S-a deschis singurul Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice din tara

15 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Acesta functioneaza in cadrul UMF Targu Mures, avand pentru inceput un profil cardiovascular si neurologic, insa aria cercetarilor urmeaza a se extinde si pe alte patologii.

 

inaugurare azamfireiCel mai important moment al Zilelor UMF Targu Mures, eveniment cultural si stiintific derulat pe parcursul saptamanii trecute la institutia de invatamant medical superior, l-a constituit inaugurarea primului Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice din Romania, care se va axa pe domeniul cercetarii fundamentale si al cardio-neurologiei. Acesta functioneaza in cadrul UMF Targu Mures, fiind rezultatul unui proiect european derulat de institutia de invatamant, in care s-au investit 10,47 de milioane de euro. Pentru realizarea acestui centru s-a construit special o cladire noua cu demisol, parter si trei etaje, in incinta campusului universitar, avand structurate pe etaje spatiile tehnice si auxiliare, spatiile pentru investigarea pacientilor si recoltarea de probe, spatiile pentru cercetare, spatiile pentru analiza si elaborarea materialelor stiintifice, spatii pentru asigurarea circulatiilor orizontale si verticale, precum si spatiile pentru stocarea informatiilor. Suprafata totala de care dispune centrul in incinta noii cladiri este de 4.000 de metri patrati, spatiu in care sunt utilizate 412 echipamente de ultima generatie destinate cercetarii. Acestea se afla in dotarea a 10 laboratoare performante, comparabile cu tot ce exista la nivel mondial, a unui laborator de imunologie, cromatografie si spectrofotometrie de masa, analize citologice, de biologie moleculara si genetica/genomica si a unui laborator cu sase centre de explorari functionale avansate, la care se adauga si o banca de ADN si plasme.

 

laboratorDespre noul centru inaugurat la sfarsitul saptamanii trecute, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Targu Mures, spune ca va fi integrat intr-un circuit international, alaturi de alte centre similare de la universitati din Franta si Ungaria, astfel putandu-se extinde si sfera de cercetare. La acest moment, profilul centrului tine in special de patologia cardiovasculara si neurologica, insa dotarile de care dispune ii ofera acestia potentialul de a-si extinde activitatea si catre sfera altor patologii. „Profilul cardiovascular si neurologic pe care il are acum centrul se va dezvolta pe viitor. Asa a fost gandit, sa ne permita sa ne extindem si pe alte categorii de patologie pentru ca aceste echipamente trebuie sa fie folosite cat mai mult cu putinta. Deja avem doua proiecte depuse, pentru a integra acest centru intr-un circuit international, alaturi de universitati din Franta si din Ungaria si pentru a extinde sfera de cercetare a acestuia”, a precizat rectorul UMF in cadrul festivitatii de inaugurare.

 

Dr. Leonard AzamfireiAcesta a explicat si in ce consta unicitatea centrului, spunand ca acest lucru se datoreaza faptului ca abordeaza patologia cardiovasculara si neurologica, nu doar prin prisma clinica, ci si prin prisma investigatiilor extrem de fine, de rafinate, la care poate si trebuie sa fie suspus un pacient. „Practic, in acest centru, noi vom reusi sa demonstram profilul genetic si genomic al unor pacienti, putem stabili riscul de boala cardiovasculara si neurologica pe care acesta il are si, evident, putem face recomandari profilactice pentru o categorie de patologie extrem de riscanta. Este unic si pentru aparatura pe care o are in dotare, sunt peste 400 de echipamente, multe dintre ele unicat la nivel national, care cuprind echipamente de proteomica, de genomica, de imunologie celulara si, foarte important, o banca de probe si tesuturi de ADN-uri, care vor constitui ulterior un element foarte important pentru viitoarea cercetare stiintifica”, a mai declarat prof. dr. Leonard Azamfirei.

Inaugurarea centrului incheie un sir de evenimente importante pe care UMF Targu Mures le-a desfasurat pe parcursul acestui an, pentru a marca implinirea a 70 de ani de la infiintare.

 


Adaugati un comentariu


 

*