Puncte de prim-ajutor pentru buzoienii din tot județul

21 iulie 2023 | 0 comentarii |

Canicula care pune la greu încercare oamenii și care, estimează meteorologii, nu se va potoli până la sfârșitul lunii august, a determinat autoritățile buzoiene să ia măsuri prin care să vină în ajutorul oamenilor afectați de arțiță. 

 

Canicula care persistă de aproape două săptămâni în județul Buzău a determinat autoritățile să adopte noi măsuri prin care să prevină situațiile medicale ce pot apărea din cauza temperaturilor ridicate și să vină în ajutorul oamenilor care ar putea suferi din cauza arșiței.

Instituția Prefectului și Direcția Județeană de Sănătate Publică au stabilit, împreună cu reprezentanții autorităților locale din cele 5 orașe și municipii ale județului, că începând de vineri, 21 iulie, vor fi funcționale 9 puncte de prim ajutor, care vor fi la dispoziția buzoienilor afectați de caniculă, în perioada în care vor exista temperaturi ridicate.

Astfel, în municipiul Buzău vor fi funcționa 4 puncte de acordare a asistenței medicale de urgență în perioadele caniculare, cu sprijinul dispensarelor medicale școlare, zilnic în intervalul orar 9.00 – 17.00, în: sediul Primăriei municipiului Buzău (Piața Daciei nr.1) – de luni până vineri; în Piața Crâng; în Cabinetul Euro Optic, bl.11BC parter, strada Dorobanți și în Piața Centrală.

 

În municipiul Râmnicu Sărat va funcționa un punct de acordare a asistenței medicale în incinta Complexului Brâncovenesc, str. Primăverii, nr. 4., și în patru puncte farmacutice din municipiu.

În orașul Pogoanele a fost amenajat un punct de prim ajutor în incinta Primăriei, pe strada Unirii, nr. 18, unde sub coordonarea asistentului medical comunitar, oamnii afectați de caniculă vor primi apă potabilă și se vor putea odihni.

La Nehoiu s-a dispus înființarea unui punct de prim ajutor în sediul Primăriei, str. Calea Mihai Viteazu, nr. 43, iar altul va funcționa în incinta Casei de Cultură ,,George Băiculescu”, din str. 1 Decembrie 1918, nr. 1.

La Pătârlagele, în incinta Primăriei, în zilele când situația o va  impune, va funcționa un punct de acordare a asistenței medicale și distribuire a apei, iar în zona pieței din localitate va fi amplasat un punct de informare cu măsuri și reguli în caz de caniculă, unde, de asemenea, se va distribui apă celor afectați de temperaturile ridicate.

 

De asemenea, ca și în anii trecuți, cu sprijinul Colegiului Farmaciștilor, în perioadele caniculare, farmaciile din județ se vor constitui și în puncte de prim ajutor pentru persoanele aflate în dificultate.

Pe de altă parte, în zilele caniculare, în municipiile și orașele județului Buzău se va mări frecvența de udare a principalelor artere de circulație, se vor monitoriza persoanele vârstnice vulnerabile la efectele caniculei și se vor crea circuite de ridicare rapidă a gunoiului menajer, urmărindu-se și menținerea curățeniei la punctele de depozitare. Potrivit legii, punctele speciale de prim-ajutor trebuie să fie deschise din momentul în care temperaturile depășesc 35 de grade Celsius.

În același timp, autoritățile îi îndeamnă pe buzoienii care se resimt din cauza soarelui, să intre în spațiile ventilate, cu aer condiționat, și în unitățile farmaceutice, unde în baza unui protocol încheiat cu Colegiul Farmaciștilor, vor primi un pahar cu apă și își vor putea reveni.

 

Totodată, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Buzău va demara acțiuni de verificare a punctelor de prim ajutor organizate împreună cu autoritățile locale la nivelul județului și va intensifica controalele privind condițiile igienico-sanitare, depozitarea și neutralizarea deșeurilor periculoase, monitorizarea calității apei potabile și de îmbăiere, controlul condițiilor de depozitare și de servire a alimentelor, controlul lanțurilor frig pentru medicamente și vaccinuri, controlul respectării condițiilor de microclimat în spațiile de cazare colectivă și de lucru (internate, cămine, tabere școlare, șantiere, alte locuri de muncă).

