S-a redeschis bazinul cu apă minerală de la Buziaș

1 iulie 2019 | 1 comentariu |

Unic în Europa datorită calităților curative ale apelor minerale, complexul fusese închis în urmă cu trei ani și risca să ajungă în paragină.

 

Un obiectiv turistic și balnear unic în România și chiar în Europa, care fusese „tras pe linie moartă” în urmă cu câțiva ani, a fost revitalizat și și-a deschis din nou porțile în acest sezon estival, redevenind astfel unul din punctele principale de atracție ale stațiunii balneare Buziaș. Este vorba de bazinul cu apă minerală construit încă din 1874, vreme la care era primul de acest fel din Europa și care și-a păstrat unicitatea prin calităților apelor minerale naturale cu care este alimentat.

Timp de mulți ani, bazinul a constituit una din principalele atracții pentru turiștii care veneau la tratament sau doar în plimbare în stațiunea balneară din județul Timiș, fiind totodată preferat și de localnicii din zonă pentru relaxare, la sfârșit de săptămână sau în timpul concediilor de odihnă, iar de copii, în perioada vacanțelor.

Din păcate, așa cum s-a întâmplat cu multe din stațiunile balneare din țară, și bazinul cu apă minerală de la Buziaș a devenit din ce în ce mai neglijat de către cei cărora le-a fost lăsat în administrare, degradându-se odată cu trecerea timpului, iar în urmă cu trei ani a fost închis.

 

Sorin Toma

Administratorul unei societăți din zonă a decis însă că trebuie să se implice pentru a salva acest obiectiv, așa că a închiriat baza intrată în conservare și a investit în lucrări de renovare, făcând astfel posibilă redeschiderea bazinului după o pauză de trei ani.

S-a întâmplat ieri, ocazie cu care Sorin Toma, omul de afaceri care a avut această inițiativă, a declarat pentru publicația locală Actualitatea că a „cochetat de mult cu ideea de a închiria ştrandul, pentru că era păcat să rămână în acea stare. Noi stăm foarte aproape de ştrand şi am văzut mereu starea în care se afla. Era degradat, plin de bălării, uşile de la vestiare erau rupte, ţiglele furate. Instalaţia electrică nu mai exista, a trebuit refăcute instalaţiile sanitare, dar acum totul e pus la punct”.

Acesta a mai precizat că,deși proaspăt renovat ștrandul și-a păstrat totuși „parfumul” timpurilor în care a fost inaugurat, bazinul rămânând neschimbat, ca și vestiarele din lemn și gardul.

 

Omul de afaceri mai spune că țeava prin care apa este adusă în bazin este aceeași cu cea instalată în 1874, atunci când a fost inaugurat ștrandul, explicând că bazinul a căpătat culoarea roșiatică datorită conținutului ridicat de fier din apa care este reîmprospătată permanent.

Apa minerală care alimentează bazinul are aceleași proprietăți cu apa care curge la fântânile din stațiune, recomandată pentru calitățile sale terapeutice. Aceasta provine dintr-un foraj de 120 de metri având o temperatură în puțul de extracție de 13 grade. În bazin, temperatura acesteia variază între 18 și 22 de grade, fiind resimțită de clienții ștrandului ca „apă rece”, însă această proprietate, împreună cu conținutul de fier și alte minerale face ca scăldatul să aibă un efect relaxant.

De altfel, compoziția apelor minerale de la Buziaș le face unice in Europa, fiind vorba de ape minerale carbogazoase, feriginoase, clorurate, magneziene, calcice, sodice şi bicarbonate. Utilizate în scop terapeutic din anul 1811, acestea sunt beneficie pentru cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, reumatisme degenerative, afecţiuni post-traumatice, neurologice periferice, afecțiuni digestive şi hepato-biliare. De asemenea specialiștii din zonă spun că o simplă baie în aceste ape are efecte benefice în cazul bolnavilor care au nevoie de recuperare după ce au suferit accidente vascular-celebrale sau diferite traumatisme.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Comentarii (1)

  1. Nicolae spune:

    Nici vorbă de redeschidere! În iulie 2021 ştrandul se prezenta într-o stare jalnică, bazinul gol, arăta ca în fotografia a doua, însă plin de gunoaie, vestiarele din lemn (apar pe fundalul fotografiei) erau devastate (ca şi cele două camere de la intrare, una pentru administraţie şi alta pentru un bufet cu terasa acoperită în lateral) şi aproape că nu se mai vedeau de buruienile crescute haotic şi înalte de peste 1m, asemeni unei jungle. O imagine cutremurătoare care mi-a lăsat un gol în suflet, în totală disonanţă cu aceea pe care o ştiam din anii ’60 – ’70 despre oraşul în care mi-am trăit primii ani din viaţă…

Adaugati un comentariu


 

*