Salarizarea medicilor dupa performanta promisa de Nicolaescu si Astarastoae, tratata cu prudenta de Campeanu

3 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii vrea sa legifereze pana la jumatatea acestui an, potrivt unei sugestii a Colegiului Medicilor, scoaterea doctorilor din categoria bugetarilor si plata acestora dupa performanta. Ministrul Muncii atrage insa atentia ca bugetul Sanatatii este limitat si ca exista riscul ca medicii sa lucreze „la norma”.

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sanatate, cu sprijinul Ministerului Sanatatii (MS), a lansat marti, campania „De profesie: medic in Romania” (www.deprofesiemedic.ro), sub sloganul „Toti pentru medici, medici pentru toti”, prin care intentioneaza sa contribuie la stoparea exodului personalului medical din tara, care afecteaza starea de sanatate a romanilor pe termen lung si are consecinte severe asupra economiei nationale.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca institutia pe care o conduce sprijina Campania, in cadrul careia a anuntat ca va promova o lege a salarizarii personalului medical in functie de performanta, potrivit unui  comunicat transmis de Biroul de presa al MS.

Cu acest prilej, Eugen Nicolaescu a declarat ca exista trei probleme majore cu care se confrunta in prezent sistemul romanesc: perceptia pe care o au cetatenii despre sistemul sanitar si profesia de medic, modalitatile in care sistemul trebuie sa se perfectioneze si sa se schimbe din interior si problema salarizarii cadrelor medicale.

 

Eugen Nicolaescu

Ministrul a subliniat ca in aceste zile, Ministerul Sanatatii impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania (CMR) elaboreaza un proiect de lege care vizeaza plata personalului medical in functie de competenta si nivel profesional.

Avem un grup de lucru format din medici ai Ministerului si reprezentanti ai Colegiului, care deja a avansat un proiect de lege pe care o sa il discutam cu medicii, in primul rand, si apoi il vom pune in dezbatere publica, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

In legatura cu continutul actului normativ, ministrul a spus ca „putem sa gandim un alt sistem de plata a medicilor, sa schimbam salarizarea, sa nu-i mai lasam pe medici si asistenti sa fie bugetari, sa nu mai fie in grila de salarizare bugetara. Eu nu cred ca locul lor este acolo. Sa facem un sistem prin care competenta si profesionalismul medicilor sa fie citeriile fundamentale prin care ei sa fie platit”, a explicat Nicolaescu, mentionand ca, probabil, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie ar putea avea forma finala a proiectului de lege.

In cadrul aceluiasi eveniment, ministrul Sanatatii i-a inmanat „primului medic al tarii”, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astarastoae, insigna campaniei, ca simbol.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Profitand de prilej, dr. Astarastoae si-a exprimat speranta ca la sfarsitul lunii mai va exista o forma finala a legii despre care a pomenit ministrul si ca aceasta decizie se va aplica, determinand medicii sa ramana in tara, dar si ca se va rezolva problema salarizarii rezidentilor, pentru careGuvernul ar trebuie sa aloce numai un milion de euro pentru a le mari salariile, motivandu-i astfel sa ramana in tara. Din cauza migratiei, in Romania exista spitale care nu au nici macar un medic specialist, fenomen unic in Europa”, sustine presedintele Astarastoae, aratand  ca un studiu realizat de CMR in 2011 arata ca 58,46% dintre medicii din Romania sunt profund nemultumiti de nivelul salarizarii, 25,52% sunt nemultumiti, in timp ce foarte multumiti de salariu sunt doar 0,30% dintre ei.

Potrivit presedintelui CMR, din 2007 pana in prezent, aproximativ14.000 de medici romani au ales sa profeseze in alta tara, numai in 2012 plecand mai mult de 2.400 de specialisti, aratand ca pentru scolarizarea lor, statul roman a cheltuit mai mult de 3,5 miliarde de lei.Romania are o rata a migratiei doctorilor de 9%, in timp ce media europeana este de 2,5%. Raportului Eurostat pe 2011 arata ca media medicilor romani este de 2,4 specialisti la 1.000 de locuitori, in timp ce media UE este de 3,4 la mie.

 

Pascal Prigent

Potrivit unor studii FIC si CMR realizate in 2011 si 2012, 64% dintre studentii uneia dintre cele mai mari universitati de medicina din Romania, respectiv 60% dintre medici, intentioneaza sa paraseasca tara, invocand lipsa respectului fata de profesie, dificultatile financiare si lipsa oportunitatilor de educatie si perfectionare pe care le au in Romania.

Luand in considerare nevoile exprimate de cadrele medicale, campania „De profesie:medic in Romania” isi propune cresterea numarului de medici in tara la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 pana in 2015 si atrage atentia ca este nevoie de implicarea tuturor actorilor importanti din sistem.

FIC isi doreste ca Romania sa prospere si sa inregistreze crestere economica. Pentru a crea bunastare, credem ca avem nevoie in primul rand de sanatate. Oamenii sanatosi sunt mai activi, mai productivi si contribuie intr-o mai mare masura la dezvoltarea economiei. In acelasi timp, suntem ingrijorati din cauza valorilor indicatorilor de sanatate din Romania si consideram ca una dintre problemele cheie ale sistemului o reprezinta lipsa personalului medical, care afecteaza calitatea serviciilor de sanatate pentru intreaga populatie. De aceea am initiat acest parteneriat intre autoritati, sectorul privat si societatea civila. Credem ca problema ne priveste pe fiecare si trebuie sa fie abordata de noi toti”, a spus Pascal Prigent, presedintele Grupului de Lucru pe Sanatate din cadrul Consiliului Investitorilor Straini.

 

Ministrul Mariana Campeanu considera ca trebuiesa avem grija cu salarizarea dupa competenta”, recomandand prudenta. Recunoaste insa ca „in grila de salarizare a legii unitare, medicii si asistentii erau in ultima treime din aceasta grila. Am spus ca voi face toate eforturile ca aceasta grila sa fie modificata. Lucrez la acest aspect, dar nu pot sa dau un orizont de timp, pentru ca, stiti, este vorba totdeauna de buget. De la inceput s-a pornit pe lipsa de respect, daca pui un medic in ultima treime de salarii intr-o grila inseamna ca acea categorie nu se bucura de respectul societatii. Este unul din lucrurile cele mai important”, a declarat ministrul Muncii, mentionand ca medicii au probleme nu numai cu salarizarea, ci si din cauza ca nu au apratura de care au nevoie, iar in unele spitale sunt conditii precare de igiena.

Exprimandu-si speranta ca medicul roman va intelege ca cel mai bun loc pentru a profesa este in tara sa, ministrul Nicolaescu promite ca legea la care a facut referire  „reprezinta modalitatea prin care sistemul se perfectioneaza, se schimba, se radicalizeaza din punct de vedere al eliminarii neajunsurilor si al promovarii valorilor, al imbunatatirii modalitatilor prin care se realizeaza in raport cu pacientul”.

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre imbunatatirea relatiei medic –pacient, ca si despre parteneriatul dintre Ministerul Sanatatii si asociatiile de pacienti, care sunt invitate in permanenta la masa de lucru a noilor proiecte.


Adaugati un comentariu


 

*