Proiecte inovatoare în domeniul sănătății, premiate la Hacking Health 2.0

8 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Cea de-a doua ediție a celui mai important hackathon pe teme de sănătate din Europa Centrală şi de Est și-a desemnat câștigătorii, ale căror proiecte vor fi puse în practică mulțumită sponsorizărilor primite.

 

Echipa Solaris

Cea de-a doua ediție a evenimentului Hacking Health a reunit, în weekend, la București, peste 80 de tineri profesionişti din toată ţara. Ei au lucrat timp de 48 de ore pentru crearea şi dezvoltarea de soluţii IT&C care să răspundă unora dintre nevoile de digitalizare de la nivelul sistemului de sănătate din România. Pentru această ediție, organizatori le-au impus participanților trei teme principale pe baza cărora aceștia a trebuit să își realizeze proiectele și prototipurile cu care s-au prezentat la eveniment. Prima temă s-a referit la soluții tehnice digitale care pot contribui la prevenție şi la progresul medicamentelor inovatoare, în beneficiul pacienților, în timp ce o altă temă a fost legată de gestionarea şi valorificarea potențialului pe care Big Data și Telemedicina le aduc în domeniul sanitar. Cea de-a treia temă s-a referit la identificarea oportunităților pe care digitalizarea le oferă sistemului de sănătate, aceasta fiind considerată de organizatori o nouă frontieră a serviciilor medicale.

Timp de 48 de ore, cei peste 80 de specialiști IT înscriși în competiție au lucrat pentru a-și pune la punct proiectele cu care s-au înscris în competiție, iar în final, juriul, din care au făcut parte, printre alții, și președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, împreună cu consilierul prezidențial pe probleme de sănătate Diana Păun, a desemnat cele trei echipe câștigătoare, pe baza proiectelor prezentate de acestea.

 

Echipa Xvision

Astfel, unul dintre premii a revenit echipei Solaris, care a dezvoltat o soluţie pentru optimizarea activităţii unităţilor de primiri urgenţe, prin posibilitatea alcătuirii echipei medicale anterior sosirii pacienţilor la spitale, prin serviciul de Ambulanţă, în funcţie de codul de urgenţă şi de informaţiile transmise de medicul de pe salvare. În acelaşi timp, soluţia îşi propune să contribuie la protejarea sănătăţii personalului medical din UPU, prin posibilitatea de a folosi dispozitive de măsurare a gradului de stres şi de oboseală acumulate pe parcursul unei zile de lucru.

Echipa Xvision, cea de-a doua câștigătoare, a dezvoltat o aplicaţie on-line care constă într-un sistem de analiză automată a imaginilor de tip computer tomograf, având la bază inteligenţa artificială şi tehnologia „deep learning” şi care poate fi integrată cu sistemele PACS (Picture Archiving Communication Systems), care fac parte din componenta informatică a sistemelor medicale. Proiectul îşi propune să asiste radiologii în interpretarea imaginilor CT şi să susţină în acest fel creşterea performanţei în procesul de diagnostic.

 

Echipa Zamolxis

Lista câștigătorilor a fost completată de echipa Zamolxis, care a propus soluţia denumită „Ambulance as soon possible” (ambulanţa cât mai repede posibil), în vederea eficientizării timpului de răspuns şi de intervenţie al echipajelor de ambulanţă. Aceasta cuprinde trei componente, primul dintre ele fiind un sistem de comunicare al ambulanţelor cu celelalte autovehicule participante la trafic, care se va suprapune prin semnale de unde radio peste frecvenţa radio a postului ascultat de şoferi atunci când ambulanţele se deplasează spre locul de intervenţie, precum şi o aplicaţie pentru sincronizarea semafoarelor în vederea optimizării traficului pentru ambulanţele aflate în intervenţii. A doua componentă a proiectului constă într-o platformă în care medicii se pot înscrie ca voluntari pentru acordarea primului ajutor în funcţie de proximitatea acestora faţă de caz, iar cea de-a treia componentă este reprezentată de un portal de informare şi educaţie civică cu privire la comportamentul populaţiei în cazul urgenţelor medicale.

Fiecare echipă câștigătoare va primi fonduri în valoare de 5.000 de dolari din partea Johnson & Johnson România, alături de consiliere şi mentorat din partea companiei şi a grupului Smart Everything Everywhere, pentru dezvoltarea şi lansarea aplicaţiilor şi a platformelor create în cadrul evenimentului de la București.

 


Categorii: Actual, Companii, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*