S-au reluat cursurile Școlii de vară pentru pacienții pre și post transplant

1 septembrie 2023 | 0 comentarii |

După o pauză de patru ani, Asociația Transplantaților din România (ATR) organizează cea de-a VI-a ediție a Școlii de vară, la care vor participa pacienți cu transplant renal și hepatic, donatori, pacienți în dializă și însoțitori.

 

Evenimentul are loc la Eforie-Sud, în perioada 02-09 septembrie 2023, iar activitățile sunt organizate pe ateliere și în plen, în funcție de tematici. Toate temele vor fi susținute de personal specializat (medici specialiști – nefrologie, neurologie, cardiologie, oncologie, medicină de urgență – psiholog, reprezentant Casa de Sănătate a Județului Constanța etc.), transmit organizatorii.

Stabilirea temelor pentru ateliere și discuții în plen s-a făcut pe baza întrebărilor frecvente primite din partea colegilor, colectate și sintetizate la nivelul asociației. Deasemenea, actele normative nou promovate în acest an pentru sistemul de sănătate, acte care vizează o serie de facilități și drepturi ale pacienți asigurați și neasigurați, este necesar să fie cunoscute și explicate pe înțelesul pacientului, așa încât acesta să beneficieze de ele în deplină cunoștință. Un accent deosebit se va pune și pe modul de comunicare în relați pacient – medic, respectiv pacient – reprezentant al instituțiilor din sistemul de sănătate, ca repere distincte în realizarea unui act medical de calitate”, a declarat Gheorghe Tache, președintele ATR.

 

Gheorghe Tache

La ediția din acest an, participanților din România li se vor pacienți cronici din Serbia și Macedonia de Nord, care sunt „dornici să cunoască și să asimileze informații de conduită medicală și terapeutică de la noi, transmit organizatorii, care menționează că acești pacienți aparțin unor organizații membre SEEN Transplant (Rețeaua de Transplant din Sud-Estul Europei), din care și ATR face parte”, spun reprezentanții ATR.

Totodată, din partea asociației similare din Marea Britanie va fi prezentă Lynne Holt, cu care ATR a început să colaboreze în februarie 2021, când a primit sprijin în activitățile de gestionare a grupurilor de pacienți cronici din Ucraina și cu care intenționează să dezvolte colaborarea organizațională și schimbul de bune practici în planul accesului la transplant și al monitorizării stării post transplant. 

Ne dorim ca și în cadrul acestei ediții, să contribuim, alături de specialiști, la formarea unei conduite adecvate a pacientului cronic, care să fie capabil să își gestioneze singur starea de boală cronică, să prevină unele situații nedorite și să știe să acționeze în situații medicale limită”, a mai spus Gheorghe Tache.

 


Adaugati un comentariu


 

*