Sânzienele împletesc iubirea cu sănătatea în mod atipic, în acest an

24 iunie 2020 | 0 comentarii |

Sânzienele s-au prins în azi-noapte în horă, dar anul acesta, oamenii nu se mai pot bucura de bâlci, de comedii, de spectacole. Pot să culeagă însă flori de leac de pe câmp și să marcheze Ziua Universală a Iei, îmbrăcându-se în frumosul port tradițional românesc.

 

nastereasfioaninaintemergatorul1Astăzi, creștinii ortodocși celebrează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica, sărbătoare creștina și păgână în același timp, cu multiple semnificații, celebrată în fiecare an la 24 iunie.

Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, Drăgaica nu se mai poate sărbători așa cum se obișnuiește de mii de ani, oamenii nu mai pot marca această sărbătoare prin serbări câmpenești, nu mai merg la bâlciuri și marchează această sărbătoare populară care se mai numește și „Cap de vară”, pentru că se suprapune cu maturizarea timpului, iar soarele ajunge la apogeu, la solstiţiul de vară. Pot participa cel mult la slujbele religioase și pot culege de pe câmp flori de sânziene, despre care se spune că au mari puteri tămăduitoare.

Sărbătoarea de Sânziene are o strânsă legătură cu florile de sânziene, folosite în această zi la diferite practici populare de aflare a ursitei, a norocului în gospodărie. Florile culese în dimineaţa acestei zile erau păstrate peste an pentru a fi folosite ca plante de leac în diferite boli, dar și pentru a aduce rod bogat ogoarelor şi pentru a aduce noroc celor din casă.

 

Tradiția spune că denumirea sărbătorii provine, se pare, de la zeiţa silvestră Santa Diana, dar Sânzienelor li se mai spune Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele, Dânse, Vâlve, Iezme, Irodiade, Nagode, Vântoase, Zâne, Domniţe, Măiastre, Împărătesele Văzduhului şi încă multe altele, în funcţie de regiune. Se spune că se hrănesc cu flori și beau apă din izvoare, unde se întâlnesc și se scaldă și petrec, cu cântec și joc. Versul lor e așa de duios, că nu se poate asemana cu nici o cântare de ființă omenească.

Cantecul Drăgăicii: „Hai, Dragăică să sădim/ Să sădim, să răsădim/ Că știm iarna ce pățim./ C-a venit iarna bogată/ Cu Drăgaica scuturată./ Cu Drăgaica scuturată./ Și-au venit Drăgăicili/ Și-au venit Drăgăicili/ Să reteze spicili,/ Să reteze spicili./ Spicili sunt măricele/ Drăgăicili, frumușele/ Drăgăicili frumușele./ Se retează cu plăcere/ Că sunt tare multicele/ Că sunt tare multicele/ Grâul spic ca vrabia/ Grâul spic ca vrabia/ Și paiul ca trestia/ Și paiul ca trestia./ Cu tichii de la copii/ Cu tichii de la copii/ Cu mărgele de la fete/ Cu cercei de la neveste./ Hai, Drăgaică să sădim/ Să sădim să răsădim/ Că știm iarna ce pățim”.

 

Asociate, în calendarul creştin ortodox, sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar.

Sărbătoarea este una a iubirii şi a fertilităţii, Sânzienele sau Drăgaicele fiind  personaje mitice nocturne, care apar pe câmpuri în noaptea de 23 spre 24 iunie.

Potrivit credinţei populare, Sânzienele sunt zâne bune care dau rod pământului, dar sunt surori cu Ielelezâne rele care-i pedepsesc pe cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor. Se spune că în noaptea de Sânziene, cerurile se deschid, iar zânele încep să cânte şi să danseze în cete de câte 3, 5 sau de câte 7 ori 9 și uneori 12.

Nefericit este însă cel care le întrerupe dansul și le strică plăcerea. Dacă sunt nesocotite, Ielele îi pocesc pe oameni, le rup oasele și le fură graiul, le iau mințile și îi lasă să zacă în boală, fără putință de vindecare.

