Președintele CNAS, în căutare de IT-iști la hackathonul pe teme de sănătate

Răzvan Vulcănescu, președintele instituției, a făcut parte din juriul competiției și a profitat de ocazie pentru a lansa o ofertă tentantă participanților.

 

Zilele trecute a avut loc cea de-a treia ediție a celui mai important hackathon pe teme de sănătate din România, eveniment care și-a schimbat anul acest titulatura, derulându-se sub denumirea de Hackathon4Health. Derulat pe parcursul a 48 de ore, hackathlonul a reunit peste 90 de tineri informaticieni din toată ţara, organizați în echipe care au lucrat pentru crearea şi dezvoltarea de soluţii IT&C, cu scopul de a răspunde unora dintre nevoile de digitalizare de la nivelul sistemului de sănătate din România.

Competiția, organizată la iniţiativa companiei Johnson & Johnson România şi implementată în colaborare cu Smart Everything Everywhere, a beneficiat anul acesta și parteneriatul strategic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România şi al Camerei de Comerţ Americane în România, miza fiind trei premii puse la bătaie de organizatori pentru cele mai interesante dintre proiectele propuse de participanți.

Câștigătorii au fost desemnați de un juriu din care au făcut parte președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, conf. dr. Florentina Furtună, de la UMF Carol Davila, Andrei Avădănei,  director executiv al companiei Bit Sentinel Security, Matei Dumitrescu, vicepreşedinte TechAngels şi dr. Anca Bundoi, director Relaţii Guvernamentale şi Politici Publice EMEA în cadrul Johnson & Johnson.

 

Premiile acestei ediții, constând în fonduri în valoare de câte 5.000 de dolari din partea Johnson & Johnson România, alături de consiliere şi mentorat din partea companiei şi sprijin pentru dezvoltarea şi lansarea aplicaţiilor şi a platformelor create în cadrul concursului au revenit echipelor Oncochain, Surgisight și This is not a team, it’s a sandwich, care s-au impus prin proiectele prezentate.

Primii dintre câștigători au prezentat juriului o platformă software care conectează specialiştii implicaţi în diagnosticul şi tratamentul pacienţilor oncologici, facilitând schimbul de informaţii în mod integrat şi complet în beneficiul pacienţilor.

Cea de-a doua echipă premiată a dezvoltat o aplicaţie adresată medicilor chirurgi, care pot beneficia de asistenţă în timp real, printr-o interfaţă care foloseşte realitatea augmentată, atunci când trebuie să gestioneze patologii mai complexe în timpul unei operaţii.

Cel de-al treilea proiect câștigător, prezentat de o echipă formată din elevi de clasa a 11-a, constă într-o aplicaţie pentru telefoanele mobile dedicată persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, cu ajutorul căreia acestea sunt în contact permanent cu tutorele lor. Aplicaţia le amintește pacienţilor să îşi ia medicamentele la ora potrivită, permite recunoaşterea facială a persoanelor apropiate acestora şi îi poate îndruma vocal în cazul în care se rătăcesc sau pentru realizarea activităţilor zilnice.

 

Profitând de prezența la acest eveniment în calitate de membru al juriului, președintele CNAS a lansat o ofertă tentantă, oferindu-le tinerilor specialiști oportunitatea unui viitor job foarte bine plătit. Răzvan Vulcănescu a anunțat că instituția pe care o conduce intenționează să angajeze, până la sfârșitul anului, șase IT-iști, pentru a rezolva problemele care afectează buna funcționare a platformei informatice a asigurărilor de sănătate. Acesta a precizat că cei șase viitori angajați ai CNAS pot fi chiar din rândul participanților la hackathlon, iar salariul oferit este de 5.000 de euro pe lună, peste nivelul salariilor din mediul privat.

Dorinţa mea este ca aceia dintre voi, nu doar câştigătorii, să înţeleagă inclusiv ce şanse au în sistemul de sănătate din România. Instituţia pe care o reprezint are în vedere ca, până la sfârşitul acestui an, să angajeze şase specialişti IT cu salariile mult peste nivelul chiar din piaţa privată. Avem această perspectivă pe care am construit-o legislativ – 5.000 de euro pe lună este o cifră care să motiveze pe foarte mulţi dintre voi şi mi-aş dori ca inclusiv cei care participă la acest hackathon să aibă în vedere această perspectivă. Avem o platformă informatică în sănătate, este cea mai mare platformă informatică a ţării, are şi sincope de funcţionare, asta numai din cauză că este gestionată de oameni, oamenii, evident, greşesc şi chiar şi sistemele informatice uneori mai cedează, mai ales atunci când e vorba de cea mai mare platformă informatică, cel mai mare număr de utilizatori şi beneficiari concomitenţi ai acestei platforme informatice şi atunci noi trebuie să fim în permanenţă în vigilenţă şi să avem capacitatea să o dezvoltăm”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*