Publicistul Gheorghe Minca s-a stins din viata. Lumea presei si a scriitorilor buzoieni este indoliata

1 noiembrie 2012 | 1 comentariu |

Gheorghe Minca avea 70 de ani

Boala nemiloasa de care suferea de cativa ani l-a rapus ieri, in timp ce se afla internat in Spitalul Judetean de Urgenta, pe Gheorghe Minca, cel care a fost zeci de ani dascal, coleg si prieten al numeroase serii de jurnalisti.

 

Presa buzoiana este indoliata. La fel si lumea scriitorilor din acest colt de tara. A murit Gheorghe Minca, dupa o lunga si grea suferinta. S-a stins cuminte, linistit, asa cum a trait, pe patul de spital. A plecat la cele vesnice cu durera ca si-a lasat fara sprijin sotia paralizata, pe care a iubit-o foarte mult si pe care, neavand copii, a alintat-o toata viata.

Profesor, jurnalist, publicist, editorialist, eseist, scriitor si traducator, daruit de Dumnezeu cu har si credinta, Gheorghe Minca s-a nascut la 4 septembrie 1942, in Brosteni – Arges. A vrut sa urmeze cariera militara, dar dandu-si seama ca nu i se potriveste, a renuntat, iar incepand cu anul 1963 urmeaza cursurile Universitatii Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filologie, iar  pentru licenta a abordat o tema despre viata si opera medicului scriitor si poet buzoian Vasile Voiculescu, fata de a carui memorie a aratat intotdeuna pretuire si recunostinta.

A cochetat cu poezia inca din copilarie, dar „botezul“ public, asa cum ii placea sa spuna, l-a primit in 1969, cand a debutat in paginile coridianului local Viata Buzaului. A colaborat la publicatiile Luceafarul, Scanteia Tineretului, Ramuri, Orizont.

In 1972 este angajat mai intai corector, apoi secretar de redactie la ziarul local Viata Buzaului, iar in 1981 este atestat ca ziarist profesionist. In 1990 este secretar de redactie la primul ziar local independent Focuri Vii, apoi redactor-sef al aceleiasi publicatii.

Incepand cu 1994 a lucrat ca secretar de redactie la cotidianul Informatia Buzaului, apoi la saptamanalul Amprenta (publicatie a Inspectoratului Judetean de Politie Buzau)  si Painea vietii – periodic al Fundatiei Sf. Sava de la Buzau.

A publicat volumele de versuri Poarta de Fum (1983), Orizontul ciocarliei (1987) si Discordia cu zeii (2005), precum si romanul Nostalgii efemere (2008). Anul acesta a lansat traducerea sa din limba rusa a volumului Tiganii, de A.S.Puskin.

A fost membru al cenaclurilor literare V. Voiculescu si Amprenta.

 

 

 

 


Categorii: Comunitate, Eveniment

Comentarii (1)

  1. Andrei spune:

    Multumiri pentru articol, printre singurele care ne aminteste de dragul nostru profesor. Pentru unii aflat si apreciat prea tarziu si prea putin. Dumnezeu sa-l ierte!

Adaugati un comentariu


 

*