Se mai spune că bărbații care ies la plimbare în Noaptea de Sânziene au parte de magie, dar și de lucruri ciudate, mai ales dacă au gânduri necurate. Bătrânii spun că cei care se întâlneau noaptea de Sânziene cu Ielele și nu rezistau tentației de a le privi, rămâneau muți sau paralizați… De aici și zicala „Nu umbla noaptea pe drum și nu te uita peste umăr, pentru că Ielele te pot face din om, neom”.  Bătrânii au făcut chiar și descâtece împotriva lor. Unul dintre acestea, cules de Lazăr Șăineanu din zona Buzăului, le descrie astfel: „Nouă sfinte Șoimănele,/ Cu nouă lopățele,/ Cu nouă măturele, La răsarit au plecat./ Cu (cutare) s-a-ntâlnit./ Pe el l-a întâmpinat,/ Pe loc l-au săgetat, Cu rochii împodobite,/ Cu salbe de galbeni gătite,/ Cu rochiile rotate,/ Cu iile râurate,/ Cu salbele pe piept lăsate./ De la apus s-au ridicat,/ Vărsaturi,  Trecături, Amețeală, Fierbințeală,/ În trup i-au lasat…

 

Noaptea de Sânziene este magică, lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană şi pentru aceasta se fac practici de pomenire a morţilor, numite Moşii de Sânziene, când se curăță mormintele, se pun flori, se aprind lumânări şi se dă de pomană la cimitir.

Pentru a alunga spiritele rele, oamenii aprind focuri, peste care aruncă substanţe puternic mirositoare, apoi cântă din bucium şi fac gălăgie, scot strigăte în jurul lor, pentru a alunga zânele rele.

Sărbătoarea a fost dintotdeauna aşteptată cu nerăbdare de fetele tinere. Ele fie strângeau flori de sânziene pentru a le pune sub pernă în noaptea dinainte, pentru a-şi visa ursitul, fie îşi făceau cununi din aceste flori, pe care le lăsau în noaptea respectivă în grădină. Dacă le găseau dimineaţa pline de rouă, era semn sigur de măritiş.

Din flori de sânziene şi din spice de grâu, fetele tinere împletesc cununi, pe care le poartă pe cap în ceremonialul numit Jocul Drăgaicei, reprezentând zeiţa agrară. Cununile sunt păstrate până în anul următor, agăţate la uşa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porţilor, la pietrele de hotar şi pe crucile mormintelor, cu semnificaţia de a apăra oamenii, animalele şi recolta de forţele nefaste, malefice, de stihiile naturii: grindină, inundaţie, furtună etc.

Serbarea Sânzienelor sau a Drăgaicelor mai este denumită în limbaj popular şiAmuţitul Cucului”, pentru că se spne că această pasăre migratoare, care soseşte pe plaiurile româneşti și începe a cânta la finalul lunii martie, vestind echinocţiul de primăvară, se opreşte brusc din cântat la sfârşitul lunii iunie, la solstiţiului de vară, moment ce marchează cea mai lungă zi a anului.

 

Una dintre credințele pe cale de dispariție este că fiecare dintre Sânziene veghează asupra oamenilor, în functie de ziua săptămânii în care aceștia s-au născut:

Luni – Liodiana. Pe cei născuți în ziua de luni, Liodiana îi dăruiește cu multă putere de muncă și cu iscusință, astfel încât aceștia să aiba spor în tot ce fac. Este darnică în roade și de aceea, nu le va lipsi niciodată bunăstarea materială. Protejații ei sunt buni de gură și au vorba dulce, prin urmare vor putea obține foarte ușor ce își doresc și știu să atragă oameni de partea lor. În dragoste, aceștia nu sunt foarte statornici și vor avea de tras de pe urma numeroaselor aventuri amoroase.

MarțiMagdalina. Cei protejati de Magdalina sunt chibzuiți la vorbă și în comportament. Judecă bine înainte să ia o hotărâre și sunt  taciturni. Cine nu îi cunoaște, poate crede că sunt posaci, însă ei sunt, de fapt, oameni care iau viața în serios, aceasta fiind și cheia succesului lor. Nu sunt emotivi și nici nu sunt ușor de speriat. Infruntă greutățile vieții cu fruntea sus și sunt foarte demni. Sunt, de asemenea, precauți atunci când cunosc persoane noi și își deschid sufletele doar în fața celor care le-au dovedit că sunt de încredere.

Miercuri – Bugiana. Veseli și optimiști, oamenii născuti într-o zi de miercuri sunt protejați de Bugiana. Sunt plăcuți și au obrazul fin, înfățișare îngrijită și cuceresc pe toată lumea. Spun mereu ce cred fără să fie răutăcioși, pentru că știu cum să prezinte adevărul într-o lumină bună. Sunt înalți la statură și mladii, cu fețe rumene și nasuri drepte. Nu se îndrăgostesc prea ușor, dar atunci când o fac, cu siguranță nu va fi ceva trecător. Cei în grija Bugianei sunt statornici și prieteni de nădejde, iar supărarea lor este furtună într-un pahar cu apă.

