România, pe podium la Competiția Mondială de Salvare

16 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Țara noastră a fost reprezentată de echipajele a patru Inspectorate pentru Situații de Urgență (ISU) dintre care s-au remarcat salvatorii de la ISU Vâlcea.

 

În perioada 12-15 septembrie, în Franța a avut loc o nouă ediție a Competiției Mondiale de Salvare, eveniment care reunește anual cele mai bune echipaje de descarcerare și prim-ajutor din întreaga lume. România a fost reprezentată de patru echipaje de la ISU Călărași, ISU Dolj, ISU Mureș și ISU Vâlcea, care au fost selectate în urma unei competiții la nivel național.

Salvatorii români s-au întrecut în Franța cu cele mai bine pregătite echipaje din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Columbia, Paraguay, Canada, Franţa, Spania, Portugalia, Germania, Africa de Sud, Noua Zeelandă, România, China şi Luxemburg, competiția incluzând două probe distincte, respectiv „descarcerare din autovehicule” și „acordare a primului ajutor calificat,” care au reunit în total 70 de echipaje din țările participante.

 

 

La proba de descarcerare din autovehicule au participat 36 de echipaje, alcătuite din câte 6 salvatori, fiecare echipă trebuind să facă față la trei scenarii diferite. Primul scenariu a vizat salvarea unei singure victime într-un interval de maxim 10 minute, aceasta fiind proba rapidă, în timp ce proba standard a presupus salvarea unei victime într-un interval de maxim 20 de minute. Proba a inclus și un scenariu complex, în cadrul căruia concurenții au avut la dispoziție 30 de minute pentru a salva două victime.

Din păcate, la această probă, reprezentanții României nu au reușit clasarea pe unul din locurile fruntașe, însă revanșa a venit din partea echipajului de la ISU Vâlcea, care a participat la proba de acordare a primului ajutor calificat. Salvatorii vâlceni au reușit să se claseze pe a doua treaptă a podiumului, la finalul unei competiții în care s-au întrecut cu alte 33 de echipaje.

Echipa de la ISU Vâlcea a fost formată din 4 paramedici SMURD, care au avut de parcurs două scenarii diferite, probele fiind tot contracronometru. Astfel, pentru proba de traumă standard, paramedicii au avut la dispoziție maxim 10 minute pentru a acorda primul ajutor unei singure victime, în timp ce proba de traumă complexă s-a desfășurat în aceeași limită de timp, însă scenariul a inclus două victime.

 

Scenariile au fost diverse, atent selecţionate de către experţii Organizației Internaționale de Salvare, în cadrul cărora au fost testate rapiditatea, îndemânarea, tehnica de descarcerare şi modul în care salvatorii au asistat victimele pe timpul operaţiunilor.

În cazul probei de acordare a primului ajutor, scenariile au presupus situații variate, precum victime ale unor accidente de circulație, ale unor incendii, căderi cu parapanta, accidente casnice, agresiuni fizice, victime cu plăgi împuşcate și alte situaţii preluate din viaţa reală. Paramedicii de la ISU Vâlcea au reușit să scoată timpi foarte buni, totodată aplicând corect manevrele de resuscitare și acordare a primului ajutor, evoluție care le-a adus locul doi la această secțiune.

Verdictul a fost dat de comisii de evaluatori formate din specialişti internaţionali în domeniul salvării, care au verificat în detaliu respectarea procedurilor specifice de intervenţie în aceste situaţii, modul de protejare a victimei, dar şi a salvatorilor, prioritizarea acţiunilor la locul evenimentului, precum şi progresul echipelor faţă de competiţiile anterioare.

 

Plt. adj. Cornel Uta

Pregătirea și curajul salvatorilor români a fost subliniat și cu ocazia Zilei Pompierilor, celebrată pe 13 septembrie, când plutonierul adjutant Cornel Uță, subofițer scafandru în cadrul Detașamentului Special de Salvatori al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, a fost desemnat Salvatorul de Onoare al Anului 2019.

Distincția a primit-o pentru un gest de eroism făcut la sfârșitul luni august, atunci când se afla în concediu la mare, cu familia, în Bulgaria. În timp ce se deplasa spre hotelul unde era cazat, a observat marea agitată și două persoane care se luptau cu valurile mari, una dintre ele încercând cu mari eforturi să o țină la suprafață pe cealaltă. Fără să stea pe gânduri, Cornel Uță s-a aruncat în mare, înotând până la cei doi. Când a ajuns în apropierea lor a realizat că cel pe care îl văzuse de pe mal, fără reacţie, era în stare de inconștiență, susținut cu greu la suprafață de cea de-a doua persoană. Timp de câteva minute, folosindu-se de experiența acumulată ca scafandru salvator, subofițerul s-a luptat cu marea agitată, reușind să îi tragă aproape mal pe cei doi. A strigat după ajutor, iar cei aflați pe plajă au format un lanț uman, cu ajutorul căruia salvatorul și cele două victime au fost trași pe mal. Subofițerul a acordat apoi primul ajutor persoanei în stare de inconștiență, în urma manevrelor de resuscitare aplicate, victima revenindu-și în scurt timp.

Cornel este pompier de 11 ani și are o poveste extraordinară. În anul 2008 era angajatul unei bănci unde câștiga dublu față de salariul pe care îl are ca pompier. Provenit dintr-o familie de aviatori, visul lui a fost să îmbrace haina militară. Acest vis a devenit realitate după ce a fost admis la concursul pe care l-a susținut la ISU-BIF. La numai un an de când devenise salvator, fratele lui, pilot acrobat, s-a prăbușit cu avionul chiar în fața sa. El a fost primul care a intervenit, dar din păcate nu a mai putut să-l salveze. De atunci, Cornel își crește nepotul rămas orfan. Fapta din Bulgaria nu este singulară. În urmă cu ceva timp, pe când se întorcea de la Târgu Mureș de la un concurs de tir, în fața lui, un autoturism a lovit un biciclist. A oprit imediat mașina și a ținut victima în viață până la sosirea echipajului SMURD.

 

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*