Punct turistic unic în România, realizat de Romsilva la Gura Teghii

15 septembrie 2018 | 0 comentarii |

„Punctul Frăţiei Neamului Românesc” oferă vizitatorului o panoramă asupra celor trei provincii istorice locuite de români, iar făcând doar câțiva pași să se afle în Moldova, Muntenia sau Transilvania.

 

Romsilva a inaugurat, la Gura Teghii, în județul Buzău, un observator montan pe care l-a realizat pentru a marca un punct turistic unic în România. „Punctul Frăţiei Neamului Românesc” are, totodată, o importanţă istorică majoră, în contextul împlinirii a 100 de ani de la realizarea Marii Uniri din 1918, când cele trei provincii istorice, Moldova, Muntenia și Transilvania au devenit o singură țară, iar românii „uniți în cuget și simțiri” și-au luat destinele în propriile mâini.

Amplasat pe Vârful Giurgiu, mărginit de Depresiunea intramontană a Brașovului, de Subcarpații Curburii la Est și de Valea carpatică a Buzăului, „Punctul Frăţiei Neamului Românesc” a fost inaugurat joi, 13 septembrie, în prezența secretarului de stat pentru Păduri în Ministerul Apelor și Pădurilor Ilie Covrig, a directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva Ciprian Dragoș Pahonțu, a directorilor direcțiilor silvice Buzău, Vrancea și Covasna, reprezentanți ai prefecturilor, consiliilor judetene și ai autorităților locale din cele trei județe, parlamentari, silvicultori, reprezentanți ai mediului academic și membri ai comunităților locale, precum și directorul Moldosilva, agenţia care administrează pădurile din Republica Moldova.

 

Realizat în formă hexagonală, „Punctul Frăției Neamului Românesc” este un observator – refugiu construit din lemn, cu înălțimea de opt metri, ce oferă vizitatorilor o panoramă asupra celor trei provincii istorice locuite de români, Transilvania, Țara Românească și Moldova, în punctul de confluență a acestora.

Locul a fost ales simbolic, pentru a marca 100 de ani de la Unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat. Din observatorul montan poţi zări Moldova la nord şi nord-est, Transilvania către vest şi Muntenia spre sud.

La parter există un monument sculptat în piatră de Năieni, în formă triunghiulară, având pe fiecare latură stemele provinciilor istorice pe care le reprezintă. La etaj tronează o masă triunghiulară care, de asemenea, are sculptat, pe fiecare latură, numele câte uneia dintre cele trei provincii.

În jurul obiectivului sunt amenajate panouri care prezintă personalitățile ce au contribuit la Unirea tuturor provinciilor românești, precum și personalități ale culturii și știintei din Țara Românească, Moldova și Transilvania.

 

Implicat, împreună cu reprezentanții instituției pe care o conduce, în numeroase acțiuni și evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că „Refugiul montan Frăţia Neamului Românesc, inaugurat astăzi în comuna Gura Teghii, reprezintă punctul de intersecţie a celor trei mari provincii româneşti: Muntenia, Moldova şi Transilvania. Felicit Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva pentru buna organizare a tuturor evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri”.

În acest weekend, președintele CJ Buzău, împreună cu mai mulți consilieri și alături de Ansamblul Plaiurile Mioriției, va participa, la Chișinău, în Republica Moldova, la un alt eveniment dedicat Centenarului, unde sunt așteptați zeci de mii de români de pe cele două maluri ale Prutului.

 

Vizibil emoționat, directorul Romsilva, Ciprian Dragoș Pahonțu, a subliniat că obiectivul este deschis permanent turiștilor, pentru accesul la observator fiind amenajate și marcate trei trasee turistice, dinspre județele Buzău, Vrancea și Covasna. „Sub egida Ministerului Apelor și Padurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva marchează Centenarul Marii Uniri din 1918 prin mai multe evenimente, de-a lungul acestui an. Astfel, silvicultori din Romania și Republica Moldova au plantat în aprilie, pe ambele maluri ale Prutului, „Padurea Centenar”, pentru a marca o suta de ani de la decizia Sfatului Țării de la Chișinau de unire a Republicii Democratice Moldovenești cu Regatul României. De asemenea, la începutul acestei luni, Romsilva a inaugurat Expoziția Jubiliară „100 de ani de silvicultura în România”, găzduita de Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”, în care este prezentată, interactiv, în mai multe secțiuni, activitatea silvicultorilor de la Marea Unire din 1918 pâna în prezent”, a mai spus Pahonțu.

 

Prezent la eveniment, medicul veterinar Dănuț Păle, deputat în Parlamentul României, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, s-a declarat impresionat de „încărcătura simbolică pe care o simte vizitatorul din acest punct unic din care se poate trece, doar făcând câțiva pași, dintr-o provincie istorică în alta” și a ținut să felicite reprezentanții Romsilva care au „marcat astfel, probabil, în cel mai durabil mod, Centenarul Marii Uniri”.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publica a statului și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*