 

JoiOgristeana. Joia sa nasc oamenii ambițioși, muncitori și inteligenți. Ei sunt protejați de Ogristeana, care le-a hărăzit să aibă spor la bani și să fie buni sfătuitori. Țin mult la familiile lor și sunt fideli în dragoste. Chiar și așa, pentru că sunt foarte plăcuți, vor avea multe legături amoroase de-a lungul vieții, însă de fiecare dată vor fi onești și preferă ruperea relației, decăt să accepte infidelitatea. Oamenii ascultă povețele lor pentru că sunt chibuzitori de fel și analizează bine o situație, înainte să ia o hotărâre.

VineriLacargia. În ultima zi lucrătoare a săptămânii se nasc oamenii cu darul vindecării. Acest talent este mult mai puternic dacă au apărut pe lume în primele ore ale dimineții, înainte să răsară soarele, atunci cand Lacargia cutreieră pădurile cu suratele ei. Sunt miloși de fel, iar atunci când au greutăți, au forța să se întăreasca pe ei înșiși, fiind sprijin și celor din jur. Au mare dragoste de oameni și sunt gata mereu să le aline suferințele. Asta nu înseamnă că sunt naivi, așa că nimeni să nu se aștepte că va fi lăsat să profite de bunătatea lor.

SâmbătăSandalina. Oamenii născuți în ziua de sâmbătă sunt protejați de Sandalina, care le-a hărăzit să iubească mult, repede și de tineri. Au priviri agere și minți ascuțite. Sunt iubitori de frumos și foarte sensibili, doar că ascund acest lucru în spatele unei măști de piatră. Mult timp trebuie să treacă pentru ca persoanele născute în această zi să se simtă în largul lor cu ceilelați oameni și pentru asta, cei din jur trebuie să facă eforturi pentru a le câștiga încrederea. În orice caz, după ce se apropie de cineva, ei sunt foarte loiali. Nu au prea mulți prieteni în jur, însă legăturile pe care și le fac durează toată viatța.

DuminicăDumernica. Cei născuți în ultima zi din săptămână sunt ocrotiți de Dumernica. Ei sunt veseli din fire, zâmbitori și optimiști. Le plac petrecerile și lucrurile ușor de înțeles, nu își pierd timpul cu filozofii și trăiesc fiecare zi de parcă ar fi ultima. Banii nu stau prea mult la ei în buzunare cât sunt tineri, pentru că îi aruncă în stânga și în dreapta, pe plăceri. La maturitate, acest lucru se va schimba și vor începe să fie mai strângători și mai chibzuiți. Nu duc lipsă de dragoste sau de prieteni, dar trebuie să învețe să-și aleagă mai atent oamenii de care se înconjoară.

 

dragaica odinioara(04)Pe de altă parte, Sărbătoarea Drăgăicii era prilej de distracție. Erau bâlciuri adevărate, în care comediile (mai ales cele cu lanțuri) se roteau într-un cerc magic, din ce în ce mai rapid, la fel ca-n dansul Ciuleandra, sau Călușul, iar fetele și flăcăii se prindeau într-o înlănțuire, sus, parcă plutind în timp ce-și rosteau vorbe de „drag” fără să poată fi auziți decât de cei care și le spuneau… Nu de puține ori, după Drăgaică se încheiau logodne, care toamna se consfințeau prin cununii.

Mișunau prin bâlci circarii și saltimbancii, care mai de care cu numere mai spectaculoase, mai atractive și mai incredibile, care te îmbiau să trăiești câteva clipe într-o lume magică, doar de ei stăpânită.

Apoi, erau tot felul de suvenituri realizate manual, pe care le puteai cumpăra doar cu aceasta ocazie, nu ca în zilele noastre, cand Bâlciul e plin de produse făcute pe bandă rulantă în China sau Turcia și pe care le găsești în tot timpul anului, în orice bazar…

În Ziua Drăgăicii, cele mai fumoase fete, îmbrăcate în costum popular și cu coronițe din flori de sânziene pe cap defilau prin fața spectatorilor, ca într-o paradă a modei, iar cea mai frumoasă era aleasă Dragaicuța anului, un fel de Misss a zilelor noastre, pe care apoi „se băteau” băieții s-o cucerească.

