Prima piesă de teatru despre poveștile pacienților cu dermatită atopică

9 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Poveștile unor pacienți cu dermatită atopică au stat la baza scenariului unei piese de teatru prin intermediul căreia Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cu ajutorul unei echipe de actori profesioniști, încearcă să ajute copiii și adolescenții să înțeleagă mai bine ce este dermatita atopică.

 

Dermatita e o parte din mine. E una dintre identitățile mele pe care am reușit să le îmbrățișez și cu care să trăiesc!” – este mesajul pe care Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) îl transmite prin intermediul primei piese de teatru despre pacienții cu dermatită atopică, cu scopul de a încuraja pacienții să-și accepte boala, iar pe cei din preajma lor să-i înțeleagă și să-i susțină.

„Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice lansează piesa de teatru «DA», inspirată din poveștile unor pacienți cu dermatită atopică. Este un demers de popularizare a experienței prin care trec copiii, adolescenții și tinerii cu dermatită atopică. Pentru mulți dintre noi pare o boală banală, care înroșește pielea și poate dispărea la fel de repede cum a apărut. Nu este deloc așa. Pacienții au probleme mari din cauza afecțiunii, de multe ori nu pot să doarmă noaptea, au restricții la țesăturile pe care le pot purta, le e teamă să afle colegii și multe altele”, transmite organizația de pacienți.

 

A, B și E sunt trei dintre tinerele care și-au spus poveștile care stau la baza scenariului piesei de teatri DA, pe care o echipă de actori profesioniști au pus-o în scenă și pe care o vor prezenta în mai multe licee bucureștene.

A este studentă la medicină și nu îi mai este nici teamă, nici rușine. Împreună cu mama ei și ea medic a depășit toate aceste etape.

B este o mama tânără și activă de când are tratamentul potrivit. Și ea are oameni care o susțin în jur și de câteva luni este îndrăgostită. Dar nu a fost mereu așa. Iar experiențele ei le veți regăsi în piesă.

E este o tânără care nu vrea să se afle despre boala ei. Doar familia știe. Spune că poate va veni momentul în care să vorbească deschis dar încă nu a venit.

Piesa de teatru DA este despre ele și despre faptul că poveștile lor transpuse într-o formă artistică vor ajuta și alți copii și adolescenți să înțeleagă mai bine prin ce trec colegii lor care au dermatită atopică și îi vor susține.

 

Interviurile, scenariul și punerea în scenă au fost realizate de Active Works, o companie formată din actori profesionişti, care foloseşte exerciţii şi tehnici din actorie pentru a ajuta oameni, grupuri şi organizaţii să înveţe experimentând.

Oamenii își dau cu părerea fără să aibă habar! Cum au făcut și femeile alea la BAC, n-o să uit niciodată cum se uitau femeile alea la mine. Eram la proba de română și au venit supraveghetoarele la mine: Aoleu, da’ tu ce ai?? În ziua aia mi se inflamase puțin, dar nu era cine știe ce. Și au început să-mi dea sfaturi. Mi-au zis să ma dau cu cremă Nivea că lor le-a mers foarte bine pe față și să încerc și eu” – este una dintre replicile piesei de teatru se va juca în liceele bucureștene Miguel Cervantes, Jean Monet și Gheorghe Lazăr.

Piesa a fost înregistrată și va fi postată pe Youtube, pentru a ajunge la cât mai multe persoane, anunță reprezentanții COPAC.

Piesa de teatru face parte dintr-un proiect COPAC, implementat în urma câștigării unui grant internațional, fiind unul dintre cele 5 proiecte câștigătoare din întreaga lume în cadrul competiției globale „Agents of chance”, înființată de Sanofi și Regeneron.

 

Citește și: Știi și câștigi sănătate: Dermatita atopică

 

Peste 230 milioane de oameni din lume suferă de dermatită atopică, iar 10-15% dintre aceștia sunt copii și 3-5% adulți. Conform unor studii recente, aproximativ 30% dintre adulți, 40% dintre adolescenți și un sfert dintre copiii cu dermatită atopică au fost victime ale bullying-ului și jumătate dintre ei, din toate grupele de vârstă, s-au simțit nefericiți sau deprimați, din cauza bolii de care suferă.

O cercetare online realizată anul trecut de COPAC, în rândul pacienților cu dermatită atopică, a evidențiat o serie din problemele cu care se confruntă acești pacienți, de la tratamentul nepotrivit sau lipsa tratamentului și drumul pe care îl parcurg până la diagnosticare, uneori lung și anevoios. Potrivit cercetării COPAC, 49,2% dintre pacienți se confruntă cu lipsa somnului, iar 42,4% spun că după diagnosticare s-au confruntat cu accese frecvente de prurit. Miturile care circulă în popor contribuie în mare parte la stigma pacienților, lucru confirmat și de răspunsurile din chestionare, având în vedere că  14,8% dintre românii cu dermatită atopică se confruntă cu rușinea de a ieși în lume.

 

Cele mai importante simptome ale dermatitei atopice, care ar trebuie să trimită pacientul la medicul dermatolog, sunt: piele uscată, anumite porțiuni ale pielii devin roșii și inflamate. Cele mai afectate sunt coatele, încheieturile, spatele genunchului și gâtul, însă pot fi afectate și alte zone ale pielii. La copii, astfel de manifestări pot apărea la nivelul feței. Apare mâncărimea în zonele afectate, iar uneori, pe zonele afectate apar vezicule cu lichid. În cazurile severe ale bolii, este afectată mare parte din suprafața corpului.

Chiar dacă dermatita atopică nu poate fi vindecată cu un tratament pe termen scurt, este posibil ca boala să fie controlată pe termen lung și să asigure o calitate superioară a vieții pacienților.

De Ziua Internațională a Dermatitei Atopice, marcată pe 14 septembrie, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă acești pacienți: tratamentul nepotrivit sau lipsa tratamentului și drumul pe care îl parcurg până la diagnosticare, uneori lung și anevoios.

 


Adaugati un comentariu


 

*