Primul centru social şi de reabilitare pentru nevăzători, inaugurat de Ziua Bastonului Alb

14 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Aici va funcționa și singura tipografie Braille de mare tiraj din România, precum şi studioul de înregistrare al cărţilor şi materialelor audio destinate deficienţilor de vedere.

 

În anul 1993, Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor a declarat data de 15 octombrie Ziua Internaţională a Nevăzătorilor, eveniment care a generat sărbătorirea, la nivel mondial, a Zilei Bastonului Alb, eveniment marcat până atunci în Statele Unite, ca urmare unei inițiative din 1964 a președintelui american Lyndon Johnson. Bastonul alb este un element reprezentativ pentru persoanele cu deficiențe de vedere, constituind totodată și un simbol al independenței nevăzătorilor, pentru că îi ajută să se deplaseze singuri, fără însoțitor.

Pentru nevăzătorii din România, sărbătorirea Zilei Bastonului Alb din acest an are o semnificație deosebită, pentru că va marca un eveniment așteptat încă din 2008. Este vorba de inaugurarea primului centrul social şi de reabilitare destinat deficienților de vedere, în care aceștia vor putea beneficia de servicii pe care nicio altă structură din România nu le asigură în prezent.

Inițiativa aparține Asociației Nevăzătorilor din România, care a anunțat că evenimentul va avea loc mâine, începând cu ora 11.00. Ulterior vor fi organizate și Zilele porţilor deschise, pentru toţi cei care doresc să viziteze noua clădire.

 

Noul centru pentru nevăzători

Centrul va funcționa în București, pe strada Vatra Luminoasă la numărul 106, într-o clădire nouă, a cărei construcție a fost demarată în 2008. Lucrările au durat 13 ani, pentru că au fost finanțate în special din fonduri atrase de nevăzători, prin intermediul filialelor locale ale asociației, la care s-au adăugat donații oferite de salariații organizației și donații primite din partea unor persoane fizice și juridice. Așadar, nu a existat o finanțare constantă, iar din acest motiv lucrările au întârziat până în 2021, însă cu cât așteptarea a fost mai lungă, cu atât este mai mare satisfacția acum, la îndeplinirea obiectivului.

Centrul Vatra Luminoasă va găzdui sediul central al Asociației Nevăzătorilor din România și va oferi o gamă variată de servicii de care deficienții de vedere nu au putut beneficia până acum. Astfel, noul centru va oferi sprijin și consiliere de specialitate persoanelor care își pierd vederea la vârstă adultă (nevăzători tardivi).

 

În cadrul centrului se vor organiza cursuri specializate de orientare în spațiu pentru nevăzători, iar persoanele cu deficiențe de vedere vor putea urma aici cursuri de formare şi reconversie profesională, în domenii care valorifică simțurile și abilitățile superior exersate de nevăzători: reflexoterapie și masaj, prelucrare de sunet, telemarketing etc.

În cadrul centrului va funcționa și prima tipografie Braille de mare tiraj din România, împreună cu un studio profesional de înregistrare a cărților și altor materiale audio destinate nevăzătorilor. În acest mod, este de așteptat să fie rezolvată și problema manualelor și celorlalte materiale didactice necesare Liceului pentru Deficienți de Vedere de la Buzău, care folosește în prezent o imprimantă pentru a multiplica manualele vechi, transmise de la o generație la alta.

Asociația Nevăzătorilor din România este principalul for reprezentativ al persoanelor cu deficiențe de vedere, continuând tradiția Societăți Orbilor din România, înființată în 1906 de Regina Elisabeta.

 

Sursă foto: Asociația Nevăzătorilor din România și Ability HUB

 


Adaugati un comentariu


 

*