 

Sânzienele sunt însă și plante de leac. Florile și planta întreaga recoltată în timpul înfloririi au indicații terapeutice multiple. Se crede că roua de pe plante culeasă la Sânziene vindecă durerile de ochi. Plantele se puneau în scăldătorile copiilor debili, iar fierte în apă, cu lapte, se foloseau contra erizipelului.  Plantele plămădite în rachiu se luau contra colicilor abdominale. În Oltenia, zeama de sânziene pisate se folosea contra frigurilor.

Aceste plante sunt folosite de sute, poate chiar de mii de ani în medicina tradițională în tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale și nervoase pentru efectele lor benefice. Sanziana este printre puținele erbacee la care structura chimică nu justifică decât într-o mică măsură acțiunile terapeutice observate experimental.

Planta crește pe pajisti, în fânețe, poieni, la marginea pădurilor, a drumurilor și căilor ferate, în toate zonele României, până la altitudini de 2.500 de metri.

Fitoterapeuții spun că substanțele active din compoziția lor le conferă calități terapeutice deosebite: iridoidele – au acțiune antiinflamatoare, analgezică și sedativă, flavonoidele – acțiuni diuretice și antiinflamatoare, taninurile – acțiune cicatrizantă. Pe lângă acestea, plantele conțin acid citric, minerale și enzime care cresc imunitatea organismului.

Sunt folosite, de asemenea, în loc de cheag pentru lapte, căruia nu îi imprimă un miros caracteristic, sau ca surogat de cafea obținut din fructele și rădăcinile de sânziene galbene cu miros și gust de cafea, care pot înlocui cicoarea.

Buchetele și cununile inflorite, puse la ferestre și pe acoperișul caselor se spune că aduc noroc, iar băile de sânziene se spune că înfrumusețază pielea și au o aromă dumnezeiască.

 

Tot astăzi, românii sărbătoresc Ziua Universală a Iei – piesa principală a costumului popular românesc, care în același timp subliniază ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine” și a fost preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.

În acest context, Institutul Cultural Român organizează, în fiecare an, un exercițiu amplu de recuperare a iei în spațiile culturale în care își are reprezentanțele și în comunitățile românești, având drept miză familiarizarea publicului internațional cu ia tradițională și cu multiplele interpretări actuale ale acesteia.

La Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, anul acesta are loc, sub numele de „Sânziene, ie, floare, lumină”, Târgul Sânzienelor, de unde nu va lipsi prezentarea de ii, ţesături sau podoabe, la Gospodăria Şanţ din cadrul muzeului se desfășoară ateliere de cusături româneşti, iar la Câmpu lui Neag este programat atelierul de coroniţe. Activităţile sunt organizate cu respectarea tuturor normelor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, anunță reprezentanții muzeului.

 

Regina Maria

Ia este, de fapt o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă din fir de bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii pe piept, la mâneci și la gât. Este un tip de cămașă scurtă, până la talie, iar tehnica decorării ei s-a transmis din generație în generație, conservând tradiția.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau „ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu „spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două-trei nuanțe cromatice, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente ale existenței lor și ale unr repere importante pentru istoria României.

 

La Buzău, ia este bine conservată, promovată și transmisă viitoarelor generații de câțiva învățători inimoși din zona de munte, cum sunt soții Zota de la Mânzălești și de apreciați meșteri populari, între care unii sunt TEZAURE UMANE VII desemnate de UNESCO și care promovează portul popular românesc în țară și în străinătate.

Prima care a „ieșit din tipare” și a reușit să promoveze portul popular românesc pe toate continentele a fost regretata Adela Petre, cunoscută pe tot globul pentru renumitele ei țesături din păr de capră, la fel ca glob-toterr-ul Dumitru Dan, pentru opinci.

Un alt Tezaur viu este Mircea Micu, din Sărulești, care meșterește instrumente tradiționale – cimpoi și bucium, iar cel mai tânăr și mai activ Tezaur Viu este Amelia Papazissu care are numeroși învățăcei și care promovează, neobosită, ia românească și portul tradițional din zona Buzăului.

Anul acesta, de Ziua Iei, promotorii artei populare marchează evenimentul prin expoziții viruale și distribuie în medicul online imagini sugestive, prin care transmit tradițiile din generație în generație.

 


Adaugati un comentariu


 

*