Școlile din localități cu incidență mai mică de 3 la mie ar putea face cursuri cu prezență fizică, chiar dacă personalul este nevaccinat

9 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Educaţiei a anunţat că a propus, luni, în şedinţa de Guvern, ca prin excepţie, în localităţile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 este mai mică de 3 la mia de locuitori să se renunţe la pragul de 60% personal vaccinat în unităţile de învăţământ.

 

S-au reluat cursurile în școli și grădinițe, dar testele rapide necesare depistării cazurilor de infecție vor ajunge în unitățile de învățământ abia săptămâna viitoare, iar bulibășeala continuă, noi decizii fiind anunțate de la o zi la alta sau chiar de la o oră la alta. După ce a spus, clar, că unitățile de învățământ unde cel puțin 60% din personalul didactic și nedidactic este vaccinat vor face cursuri cu prezență fizică, apoi a permis ca unitățile de învățământ să decidă singure cum vor organiza cursurile, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că și-a asumat o nouă propunere către Guvern şi către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Ar urma astfel „să poată fi completat ordinul comun ministrul Educaţiei – ministrul Sănătăţii, cu titlu de excepţie: pentru localităţile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie să se renunţe la pragul de 60% persoane vaccinate în şcoala sau grădiniţa care funcţionează în acea localitate. Acest lucru va face obiectul următoarei hotărâri CNSU, la finalul acestei săptămâni, şi va ţine cont de evoluţia epidemiologică. Până în prezent, ştim bine, avem din fericire un trend descendent. Se aşteaptă confirmarea acestui trend descendent la finalul săptămânii şi îmi exprim convingerea că va fi adoptată, la finalul săptămânii, această hotărâre CNSU, care va abilita miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii să elimine condiţia de 60% prag de vaccinare pentru toate localităţile în care rata de infectare (…) va fi mai mică de 3 la mie la nivelul zilei de vineri, care este considerată zi de referinţă pentru săptămâna următoare”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, după ședința de Guvern de luni.

 

Ministrul își motivează noua decizie pe faptul că el fiind un susținător al deschiderii şcolilor şi grădiniţelor cu prezenţă fizică, a identificat un nou criteriu care poate permite prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe, astfel încât să se asigure un mediu cât mai sigur pentru copii şi pentru protecţia profesorilor, chiar dacă este ştiut faptul că cei vaccinaţi contractează şi transmit virusul mai greu”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, inițial a fost propusă o rată de vaccinare de 70%, conform regulamentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu includerea persoanelor trecute prin boală, dar „având în vedere dificultatea monitorizării acestora din urmă, s-a ajuns la concluzia că se poate compensa prin adoptarea pragului de 60%. „Aplicarea acestui principiu a dat deja rezultate, în doar o săptămână exact 1.000 de şcoli şi grădiniţe de stat şi private (…) au făcut în aşa fel încât rata de vaccinare a depăşit pragul de 60% şi au putut fi deschise”, a precizat Sorin Cîmpeanu, care a menţionat că, luni, s-au deschis 4.847 de unităţi de învăţământ cu prezenţă fizică.

În opinia sa, faptul că există localităţi în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 este 0 sau tinde spre 0 şi sunt foarte puţine persoane vaccinate anti-COVID a trebuit reconsiderat, astfel că a ajuns la concluzia că se pot face cursuri cu prezență fizică și în acele localităţi în care incidența este mai mică de 3 la mie, mai ales că în cele mai multe cazuri este vorba despre localități izolate, unde „se înregistrează şi cele mai mari dificultăţi din perspectiva educaţiei, în general, şi din perspectiva predării online”, întrucât nu există acces la internet sau acest acces este limitat și nici profesorii nu sunt pregătiți pentru predarea online.

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune astfel ca în localităţile în care incidenţa cazurilor COVID-19 este mai mică de 3 la mie să se renunţe la pragul minim de vaccinare de 60% pentru personalul didactic, astfel încât orele de curs să se desfășoare cu prezență fizică.

În acest fel, am putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mulţi vaccinaţi, să se poată deschide şcoala cu prezenţă fizică. Atrag atenţia că tocmai în aceste şcoli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, menționând însă că cel puțin în această săptămână, școlile vor fi deschise după regulile cunoscute.

O astfel de situație există în Școala gimnazială din comuna buzoiană Chiliile, unde niciun cadru didactic sau personal auxiliar nu s-au vaccinat, iar incidența infectărilor este de 2,10 la mie și nici conexiunea la internet nu prea există, ca să nu mai vorbim de faptul că mulți dintre elevi nici nu dispun de dispozitivele de conectare necesare. Situații asemănătoare există însă în multe școli din mediul rural, mai ales din zonele de munte, unde chiar dacă există un grad de 20-25% de vaccinare, este puțin probabil să se atingă pragul de 60% decis anterior, iar incidența este sub 2 și chuar sub 1 la mie în unele cazuri.

În legătură cu stabilirea pragului de 3 la mie, Sorin Cîmpeanu a mai spus că „un prag trebuie să existe undeva, pentru a departaja ce putem deschide cu prezenţă fizică, încercând să creăm un mediu cât mai sigur pentru elevi şi cadre didactice”, recunoscând că există şi şcoli în care, deşi rata de vaccinare este peste 60%, s-a decis să se opteze pentru varianta online.

 


Adaugati un comentariu


 

*