România este țara din UE cu cei mai puțini bani alocați pentru Sănătate

26 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Totodată, avem cea mai scăzută speranță de viață, iar rata mortalității infantile se menține la cote ridicate.

 

Un fapt pe care-l știam cu toții a fost confirmat, recent, și de un raport dat publicității de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Acest raport confirmă o dată în plus o realitate cu care deja ne-am obișnuit, România se află la coada clasamentului în rândul țărilor europene, atunci când vine vorba de finanțarea domeniului  Sănătății. Raportul „Health at a Glance: Europe 2018” analizează bugetele pe care statele membre ale Uniunii Europene le-au alocat acestui sector în cursul anului 2017, rezultând astfel că la nivelul blocului comunitar, pentru Sănătate s-au alocat anul trecut 9,6% din Produsul Intern Brut (PIB). Cel mai bine se situează la acest capitol Franța, care a alocat sectorului sanitar 11,5% din PIB, în timp ce la polul opus, cu cea mai redusă alocare bugetară, se află România, care a alocat în 2017 doar 5,1% din PIB. Mai mult, România este depășită și de o serie de țări care nu sunt membre UE, raportul relevând că Albania a alocat Sănătății 6,8% din PIB, Macedonia 6,1% și Muntenegru 5,9%. Germania și Suedia mai sunt menționate în raport ca fiind țările care alocă cel mai mare procent din PIB pentru Sănătate, în timp ce România este acompaniată în coada clasamentului de Letonia și Lituania.

 

Raportul OECD relevă că România stă prost în ceea ce privește cheltuielile pentru Sănătate pe cap de locuitor, precum și la cheltuielile cu pacienții din spitale. Și la aceste capitole, țara noastră ocupă ultimele locuri în clasamentul realizat la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, bugetul pe Sănătate alocat de România pe cap de locuitor este doar o treime din media la nivel european, si de cinci ori mai mic decât cel alocat de Luxemburg – statul aflat pe primul loc în clasament la acest capitol. Alături de România, Bulgaria și Letonia se mai află pe ultimele locuri.

În privința sumelor alocate pentru pacienții internați în spitale,  Danemarca, Suedia şi Luxemburg sunt menționate ca fiind cele mai „generoase” state europene, la polul opus fiind clasate România, Bulgaria și Letonia.  Nici în ceea ce privește bugetul alocat bolilor mintale, România nu stă foarte bine, și la acest capitol împărțind ultimele locuri în clasamentul european cu Bulgaria și Cehia, bugetul alocat de cele trei state variind între 2% și 2,5% din PIB. Din acest punct de vedere, țările care alocă cei mai mulți bani sănătății mintale sunt Danemarca, Finlanda, Olanda şi Belgia, cu o medie de 5% din PIB.

 

Astfel stând lucrurile, nu este deloc surprinzător că speranța de viață în țara noastră este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, cu mult sub medie, care este de 81 de ani. Statistica indică faptul că în două treimi din țările membre, locuitorii depășesc vârsta de 80 de ani, în timp ce în România,  Bulgaria, Lituania şi Letonia, speranţa de viaţă este de doar 75 de ani. La polul opus, în Spania și Italia, fruntașele clasamentului, durata medie de viață este de 83 de ani.

O altă problemă a României este cea legată de mortalitatea infantilă, fenomen care, deși s-a diminuat în ultimii ani, se menține la o cotă ridicată care ne plasează pe primele locuri în UE la acest capitol. Raportul menționează că rata mortalității infantile la nivel european este de patru la mie, în timp ce în România se înregistrează cinci decese la o mie de nașteri, o problemă similară având și Bulgaria, Malta şi Slovacia.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*