Primarul și viceprimarul Chișinăului, prezenți la Buzău pentru semnarea unui acord de cooperare cu Consiliul Județean

Este primul acord pe care capitala Republicii Moldova și un sector al acesteia îl încheie cu o administrație județeană din România.

 

Astăzi, Consiliul Județean Buzău a încheiat două noi acorduri de cooperare cu Republica Moldova, de această dată chiar cu capitala românilor de peste Prut, Chișinău, și unul dintre sectoarele acesteia. Într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean au fost supuse la vot proiectele de hotărâre privind încheierea protocoalelor de colaborare, iar consilierii s-au declarat în unanimitate de acord. În acest fel, Buzăul devine primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău, la 30 de ani de la inaugrarea celui de-al doilea Pod de Flori, când locuitorii din Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România.

Oaspeții de peste Prut au fost întâmpinați cu pâine și sare, după care au fost invitați în sala D. Filipescu, pentru a lua parte la ședința în care s-a „parafat” crearea unei noi punți între Buzău și Chișinău și Sectorul Botanica.

Astfel, de astăzi „o singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului!” așa cum a spus președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, după semnarea acordului de cooperare, împreună cu primarul Chișinăului, Ion Ceban, consfințind astfel votul favorabil al consilierilor județeni buzoieni pentru aceste proiecte.

 

Ședința de îndată a Consiliului Județean Buzău a avut un caracter festiv și a fost special pregătită pentru a se desfășura în prezența delegației de la Chișinău, din care au făcut parte primarul Ion Ceban, viceprimarul Olga Ursu și Diana Guba -pretorul sectorului Botanica din Chișinău (funcție similară celei de primar de sector din București). La eveniment, în calitate de invitat, a participat și președintele PSD, Marcel Ciolacu, care la final a avut o întrevedere oficială cu primarul Chișinăului.

Buzăul devine astfel partener socio-economic și cultural al Chișinăului și al sectorului Botanica, cel mai mare al capitalei R. Moldova, al cărui nume derivă din cel al primului parc dendrologic înființat în Basarabia de Școala de Horticultură fondată în 1842, denumit inițial „Grădina engleză”, dar căruia localnicii îi spuneau „Grădina botanică”.

Este o continuare și o întărire a angajamentului nostru față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului”, a subliniat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

 

Buzăul este primul județ care încheie un astfel de acord cu Municipiul Chișinău și un sector al capitalei Republicii Moldova, iar colaborarea dintre autoritățile locale se va desfășura pe mai multe planuri, pe o perioadă nedeterminată. Părțile au convenit să își asume inclusiv angajamente financiare pentru a promova relațiile de colaborare, care vor viza schimburi de experiență și de informații privind bunele practici pentru o activitate eficientă a autorităților administrației publice locale, organizarea de activități comune cu caracter educativ, social, cultural și sportiv, promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole și a proiectelor de infrastructură.

Proiecte precum «Zilele Chișinăului la Buzău» – un festival pe care îl vom organiza anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău «Titulescu» vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil” a anunțat președintele CJ Buzău, subliniind că la fel ca și până acum, rămâne „un susținător al relațiilor de colaborare dintre cele două țări” și consideră că „nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi”.

 

Reprezentanții autorităților de la Buzău și Chișinău și-au asumat totodată susținerea sectorului asociativ, a programelor pentru tineret, educație, sănătate, agrement și voluntariat, dar și a proiectelor investiționale de interes public și privat. În urma colaborării celor trei unități administrativ-teritoriale vor fi elaborate și proiecte comune prin care vor fi atrase fonduri europene și se va încuraja colaborarea dintre organizațiile non-guvernamentale din Buzău și Chișinău, prin desfășurarea de proiecte și activități comune. O atenție deosebită va fi acordată și colaborării între întreprinderile mici și mijlocii, încurajându-se astfel investițiile la nivel local și raional.

Președintele CJ Buzău le-a mulțumit „domnului primar al Municipiului Chișinău, Ion Ceban și doamnei pretor al Sectorului Botanica, Diana Guba pentru deschidere și pentru căldura cu care au vorbit despre România și Republica Moldova. În egală măsura, doresc să le mulțumesc domnului deputat Marcel Ciolacu și tuturor invitaților care ne-au fost astăzi alături și cu care am marcat acest moment istoric”, a punctat Petre Emanoil Neagu.

 

Deputatul Marcel Ciolacu și-a declarat convingerea că documentul semnat astăzi nu reprezintă doar o foaie de hârtie, ci conținutul său va fi pus în parctică de către semnatari. „Doresc în primul rând să mulțumesc președintelui Consiliului Județean și consilierilor buzoieni și să-i felicit pe domnul primar Ion Ceban și pe domnul Petre Emanoil Neagu pentru această inițiativă. Este un moment istoric această colaborare. Știm că trecutul nu îl putem schimba, niciunul dintre noi, dar, ca oameni de stat, trebuie să ni-l asumăm. Prezentul este o consecință a trecutului, dar noi putem și avem datoria să ne facem un viitor împreună. Astăzi se semnează un document între România și Republica Moldova, dar se semnează, de fapt, un document între români și români, care vizează viitorul comun. De noi depinde cum ne vom creiona acest viitor împreună și cum ne vom ajuta de acum încolo. Restul este politică și sunt lucruri trecătoare.  Sunt convins că astăzi nu asistăm doar la semnarea unei hârtii A4 și cred că toți, și de o parte și de cealaltă, veți pune în parctică ceea ce v-ați asumat prin documentul semnat”, a subliniat Marcel Ciolacu.

 

În următoarele 30 de zile vor fi înființate structuri asociative la nivelul celor două unități administrativ-teritoriale, pentru implementarea acordurilor de colaborare. Acestea vor elabora propuneri pentru programe de activități și se  vor întruni în ședințe comune, cel puțin o dată la șase luni. Fiecare parte va desemna un coordonator, care va  răspunde de implementarea eficientă a acestor acorduri. Nu în ultimul rând, coordonatorii de la Buzău și Chișinău vor elabora un plan de implementare și vor propune acțiuni suplimentare, pe parcursul derulării acestora.

Primarul Chișinăului a spus că „este o deosebită onoare să fim prezenți la Buzău și venim de fiecare dată cu plăcere. Există un potențial enorm de dezvoltare a relațiilor dintre Chișinău și Consiliul Județean Buzău și vreau ca această colaborare să fie aprofundată pe mai multe domenii. În septembrie vom veni cu un program cultural și poate și cu unul economic, vrem să împărtășim multe lucruri frumoase. Și în ceea ce privește expertiza pe proiecte de infrastructură locală și altele care pot fi atrase, cred că este un mare potențial”, a spus Ion Ceban.

Consiliul Județean Buzău are o veche și bună colaborare cu Raionul Soroca din Republica Moldova, iar prin noile acorduri încheiate cu Chișinău se întărește colaborarea culturală, economică și socială între buzoieni și frații de peste Prut.

 


Adaugati un comentariu


 

*