Profesorul Dan Mircea Enescu, primul președinte al Consiliul Naţional al Siguranţei Pacientului
Din acestui organism, înființat în urmă cu șapte luni, mai fac parte medicii Cătălina POiană, Dana Lucia Stănculeanu și Vladimir Poroch, iar din ăartea pacienților, Rozalina Lăpădatu și Ștefan Răduț.
În luna februarie a acestui an era publicată în Monitorul Oficial hotărârea privind înființarea Consiliului Naţional al Siguranţei Pacientului (CNSP), ca urmare a unei propuneri venite din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).
La șapte luni de la înființare a venit momentul ca noul organism să își aleagă echipa de conducere, în cadrul Adunării Generale, care a avut loc ieri. Cu această ocazie, au fost aleși membrii Biroului Executiv și a fost desemnat primul președinte al CNSP, în persoana profesorului doctor Dan Mircea Enescu, care deține în prezent și funcția de vicepreședinte al Academiei de Ştiinţe Medicale.
Totodată din Biroul Executiv al consiliului vor mai face parte, în calitate de vicepreședinți, Ştefan Răduţ, din partea Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Rozalina Lăpădatu, de la Alianţa Pacienţilor Cronici din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană – Societatea Română de Endocrinologie, conf. univ. dr. Dana-Lucia Stănculeanu – Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România şi conf. univ. dr. Vladimir Poroch – Asociaţia Naţională de Îngrijiri Paliative.
Noul președinte al CNSP este o personalitate cu merite recunoscute în lumea medicală, fiind primul chirurg plastician pediatru din România și cel a pus bazele chirurgiei plastice pediatrice la noi in tara. A format echipa Clinicii de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, spital al cărui manager a fost o perioadă și în cadrul căruia profesează și în prezent, iar în 2014 a fondat Asociația Chirurgilor Plasticieni din România.
CNSP a fost înființat ca un for consultativ de specialitate, format din asociaţii de pacienţi şi societăţi medicale, neavând personalitate juridică, iar membrii săi nefiind remunerați. Conducerea este asigurată de un președinte și de membrii Biroului Executiv, cu toții aleși de Adunarea Generală.
Membrii comitetului pot face propuneri către autorități, privind acţiuni şi proiecte care au ca țintă creşterea siguranţei asistenţei medicale. Totodată, comitetul colaborează cu instituţiile de învăţământ superior şi cu alte instituţii de formare medicală, în stabilirea nevoilor de formare a profesioniştilor din Sănătate în domeniul asigurării şi îmbunătăţirii continue a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului.
La nivelul CNSP sunt constituite comisii de specialitate, care au atribuții și obiective precise. În urma consultărilor dintre membrii săi, CNSP va formula propuneri de îmbunătăţire sau actualizare a ghidurilor, protocoalelor de practică medicală şi a procedurilor din care acestea fac parte, în scopul îmbunătățirii gradului de siguranță a pacienților care beneficiază de servicii medicale în unitățile sanitare din România. Totodată comitetul are atribuția de a elabora recomandări de bune practici diagnostice şi terapeutice, în vederea stabilirii limitelor de competenţă, precum și aceea de a analiza nivelul de implementare de către profesioniştii din Sănătate, a bunelor practici diagnostice şi terapeutice pe specialităţi.