Rata tot mai mare a obezității ar putea provoca o criză de insulină

30 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Experții anticipează că acest lucru s-ar putea întâmpla până în anul 2030, în cazul în care numărul persoanelor supraponderale va continua să crească în același ritm ca în prezent.

 

Un studiu publicat săptămâna aceasta în revista de specialitate The Lancet Diabetes and Endocrinology avertizează asupra unui nou risc pe care îl presupune menținerea actualului trend ascendent pe care îl cunosc supraponderabilitatea și obezitatea. Conform autorilor studiului, pe măsura ce oameni din întreaga lume vor continua să devină supraponderali, numărul cazurilor de diabet va continua să crească, iar cantitatea de insulină va fi, în scurt timp, insuficientă pentru numărul tot mai mare de pacienți.

Estimările arată că, până în 2030, aproximativ 79 de milioane de adulţi cu diabet zaharat de tip 2 ar putea avea nevoie de insulină, iar dacă actualele cantităţi de medicament rămân la acest nivel, 40 de milioane de bolnavi ar putea rămâne fără tratament peste 11 ani.

„Aceste estimări sugerează că nivelurile actuale de acces la insulină sunt extrem de inadecvate în comparaţie cu nevoile proiectate, în special în Africa şi Asia, și ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a depăşi această provocare din domeniul sănătăţii”, explică dr. Sanjay Basu, asistent universitar la Universitatea Stanford și unul din autorii studiului.

 

Insulina este utilizată pentru a trata persoanele cu diabet zaharat de tip 1 precum şi unele cazuri cu diabet zaharat de tip 2, care este legat de obezitate şi activitate fizică redusă. Cercetătorii preconizează că numărul de adulţi cu diabet zaharat de tip 2 va ajunge la 25% din numărul total de obezi, de la 406 milioane în 2018, la 511 milioane în 2030. Se aşteaptă ca SUA să fie pe locul trei, cu cele mai numeroase cazuri de diabet, care va afecta 32 de milioane de oameni în mai mult de un deceniu.

„Se aşteaptă ca numărul adulţilor cu diabet zaharat de tip 2 să crească în următorii 11 ani din cauza îmbătrânirii, urbanizării şi a schimbărilor asociate cu dieta şi activitatea fizică. În timp ce aproape 80 de milioane de oameni ar putea avea nevoie de insulină, doar 38 milioane ar putea avea acces la acest tratament, potrivit datelor actuale”, se mai arată în articolul publicat de revista de specialitate.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*