Reteta gratuita pentru insanatosirea solului

18 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Terenurile forestiere din judetul Buzau vor fi ameliorate cu namol de la Statia de Epurare a Companiei de Apa. Acelasi ingrasamant natural este folosit si in agricultura. Compania intentioneaza sa faca o investitie pentru a deveni primul producator roman de pamant de flori.

 

epurare 1  073In contextul in care intreaga planeta este angrenata in protejarea mediului, judetul Buzau face pionierat in Romania, intr-un domeniu care confera sanatate solului, acesta fiind considerat de catre specialisti extrem de infestat in ultimii 24 de ani, de tratamentele chimice aplicate haotic.

Potrivit directorului general al Companiei de Apa Buzau, Ionel Tescaru, „namolul rezultat in procesul de epurare a apelor uzate in Statia de Epurare de la marginea orasului catre Vadu Pasii ajunge in agricultura”.

Principalul act normativ al Uniunii Europene care reglementeaza gestionarea namolurilor de epurare, atunci cand este vorba de utilizarea acestora in agricultura, este directiva 86/278/CEE din 12 iunie 1986.

In Romania, problematica namolurilor de epurare este reglementata prin ORDINUL nr. 344 din 16 august 2004. Normele tehnice privind protectia mediului si in special a solurilor, cand se utilizeaza namolurile de epurare in agricultura, au fost aprobate prin Ordinul comun al Ministrului Mediului si Ministrului Agriculturii nr. 344/708 din 16.08.2004

 

Opnel Tescaru, director Compania de Apa

Ionel Tescaru, director Compania de Apa

Ionel Tescaru spune ca daca utilizarea acestui namol este abia acum, in 2013, un trend national, la Buzau este o practica de cativa ani.

In urma procesului de epurare rezulta un namol care este, de fapt, un ingrasamant natural. Noi lucram cu el de mai multi ani, abia acum insa este un trend national. Il gasiti in pungile cu pamant pe care le cumparati de la florarie. Noi facem analizele care atesta calitatile acestui namol. Este clar ca trebuie sa nu aiba compusi toxici in el.

Avem un contract mai mare, cu o firma care are mai multe ferme in judetul Buzau. Specialistul firmei ne indica unde sa imprastiem, pe camp, namolul, iar noi il transportam. De la an la an, spun specialistii de acolo, chiar s-a cunoscut in productia obtinuta, ceea ce inseamna ca este un ingrasamant natural.

Costurile, pana acum, sunt suportate de Compania de Apa. Practic, este o perioada de popularizare a faptului ca acest namol este un ingrasamant natural”, a explicat directorul general al Companiei de Apa Buzau.

 

epurare 2  064Compania are in obiectiv si ameliorarea terenurilor forestiere din judet, astfel ca la ora actuala poarta tratative cu Directia Silvica. In perspectiva, Compania intentioneaza sa faca investitii pentru a deveni primul producator de pamant pentru flori din tara.

Acum suntem in tratative si cu Romsilva, pentru ameliorarea terenurilor forestiere. Practic, este o obligatie pe care ne-am asumat-o odata ce ni s-au dat niste bani europeni si este un mod de utilizare si de a face agricultura ori de a imbunatati terenurile, altfel decat prin substante chimice. Cantitatile livrate sunt in functie de consumul populatiei. In agricultura, dam acest namol mai ales primavara si toamna.

Daca ne gandim bine, in viitor vom fi mari producatori de pachete de pamant pentru ghivece, dar mai avem nevoie de compost si sa facem investitia. Sa nu uitam ca pana acum, pamantul acesta este adus numai din Ungaria, in Romania nimeni nu produce asa ceva. Poate facem noi investitia, pentru ca se vinde foarte bine acest pamant!”,  a mai precizat directorul Tescaru.

 

Epurare 3  145Utilizarea in agricultura a namolurilor de epurare reprezinta una dintre metodele de degajare a acestora si o forma de punere in valoare a continutului lor in materie organica si elemente nutritive.

Carbonul organic, compusii pe baza de N (azot) si P (fosfor) precum si compusii anorganici trebuie valorificati. Acest namol are o valoare ridicata de fertilizare.

Potrivit Ministerului Mediului, tarile mari ale planetei au interzis deversarea namolurilor in apele marine si au tratat in mod serios problema, ajungandu-se la decizia recircularii in mediu a acestora. Utilizarea in agricultura a namolurilor de epurare reprezinta o modalitate de degajare a acestora si o forma de punere in valoare a continutului lor in materie organica si elemente nutritive. In concluzie, este cea mai buna solutie practica pentru mediul inconjurator in cazul namolurilor rezultate in urma epurarii apelor uzate.

Aceeasi specialisti ai Ministerului Mediului arata ca nu se poate recomanda folosirea unei anumite cantitati de namol epurat la hectarul cultivat. Cantitatea se stabileste, spre exemplu, in functie de cantitatea de metale din sol si de cultura pentru care se pregateste solul.

 


Categorii: Actual, Companii, Economic

Comentarii (1)

  1. Mariana spune:

    Foarte interesant!

Adaugati un comentariu


 

*