunt reuniți medici gastroenterologi, interniști, neurologi, medici de familie și din alte specialități și are ca scop ridicarea nivelului cunoașterii și asistenței medicale în acest domeniu. România a fost una dintre primele ţări europene care și-a constituit o Societate de Neurogastroenterologie, în 2005, la iniţiativa prof. dr. Dan Dumitrașcu, afiliată la ESNM încă din 2009.

 

Informații detaliate se pot găsi pe site-ul congresului – https://www.neurogastro2023.org/, al ESNM –  https://www.esnm.eu/ precum și al Societății Române de Neurogastroenterologie – https://neurogastro.ro/.

 

Sursă foto: NeuroGASTRO 2023/Linkedin

 


Adaugati un comentariu


 

*