Românii încă nu știu ce să facă cu medicamentele expirate

O companie farmaceutică a derulat o campanie prin intermediul căreia a încurajat populația să își verifice medicamentele deținute acasă și să se debaraseze în mod responsabil de cele care și-au depășit termenul de valabilitate.

 

Timp de două luni, rețeaua de farmacii Dona a derulat o campanie denumită „Farmacia de acasă-check”, al cărei scop a fost colectarea responsabilă a produselor farmaceutice expirate, precum și conștientizarea populației cu privire la riscurile pe care le presupune simpla aruncare „la gunoi” a medicamentelor care și-au depășit termenul de valabilitate.

În cadrul acestei campanii, promovate prin spoturi difuzate la radio, televiziune, în mediul on-line și prin intermediul materialelor promoționale din farmacii, românii au fost încurajați să se prezinte la farmaciile Dona cu trusele de sănătate de acasă, pentru ca farmaciștii să facă o verificare a medicamentelor pe care acestea le conțin și chiar s-au oferit celor care au răspuns solicitării, termometre digitale, gratuit.

Totodată, farmaciștii i-au consiliat pe clienți cu privire la medicamentele pe care le pot păstra, explicându-le care sunt afecțiunile pe care acestea le pot trata, recomandându-le și care sunt produsele pe care le pot păstra și cele la care trebuie să renunțe. Din această ultimă categorie fac parte medicamentele expirate, cele cu ambalajul deteriorat sau cele care nu mai sunt de folos, întrucât tratamentul pentru care au fost folosite s-a încheiat.

 

Directorul de marketing al farmaciilor Dona, Thomas Hofmann, a declarat că ideea demarării acestei campanii a venit chiar de la clienții care au întrebat în farmacii sau pe rețelele de socializare ce trebuie să facă cu medicamentele care nu le mai sunt de folos sau care au expirat. Pornind de la acest aspect, reprezentanții companiei au realizat că mulți dintre români nu știu că farmaciile sunt obligate prin lege să primească de la pacienți medicamentele expirate, preferând să arunce aceste produse la gunoi, fără a fi conștienți de riscurile pe care le presupune acest gest.

Ne-am dat seama că marea majoritatea a românilor nu sunt conştienţi că medicamentele expirate aruncate la gunoi sau în sistemul public de canalizare pot pune în pericol mediul şi, implicit, sănătatea umană, sau că există riscul să fie înghiţite de copii sau bătrâni, cu potenţiale efecte adverse severe, aşa că ne-am hotărât să dăm tonul schimbării, primul pas fiind să asigurăm componenta de informare”, a precizat Thomas Hofmann.

 

Pe parcursul celor două luni, cât a durat campania, în farmaciile Dona s-au prezentat peste 30.000 de persoane cu trusele de sănătate de acasă, iar în urma verificărilor făcute de farmaciști au fost colectate șapte tone de medicamente expirate sau cu ambalajele deteriorate, care au fost predate unei firme specializate, pentru a fi incinerate, așa cum prevede legea. O campanie similară a fost derulată și anul trecut, însă de această dată, reprezentanții lanțului farmaceutic spun că a fost colectată o cantitate de trei ori mai mare.

Despre campania din acest an, managerul farmaciilor Dona, Mihaela Ungureanu, a precizat că „noi ne-am asumat rolul educativ şi am făcut un efort suplimentar față de cerințele legale obligatorii, încurajând proactiv un comportament responsabil şi asigurând şi componenta de consiliere specializată, astfel încât pacienţii să ştie ce medicamente pot lua în continuare şi pentru ce afecţiuni. Ne-a bucurat enorm reacţia oamenilor şi îi încurajăm să continue să practice acest comportament responsabil, din partea noastră vor avea tot sprijinul”.

 

În România, Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014 prevede că „medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. Din păcate, prevederea legală nu este familiară populației, iar cantităţi mari de medicamente expirate sau rămase de la pacienți cu boli grave, uneele extrem de periculoase, ajung, anual, la gropile de gunoi. Nu există statistici exacte referitoare la acest aspect, dar se estimează că românii aruncă anual în jur de 1.500 de tone de medicamente, considerate deşeuri cu risc. În aceste condiții, se impune o mai mare implicare în diminuarea acestui fenomen, atât din partea farmaciilor și a medicilor cât și a autorităților din Sănătate și din domeniul Mediului.

Prin comparaţie, în alte ţări există iniţiative susţinute în acest sens. În SUA, spre exemplu, pe data de 27 aprilie se sărbătorește, anual, Ziua Națională de Colectare a Medicamentelor. În Franţa, Asociaţia Cyclamed, creată de guvernul francez, colectează de la populaţie, prin farmacii, medicamentele care nu mai sunt utilizate. În 2017, asociaţia a raportat 11.083 de tone de medicamente colectate şi eliminate conform legii. În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*