Rata de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-Covid se menține la valori infime
De la debutul campaniei de vaccinare până la 1 septembrie, nici măcar 1% din persoanele vaccinate cu schema completă cu a contractat boala.
Raportul Institutului Național de Sănătate Publică, întocmit la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, confirmă o dată în plus că vaccinarea este cea mai eficientă cale de a evita infectarea și de a limita efectele pandemiei. În ciuda tuturor informațiilor alarmiste vehiculate intens de cei care contestă vaccinarea din motive pe care nici ei nu le cunosc prea bine, datele arată că vaccinarea cu schemă completă oferă un grad foarte ridicat de protecție. Astfel, de la debutul campaniei, din cele peste 5 milioane de persoane din România vaccinate cu schema completă, doar 8.042 au avut un test pozitiv de infecție cu SARS-Cov-2, ceea ce înseamnă doar 0,18% din total.
În majoritatea cazurilor a fost vorba de forme ușoare, însă s-au înregistrat și 133 de decese, adică 1,65% din totalul persoanelor vaccinate care s-au infectat după ce au primit schema completă. În niciuna din aceste situații, cauza decesului nu a constituit-o însă vaccinul, decesul survenind pe fondul comorbidităților și al complicațiilor survenite în urma infectării cu coronavirus.
În raport se mai arată că 9,14% dintre persoanele vaccinate care s-au reinfectat au fost confirmate pe parcursul lunii august. Din data de 27 decembrie 2020, când s-a demarat campania de vaccinare, 16,07% din totalul persoanelor testate până la 1 septembrie 2021 erau vaccinate și doar 5,27% dintre acestea au avut un rezultat pozitiv.
Rezultatele sunt elocvente și în ceea ce privește vaccinarea cu o singură doză (cu excepția persoanelor care au primit serul de la Johnson & Johnson). S-a constatat că 0,46% dintre ele s-au infectat înainte de a primi cea de-a doua doză, iar dintre cele 24.094 de persoane infectate după administrarea primei doze, 499 au decedat, reprezentând 2,07%.
Din păcate însă, mulți români refuză să înțeleagă că vaccinarea este benefică și reprezintă dea mai eficientă soluție de re reveni cât mai curând la viața normală de dinainte de pandemie. În aceste condiții se vorbește tot mai serios de instituirea obligativității vaccinării pentru anumite categorii profesionale, soluție la care au recurs deja și alte state. Numit consilier onorific al premierului, pe probleme de sănătate, fostul ministru Nelu Tătaru a înaintat deja o propunere în acest sens, care este analizată de premier și autoritățile competente. Propunerea se referă la obligativitatea vaccinării în cazul unor categorii de lucrători a căror activitate presupune interacțiunea cu publicul, iar ținând cont de ritmul alarmant în care evoluează situația epidemiologică, sunt șanse să fie pusă în practică, fiind susținută și de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Dr. Valeriu Gheorghita
În același timp se fac pregătiri pentru trecerea la vaccinarea cu cea de-a treia doză, coordonatorul campaniei de vaccinare făcând noi precizări în acest sens.
Dr. Valeriu Gheorghiță a declarat că persoanele cărora li s-a administrat cel puţin o doză din vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca li se poate completa schema de imunizare cu un alt tip de ser, la recomandarea unui medic specialist sau a medicului de familie „Sunt persoane care au făcut prima doză cu un anumit tip de vaccin anti-Covid şi care, din varii motive, cel mai frecvent, medicale, au amânat decizia de a efectua cea de-a doua doză, fie de teama reacţiilor adverse, fie s-au infectat între timp şi nu au mai dorit să se imunizeze. Este foarte important să completăm schema de vaccinare, chiar dacă am depăşit intervalul recomandat de timp în autorizarea fiecărui tip de vaccin, deci, practic, niciodată nu e târziu să facem doza a doua pentru a completa schema de vaccinare. Această vaccinare nu se poate face la cerere, ci doar după consultarea medicului de familie sau a medicului specialist de boli infecţioase sau de altă specialitate”, a mai declarat dr. Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește administrarea cele de-a treia doze, acesta spune că, cel mai probabil, se va face începând cu prima săptămână a lunii octombrie. „Foarte probabil că în prima săptămână a lunii octombrie se va emite autorizarea pentru cea de-a treia doză. Ne aşteptăm, fie ca această autorizare să se dea concomitent pentru cele două indicaţii, adică doza adiţională sau doză de rapel sau să se dea iniţial pentru doza adiţională şi ulterior pentru doza de rapel. Concret, dacă vom avea această decizie, practic, în luna octombrie vom putea demara activitatea de administrarea a dozei a treia, fie că vorbim de o doză adiţională, fie că vorbim de rapel”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.