Producatorii de medicamente generice sprijina aducerea in Romania a Agentiei Europene a Medicamentului

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu autoritatile, in acest demers.

 

 

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA)

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA)

Intentia autoritatilor romane de a convinge responsabilii Uniunii Europene sa fie de acord cu relocarea sediului Agentiei Europene a Medicamentului la Bucuresti este privita cu ochi buni de producatorii de medicamente generice din Romania.  Acestia si-au declarat sprijinul pentru acest demers, pe care il considera benefic. Reactia a venit la jumatatea din partea Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), in urma declaratiilor facute saptamana trecuta, de Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, care a anuntat ca Romania isi doreste sa gazuiasca o agentie europeana, iar alegerea s-a oprit asupra celei a medicamentului, care urmeaza sa fie mutata de la Londra, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana.

Brexitul a devenit o certitudine in cursul zilei de ieri, cand premierul britanic Theresa May a anuntat ca s-au declansat procedurile de retragere din UE, astfel ca, in perioada urmatoare, Agentia Europeana a Medicamentului, care functioneaza in prezent la Londra, va trebuie sa isi mute sediul in alta tara membra a comunitatii.

 

medicamenteMomentul a fost considerat o oportunitate pentru autoritatile din Romania, care au decis sa depuna candidatura tarii noastre pentru noul sediu al agentiei, in contextul in care, in cei 7 ani scursi de la adrearea la UE, in Romania nu a functionat nicio astfel de agentie.

Dupa ce britanicii au declansat procedura de Brexit, APMGR a remis un comunicat prin care saluta decizia autoritatilor de a solicita relocarea in Romania a agentiei europene, anuntandu-si totodata disponibilitatea de a-si oferi sprijinul si colaborarea in acest sens.

Producatorii de medicamente generice considera ca gazduirea de catre Romania a Agentiei Europene a Medicamentului ar readuce in atentia publica importanta industriei farmaceutice locale, unul dintre cele 10 sectoare prioritare cu potential competitiv, incluse in Strategia Nationala pentru Competitivitate.

 

medicamente generice - producatoriReprezentantii APMGR confirma, in acelasi timp, faptul ca demersul va fi unul greu de dus la indeplinire, avand in vedere faptul ca si alte state si-au exprimat intentia de a candida pentru a gazdui sediul acestei agentii. Apreciaza insa ca merita toate eforturile, intrucat ar aduce mai multe beneficii atat pacientilor cat si economiei nationale, in special industriei farmaceutice.

„Desi constrangerile economice si fiscale din ultimul timp si-au pus amprenta pe dezvoltarea acestei ramuri industriale, capacitatile de productie din Romania inca asigura aproape 8.000 de locuri de munca directe si 15.000 de locuri de munca in industriile conexe. Industria farmaceutica din Romania este, in acest moment, formata exclusiv din producatori de medicamente generice, companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures si Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice complexe de inalta clasa. Asociatia este pregatita sa sprijine eforturile autoritatilor pentru dezvoltarea pe mai departe a acestei industrii, spre beneficiul pacientilor si al economiei deopotriva”, se arata in comunicatul transmis de APMGR.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*