Românii, încurajați să raporteze reacțiile adverse ale medicamentelor

7 noiembrie 2022 | 1 comentariu |

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) încurajează populația din România să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor, în cadrul unei campanii globale care se desfășoară în 81 de state.

 

Aflată la a șaptea ediție, campania globală #MedSafetyWeek a fost lansată astăzi pe rețelele de socializare și se desfășoară până la data 13 noiembrie, încurajând populațiile din întreaga lume să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente. Autoritățile de reglementare a medicamentelor din 81 de țări, între care și România, sunt implicate în această campanie, care se concentrează pe rolul-cheie avut de fiecărui pacient, aparținător sau profesionist din domeniul sănătății care raportează o reacție adversă suspectată și astfel, contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) transmite, printr-un comunicat, că „fiecare raport de reacție adversă transmis către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor de către toți pacienții” și încurajează românii să raporteze orice reacție adversă suspectă pe care o constată la administrarea unui medicament.

 

Având în vedere faptul că toate medicamentele pot provoca reacții adverse la unii pacienți, există etape implementate în vederea monitorizării continue a siguranței medicamentelor, după ce acestea au fost puse pe piață, se menționează în comunicatul ANMDMR. „Scopul monitorizării siguranței este colectarea mai multor informații despre reacțiile adverse cunoscute, precum și identificarea unor reacții adverse noi. Autoritățile de reglementare utilizează sisteme pentru detectarea și evaluarea acelor reacții adverse și pentru prevenirea efectelor nedorite la viitori pacienți”, se arată în comunicatul citat.

ANMDMR subliniază că prin raportarea reacțiilor adverse suspectate, fiecare persoană participă activ la „identificarea unor probleme de siguranță noi, astfel încât să se poată lua măsuri atunci când este necesar și să vă protejeze pe dumneavoastră și alte persoane de potențialele efecte nedorite”.

 

Razvan Prisada -Presedinte ANMDMR

În România, sistemul de raportare a reacțiilor adverse implementat de ANMDMR colectează și analizează rapoartele de reacții adverse suspectate, iar din momentul implementării și până acum a ajutat la identificarea mai multor probleme de siguranță, care nu erau cunoscute anterior.

Fiecare raport de reacție adversă transmis de un pacient sau profesionist din domeniul sănătății joacă un rol-cheie în obținerea mai multor informații despre beneficiile și riscurile medicamentelor aflate în circuitul terapeutic și permite luarea de măsuri în vederea reducerii la minimum a riscurilor. Raportarea reacțiilor adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România ajută la îmbunătățirea siguranței medicamentelor pentru toți pacienții și, în anumite situații, duce la oferirea unor informații de prescriere mai bine adaptate, ceea ce determină îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților. Dacă dumneavoastră sau un pacient al dvs. experimentați o reacție adversă urmare a administrării unui medicament, asigurați-vă că ne raportați reacția adversă suspectată cu promptitudine”, a declarat farm. dr. Răzvan Prisada, președintele ANMDMR.

Orice persoană poate raporta reacțiile adverse suspectate către ANMDMR, accesând pagina web a agenției, secțiunea Raportează o reacție adversă.

 

* Campania #MedSafetyWeek 2022 se desfășoară la nivel global și este condusă de Centrul de monitorizare din Uppsala (UMC), Centrul Organizației Mondiale a Sănătății de Colaborare pentru Monitorizarea Internațională a Medicamentului (WHO) și este susținută de membrii Coaliției Internaționale a Autorităților de Reglementare din Domeniul Medicamentului (ICMRA). Echipa de proiect #MedSafetyWeek 2022 este alcătuită din reprezentanți ai Agenției de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Îngrijire a Sănătății din Marea Britanie (MHRA), în calitate de coresponsabil, Autoritatea de reglementare a produselor pentru îngrijirea sănătății din Irlanda (HPRA), Centrul egiptean al Societății Internaționale de Farmacovigilență (ISoP) și Asociația Columbiană de Farmacovigilență.

* ANMDMR este responsabilă, zi de zi, pentru protejarea și îmbunătățirea sănătății a milioane de persoane, prin reglementarea eficientă a tuturor medicamentelor și a dispozitivelor medicale în România, asigurându-se că acestea sunt eficace și sigure. Întreaga activitate se sprijină pe raționamente riguroase, bazate pe fapte, care să asigure faptul că beneficiile medicamentelor justifică orice riscuri.

Pacienților li se recomandă să contacteze un profesionist din domeniul sănătății, dacă sunt îngrijorați în legătură cu starea lor de sănătate.

 Comentarii (1)

  1. Irina Mihaela Matran spune:

    O inițiativă foarte buna! Ar fi bine ca reacțiile adverse sa fie raportate și pentru suplimente alimentare și produse alimentare. Aceasta implică reglementarea legislativă a nutrivigilentei, așa cum este in Franța, Canada, etc.
    Pentru populația generală, această inițiativă trebuie sa fie prezentată și la anumite televiziuni.

Adaugati un comentariu


 

*