Conform legislației în vigoare, medicii de familie, asistenții comunitari, mediatorii sanitari vor informa și consilia populația cu privire la recomandările de care trebuie să țină cont pentru diminuarea efectelor negative ale caniculei.

 

Pe fondul căldurii xcesive și a disconfortului termic ridicat a crecut și numărul apelurilor la Serviciul de Ambulanță Județean cu circa 50 de solicitări pe zi, astfel că toate echipajele sunt în teren zi și noapte, numărul solicitărilor trecând de 200 în 24 de ore.

Sunt multe solicitări, ambulanțele nu mai ajung în stație, pe parcursul zilei. Solicitările curg pe toată durata zilei și chiar a nopții, din tot județul, în special din zona de câmpie și din muicipiul Buzău. Cei mai vulnerabili sunt vâstnicii, cardiacii și alți bolnavi cronic” a declarat Rodica Corneci, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Buzău.

Urgențele medicale au fost lipotimii și crize cardiace. Din fericire, nu au fost înregistrate decese cauzate de acutizarea unor afecțiuni, din cauza caniculei.

 

Medicii recomandă populației ca în perioadele caniculare să reducă deplasările, rezumându-se la cele esențiale, iar între orele 11.00-18.00 să se evite pe cât posibil ieșirea din casă, mai ales a persoanelor vârstnice sau cunoscute cu afecțiuni cronice. Dacă este neapărat necesară ieșirea afară trebuie să avem capul acoperit și să fim îmbrăcați cu haine de culoare deschisă, confecționate din materiale textile naturale, care să permită pielii corpului să respire.

Hidratarea, cu 2 și 4 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume, iaurt), este recomandată fără a aştepta să apară senzaţia de sete, dar este bine să evităm băuturile acidulate, cafeaua și alcoolul. În perioadele caniculare se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 minute, iar lichidele nu trebuie băute prea reci, pentru a nu se elimina înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru.

Alimentaţia trebuie să fie uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii şi cât mai multe fructe şi legume proaspete care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin asigură în mod constant hidratarea organismului.

 

Părinților li se recomandă să nu scoată copiii sub 3 ani afară din casă decât înainte de ora 9.00 și după ora 20.00 și să evite expunerea lor la soare în această perioadă, pentru că nu au mecanismul de termoreglare insuficient dezvoltat. Se recomandă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Nu trebuie modificat sistemul de alimentație prin introducerea de alimente noi, în această perioadă, și se va realiza hidratarea corespunzătoare. Copilul trebuie îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale, comode. În cazul sugarilor, mama îi va alăpta ori de câte ori aceştia solicită. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător și să evite consumul de cafea sau alcool. La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau al mamei, aceştia vor solicita ajutprul medicului de familie. O atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă, atât pentru copil cât şi pentru mamă.

Atenție! Nu se va lăsa copilul singur, nici pentru perioade scurte de timp, în încăperi insuficient ventilate sau în maşini expuse la soare și se vor evita deplasările pe distanţe lungi cu copiii, în maşinile fără climatizare.

 

Persoanele aflate sub un tratament recomandat de medicul specialist pentru afecțiuni cronice sunt sfătuite să-și administreze medicamentele în mod regulat, cu multă apă. Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului, iar riscul unei deshidratări severe crește, ca și cel al agravării unei boli cronice sau declanşării unui unui atac de căldură. Dacă organismul nu reuşeşte să îşi menţină temperatura în jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri minerale nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot să apără crampele de căldură, epuizarea, insolaţia și chiar şocul hipertermic.

În astfel de cazuri se va solicita ajutor medical de urgență, la 112, dar în același timp se atrage atenția să nu se apeleze la serviciile medicale spitalicești sau de urgență decât în cazuri justificate, pentru a nu bloca astfel accesul pacienților care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, iar pentru probleme curente de sănătate să se contacteze, telefonic, medicul de familie, care va stabili conduita terapeutică adecvată.

 


Adaugati un comentariu


 

*