Primul test care detectează simultan gripa și Covid-19, disponibil în România

16 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Probele pot fi recoltate în prezent în 32 de laboratoare din țară, doar pe bază de programare on-line.

 

Suprapunerea sezonului gripal cu pandemia de Covid-19 reprezintă unul din principalele riscuri în această perioadă, mai ales că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este în creștere și se înregistrează noi recorduri de la o zi la alta. Întrucât ambele afecțiuni fac parte din categoria infecțiilor respiratorii, simptomele de debut sunt asemănătoare și pot fi ușor confundate. Astfel, o persoană sănătoasă care contractează infecția cu noul coronavirus, poate considera că este vorba de o simplă răceală sau o gripă ușoară și nu va merge la medic, ducând boala „pe picioare”, dar contribuind la răspândirea virusului, care poate ajunge astfel la persoane din categoriile vulnerabile.

Dacă împotriva gripei, aceste persoane se pot vaccina, pentru imunizarea față de Covid-19 nu există încă o soluție, iar în caz de infectare, consecințele pot fi dramatice. De asemenea, există riscul ca persoanele care contractează virusul gripal să ia cu asalt secțiile de urgență ale spitalelor, temându-se că este vorba de Covid-19, iar în acest mod unitățile medicale se vor aglomera. fiind nevoie și de creșterea capacității de testare.

Pentru a se putea evita astfel de situații, compania Synevo a lansat recent în România primul test combinat, capabil să depisteze în același timp prezența noului coronavirus și pe cea a virusului gripal.

 

Dr Antonela Curici

Astfel, în cazul unei o persoane cu simptome specifice, testul poate să indice clar dacă este vorba de gripă sau de Covid-19, evitându-se în acest mod situațiile menționate mai sus. Testul RT PCT Multiplex a apărut ca o necesitate în această perioadă, având și rolul de a oferi medicilor informați cheie despre pacienții cu simptome de infecții respiratorii, astfel încât aceștia să poată stabili un diagnostic corect, pentru care să prescrie tratamentul adecvat.

Cu ocazia lansării testului pe piața autohtonă, directorul medical al Synevo România, dr. Antoanela Curici, a declarat că „ne bucurăm că am reușit să facem disponibil acest test într-un interval foarte scurt de la lansarea sa internațională, venind în sprijinul medicilor, pacienților și autorităților implicate în gestionarea pandemiei de Covid-19. Apropierea sezonului gripal va îngreuna sensibil munca medicilor, simptomatologia pentru SARS Cov2 și pentru virusurile gripale Influenza A și B fiind foarte apropiată”.

 

Testul poate fi realizat, la acest moment, doar cu programare online pe site-ul synevo.ro. Costul unui astfel de test este de 375 de lei, iar recoltarea probelor se poate face în cele 32 laboratoare Synevo din Arad, Baia Mare, Bacău, Brașov, Brăila, București, Cluj, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Pitești, Ploiești, Rădăuți, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sfântul Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara și Zalău.

Recoltarea se face la nivel nazofaringian, iar rezultatele pozitive vor fi raportate și autorităților, conform reglementărilor legale în vigoare. Testarea se realizează la acest moment doar pe bază de programare on-line pe site-ul SynevoRomânia.

Reprezentanții companiei au mai precizat că noul test are o acuratețe foarte ridicată, fiind procesat pe două platforme automatizate, unice în sistemul privat din România.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*