Proiectele pe Sănătate au dominat Gala Societății Civile din acest an

5 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Marele premiu a revenit proiectului „Fiecare copil contează”, proiect care s-a impus și la secțiunea Sănătate, alături de un altul, destinat tot îngrijirii copiilor nou-născuți.

 

Ediția din acest an a Galei Societăți Civile și-a desemnat câștigătorii, în cadrul unui eveniment care nu a mai avut amploarea celor organizate pe scena Ateneului Român în anii precedenți. De această, dată câștigătorii au fost anunțați în cadrul unei emisiuni radio transmise live, care a putut fi urmărită și on-line. Motivul pentru care organizatorii au renunțat la festivitatea obișnuită de anunțare a câștigătorilor și decernare a premiilor l-au constituit restricțiile impuse în contextul pandemiei, astfel că aceștia au apelat la varianta unei emisiuni speciale dedicate acestui eveniment, găzduită la RockFm de realizatorul Răzvan Exarhu. Chiar și așa, emoțiile participanților care s-au înscris cu proiecte în competiție au fost la fel de mari, la fel ca și entuziasmul câștigătorilor.

Cu ocazia acestei ediții, Marele Premiu al Galei Societății Civile a revenit la secțiunea Sănătate, fiind adjudecat de organizația Salvați Copiii, cu proiectul „Fiecare copil contează”. Acesta face parte din programul mai amplu de reducere a mortalității infantile, pe care organizația îl derulează în România de mai mulți ani, și s-a axat pe dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante şi derularea programe socio-medicale la nivelul comunităţilor vulnerabile din mediul rural.

 

Proiectul a debutat  în 2010, iar până în 2020 au fost dotate cu peste 630 de echipamente 96 de maternităţi, secţii de terapie intensivă şi secţii de pediatrie din toate judeţele ţării. Numai anul trecut au fost dotate 52 de maternităţi cu echipamente de care au beneficiat 30.000 de nou născuţi.

În cadrul aceleiași gale, acest proiect a primit premiul I și la secțiunea Sănătate, împărțind primul loc al podiumului cu proiectul „Butonul Roșu”, implementat de asociația La primul bebe și având ca obiectiv achiziția și implementarea unui sistem de siguranță a îngrijirii nou-născuților critici, la secția ATI a spitalului de copii Marie Curie. Pe locul al doilea la aceeași secțiune s-a clasat organizația Dăruiește Aripi cu proiectul „Circuitul încrederii și speranței”, care asigură tratamente la domiciliu pentru copiii cu boli cronice grave din regiunea Dobrogei. Cel de-al treilea loc al podiumului a fost ocupat de proiectul „VR pentru copiiu din spital”, implementat de Asociația M.A.M.E.

 

Proiecte care vin in sprijinul pacienților, spitalelor sau al persoanelor cu dizabilități s-au numărat și printre câștigătorii altor secțiuni. Astfel, la secțiunea Incluziune socială, proiectul „Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaun rulant”, derulat de Motivation Romania, a obținut locul trei, iar proiectul „Magic Help – Rețeaua Solidaritătății”, al asociației Magic Camp, a obținut premiul II la secțiunea Servicii de Asistență Socială. De asemenea, la secțiunea destinată proiectelor și campaniilor de voluntariat locul I a fost împărțit de proiectul „Centrele Generații”, al Fundației Regale Margareta a României și proiectul „Ajungem mai și responsabili”, al asociației  Lindenfeld – Ajungem Mari. Totodată, la aceeași secțiune, voluntarii campaniilor umanitare ale asociației La primul Bebe au primit premiul pentru locul III.

Și secțiunea Programe a fost dominată de proiecte din domeniul Sănătății, câștigător fiind desemnat proiectul „Testare genetică gratuită”, al asociației Noi pentru Ei. Pe locul al doilea s-a clasat proiectul „Policlinica socială Baba Novac”, al fundației Inovații Sociale Regina Maria. Nu în ultimul rând, la secțiunea dedicată campaniilor de comunicare, proiectul „Cancel Cancer„ al Avon Cosmetics Romania a fost desemnat câștigător, în timp ce campania „Motive să donezi”, a fundației Hospice Casa Speranței, a ocupat locul al treilea.

 

La ediția din acest an a Galei societății Civile fost înscrise 199 de iniţiative dintre care 160 de proiecte, 20 de programe şi 19 campanii de comunicare. Acestea au fost evaluate, în perioada 4 iunie – 22 iulie, de către 48 de specialişti în implementarea şi evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnalişti, lideri şi formatori de opinie ai societăţii civile şi ai sectorului non-profit şi reprezentanţi ai sectorului privat. La fel ca la ediția precedentă, și anul acesta cele mai multe proiecte au fost înscrise la secţiunea Proiecte pentru Tineret, respectiv 40, urmată de Educaţie, Învăţământ, Cercetare, cu 39 de proiecte, la egalitate cu secţiunea Premiul Special pentru Inovație.

Organizaţiile care au fost dublu premiate în cadrul ediției a 18-a a galei au fost  Asociaţia Culturală Gabriela Ionescu şi Slavomir Popovici, asociaţia La Primul Bebe, asociaţia Lindenfeld – Ajungem Mari, fundaţia Hospice Casa Speranţei, Fundaţia Regală Margareta a României, fundaţia Terre des hommes, Fundaţia Vodafone România, organizaţia umanitară Concordia și Alexandra Matei – inițiatoarea a două din proiectele câștigătoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*