Riscurile asociate obezității s-ar putea transmite genetic

2 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Aceasta este teoria lansată de un grup de cercetători americani, care au obținut confirmarea în urma testelor efectuate pe șoareci de laborator.

 

Riscurile asociate obezității, în special riscul de apariției a artritei pe fondul excesului ponderal a putea fi moștenite genetic de urmașii persoanelor care au această problemă, chiar dacă aceștia vor avea o alimentație echilibrată și un indice normal al masei corporale. Aceasta este teoria lansată de un grup de cercetători americani de la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington din Saint Louis, în urma unor teste efectuate pe mai multe generații de șoareci de laborator. Rezultatele au confirmat transmiterea genetică a riscurilor asociate obezității, iar autorii studiului spun că această teorie încă nu a fost dovedită și în cazul oamenilor, însă există deja multe dovezi potrivit cărora, atunci când părinţii au o alimentaţie deficitară, fumează sau abuzează de alcool, următoarea generaţie are un risc mai mare de a moşteni o predispoziţie pentru diabet, cancer sau alte boli.

Prof. dr. Natalia S. Harasymowicz, cea care a coordonat studiul, spune că, ținând cont de aceste dovezi și de rezultatele testelor efectuate în laborator, este posibil ca moștenirea generică să includă și riscurile asociate obezității, copiii și nepoții persoanelor obeze suferind astfel consecințele alimentației nesănătoase a părinților sau bunicilor.

Cercetătorii au analizat peste 120 de şoareci de laborator ai căror părinţi au urmat o dietă bogată în grăsimi, şi au descoperit că descendenţii lor, deşi consumaseră o hrană săracă în grăsimi, aveau o greutate semnificativ mai mare şi un procent ridicat de grăsime corporală, în comparaţie cu urmaşii rozătoarelor care nu au urmat o dietă bogată în grăsimi.

 

Când exemplarele studiate au dat naștere unei noi generații de pui, care eraunepoții” celor cu exces ponderal, s-a constatat că aceştia manifestau tendinţa de a lua în greutate cu aproape 20% mai mult, în comparaţie cu puii rozătoarelor care nu fuseseră niciodată supraponderale. În plus, prezentau un risc mai mare de dezvolta artrită, iar tendinţa s-a menţinut şi la generaţia următoare de şoareci, care a luat în greutate cu până la 10%.

Totodată, cercetătorii de la universitatea americană au mai notat că puii din generaţia a doua şi a treia, urmaşi ai şoarecilor obezi, au prezentat un risc ridicat de apariţie a unor modificări la nivelul oaselor şi cartilajelor, ceea ce reprezintă o posibilitate mai mare de a dezvolta osteoartrită.

Dieta deficitară şi obiceiurile nocive nu afectează doar persoana care le practică, ci şi generaţiile viitoare. Recunoaşterea acestui factor potenţial de risc îi poate convinge pe oameni să ia măsuri pentru a fi mai sănătoşi şi pentru a-şi reduce greutatea corporală, putând să scadă astfel riscurile şi pentru copiii şi nepoţii lor”, a mai declarat coordonatoarea studiului.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*