Românii își mențin sănătatea psihică prin lectură, sport și somn

5 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Deși cititul a devenit în ultima vreme o preocupare din ce în ce mai rar întâlnită, lectura este considerată de cei mai mulți români cel mai eficient remediu pentru o minte sănătoasă.

 

Compania de servicii medicale private MedLife a efectuat un studiu on-line în rândul românilor, pentru a stabili în ce măsură aceștia sunt preocupați de menținerea unei stări de sănătate bune în general, dar și de menținerea sănătății psihice, în mod special.

Autorii studiului au dorit să afle mai ales în ce măsură consideră românii că cititul este o bună metodă de menținere a unei minți sănătoase, după ce o clinică medicală din București a amenajat biblioteci la intrarea în cabinetele medicale, pentru a atrage atenția asupra importanței cititului pentru echilibrul mintal.

Conform studiilor realizate la nivel european, România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce privește lectura, iar inițiativa dotării cabinetelor medicale cu cărți a venit ca răspuns la nevoia de a le aduce aminte românilor că lectura este benefică și necesară. În acest sens, Sorina Diaconu, director de marketing în cadrul MedLife, a declarat că „sănătatea fizică și cea psihică sunt un tot unitar și trebuie să funcționeze bine împreună, iar dacă de cea fizică ne ocupam deja, credem că a venit momentul să le spunem pacienților noștri să fie un pic mai atenți și la sănătatea lor psihică. Și pentru că bibliotecile rămân goale tot mai des, în timp ce clinicile noastre sunt vizitate frecvent de cei care au grijă de sănătatea lor, am decis să dotăm sălile de intrare în cabinetele medicale cu biblioteci, pentru a le aduce aminte pacienților noștri cât este de importantă lectura pentru binele lor”.

 

Cunoscută fiind lipsa de apetență a românilor pentru lectură în ultimii ani, rezultatele studiului au fost oarecum surprinzătoare, întrucât cei mai mulți dintre respondenți au indicat cititul ca principală preocupare pe care o au pentru a-și menține mintea sănătoasă. Astfel, rezultatele sondajului indică faptul că o majoritate covârșitoare a românilor – 90%, consideră sănătatea psihică la fel de importantă ca cea fizică, iar 39% dintre respondenți au declarat că cititul cărților este principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică. În același timp, 36% dintre participanții la studiu au răspuns că se îngrijesc de sănătatea psihică practicând sportul, iar 15 % au declarat că respectă un program regulat de somn și odihnă.  Vizionarea filmelor și serialelor a fost una dintre opțiunile cel mai puțin menționate, doar 1% dintre respondenți declarând că acestea îi ajută să își îngrijească sănătatea mintală.

În ceea ce privește preocuparea pentru sănătatea fizică, 47% dintre respondenți sunt mai degrabă pasivi în acest sens, afirmând că principalul mod în care au grijă de propria sănătate este să se supravegheze pentru a observa semnalele care ar trebui să îi trimită la medic. Astfel, 36% dintre respondenți mănâncă sănătos, 30% își supraveghează greutatea corporală și doar unul din cinci români ia măsuri proactive pentru a-și menține starea de sănătate – cum ar fi controale medicale de rutină, analize realizate periodic sau practicarea sportului – răspunsuri care au înregistrat aproximativ același scor, de circa 20% din totalul respondenților.

 

Un alt studiu, referitor la consumul de carte în România, releva faptul că românii citesc moderat. Un român din trei citește cel mult o carte pe lună, în vreme ce doar 18% citesc mai mult, deși 65% consideră că lectura le dezvoltă memoria și imaginația, 60% consideră că îi ajută să-și mențină mintea în formă, să se relaxeze (68%) sau să evadeze din cotidian (52%). Cercetarea mai indică faptul că 7 din 10 români uită de griji când citesc o carte de plăcere, iar 56% dintre respondenți simt că gândesc mai limpede.

Momentele zilei pe care românii le dedică cititului sunt variate. Cei mai mulți (27%) citesc în week-end-uri și 18% seara, în timp ce doar 18% citesc în vacanțe și chiar mai puțini, în jur de 8%, pe drum spre birou. În plus, românii preferă cărțile tipărite în locul celor electronice, citite pe dispozitive digitale de tip e-reader sau pe telefon (65% vs. 27%).

Deși sunt conștienți de beneficiile cititului și consideră că lectura le menține mintea în formă, 3 din 10 români nu mai știu când au intrat ultima dată într-o bibliotecă, în timp ce 2 din 10 români au vizitat o bibliotecă acum mai bine de 10 ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*