Salvați copiii extinde programul „Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe”

25 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar, 76% spun că sunt certați de profesori atunci când greșesc, iar 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.

 

1 din 4 elevi suferă ca urmare a bullying-ului. Nu rămâne indiferent! Fii eroul de care elevul sau chiar colegul tău are nevoie, este apelul asociației Salvați Copiii, care oferă și o hartă a Bullying-ului, pe care pot fi raportate cazurile întâlnite.

Încă din 2016, Salvați Copiii România atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying, în lipsa unor măsuri complexe pentru reducerea violenței din școli. Primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, lansat de Salvați Copiii în 2016, arăta că: 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar; 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi; 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

Mai mult, deși studiile arată că bullyingul este un fenomen vizibil în școli, specialiștii care lucrează cu preșcolarii pot observa primele semne de bullying de la vârste foarte mici. Încă de la vârsta de 3 ani, în relațiile dintre copii se întâlnesc comportamente de excludere socială – ignorare, eliminare din joc, condiționarea prieteniilor.

 

Datele centralizate de Salvați Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că 22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar, iar în 76% din cazuri, copiii au declarat că profesorii îi ceartă atunci când greșesc, ceea ce arată prevalența metodelor pedagogice critice și punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învățare și comunicare.

Și mai trist este că 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii atunci când greșesc, iar abuzul fizic asupra copilului în familia de proveniență este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în școală. Expuși la violența adulților, copiii învață la rândul lor să devină violenți.

Fenomen din ce în ce mai răspândit în mediul școlar din România, bullying-ul este caracterizat de amenințarea cu violența fizică și/sau umilirea, violența fizică și distrugerea bunurilor personale, interdicția de a vorbi/interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator, excluderea din grup și izolarea socială.

 

Începând cu luna februarie 2020, Organizația Salvați Copiii România implementează, în parteneriat cu Salvați Copiii Danemarca și The Mary Foundation, un program complex de prevenire a bullying-ului, care face din relațiile pozitive dintre copii-copii și copii-adulți o prioritate, creând pentru toți actorii implicați oportunități de a participa și de a acționa. Printr-o serie de intervenții focusate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului, Salvați Copiii a contribuit la adoptarea normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice – bullying-ului, iar pentru a combate acest fenomen, a pilotat programul „Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe”, al cărui metodologie este în prezent utilizată în 15 grădinițe.

Analiza impactului proiectului pilot demonstrează eficiența intervenției, evidențiind reducerea comportamentelor de excluziune socială de la 21% la 7%, reducerea comportamentelor agresive de la 17% la 9%, creșterea numărului situațiilor în care copiii manifestă curaj în a-și apăra prietenii, de la 82% la 94%.

 

Începând cu luna ianuarie 2022, Salvați Copiii extinde programul pilot, dotând alte 10 grădinițe din București, Suceava și Călărași cu materiale educaționale specifice programului „Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” și lansează invitația către autoritățile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel național. Programul este bazat pe metodologia Free of Bullying și a fost construit pornind de la premisa, validată științific de cele mai recente studii internaționale, potrivit căreia un puternic simț al comunității și relațiile pozitive dintre copii previn excluderea și bullying-ul.

Autoritățile locale pot sprijini grădinițele prin informarea acestora despre resursele puse la dispoziție de Organizația Salvați Copiii și prin alocarea de resurse în bugetul grădinițelor pentru anul școlar 2022-2023, pentru a pune la dispoziția cadrelor didactice și copiilor materialele educaționale care să fie folosite în activități de reducere a fenomenului de bullying, cu impact pe termen lung.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat că „programe similare, bazate pe abordarea Free of Bullying, se derulează acum în alte 5 țări. În Danemarca, unde metodologia Free of Bullying este implementată în 60% dintre grădinițe și 45% dintre creșe, rezultatele sunt impresionante: copiii din grădinițele în care programul este funcțional demonstrează un nivel ridicat de empatie, colaborează bine și au capacitatea de auto-reglare emoțională foarte dezvoltată. Impactul este vizibil pe termen lung, procentul elevilor care raportează situații de bullying scăzând de la 25% (1998) la 5% (2018). Este de remarcat susținerea de care se bucură acest program la nivel internațional: în Danemarca, programul „Free of Bullying” se derulează sub patronajul Alteței Sale Prințesa Mary a Danemarcei, iar în Estonia, cu implicarea Ministerului Educației, programul a fost preluat în toate grădinițele publice. Ne exprimăm speranța că și în România există autorități publice naționale și locale care au în vedere starea de bine a copiilor și prioritizează intervenții pe termen lung care să susțină dezvoltarea socio-emoțională a acestora.

În 2022, Salvați Copiii continuă demersurile anti-bullying și lansează invitația către autoritățile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel național. Detalii despre program și ce-și propune să realizeze alături de societatea civilă și autorități pot fi găsite pe

 


Etichete:

Adaugati un comentariu


 

*