Screening cardiac gratuit pentru copii, la Centrele ARES

5 iunie 2019 | 0 comentarii |

Prin campania „Nicio Zi Fără Joacă”, în Bucureşti, Cluj, Focşani, Buzău şi Giurgiu, prin Centrele de excelență ARES și Clinicile RITMICO, copiii sub 12 ani beneficiază de electrocardiograme și consult cardiologic gratuit.

 

Afecțiunile cardiace sunt, nu mai este un secret pentru nimeni, principala cauză de mortalitate în întreaga lume, iar în ultimii ani, tot mai mulți copii și tineri sunt depistați cu maformații cardiace congenitale. În România, în fiecare an se nasc aproximativ 1.200 de copii cu malformații cardiace congenitale, iar peste 15.000 de copii și tineri sub 18 ani suferă de aceste afecțiuni, unii chiar fără să știe.

De aceea, Centrele de Excelenă ARES au demarat, în iunie 2015, un program de screening cardiac gratuit, prin care se urmărește depistarea afecțiunilor cardiace ale copiilor sub 12 ani și îndrumarea părinților către soluțiile terapeutice care le pot salva copiii.

Programul, care se desfășoară sub sloganul „Nicio zi fără joacă“, revine și anul acesta cu o nouă campanie de „EKG, consultații și fursecuri gratis”, oferite de Centrele de Excelență ARES, copiilor români.

Pe tot parcursul lunii iunie, programul de screening gratuit demarat de Centrele ARES în Capitală, se extinde anul acesta şi la Cluj – în Spitalul Monza-Ares, dar și în Focşani, Buzău şi Giurgiu, în reţeaua clinicilor Ritmico.

Ca și anii trecuți, medicii ARES vor oferi consultaţii gratuite şi vor interpreta electrocardiogramele micilor pacienţi într-o atmosferă relaxată, de joacă, în care copiii vor colora alături de părinții care-i însoțesc și de personalul medical care le va oferi și dulciuri micilor „musafiri”.

În Bucureşti, consultaţiile vor avea loc la sediul Centrelor de Excelenţă ARES, din strada Tony Bulandra numărul 27, sectorul 2, în baza programărilor la numărul de telefon 031 9300. Pentru copiii din Cluj, programările se fac la numărul de telefon 021 9987, iar pentru copiii din judeţele Giurgiu, Focşani şi Buzău la numărul 021 9966.

 

Campania urmăreşte depistarea afecţiunilor şi a malformaţiilor cardiace la copii, în condiţiile în care anual în România se nasc aproximativ 1.200 de copii cu malformaţii cardiace congenitale. Din păcate, mai puţin de 500 dintre inimioarele bolnave sunt operate. În cadrul primelor patru ediţii anuale ale campaniei de screening au fost investigaţi peste 900 de copii.

Numai în 2018, peste 320 de copii cu vârste cuprinse între o lună și 12 ani au fost testați gratuit la Centrele de Excelență ARES. Copiii au beneficiat de electrocardiograme și consultații cardiologice gratuite, iar în urma acestora,  unul din cinci copii a fost depistat cu afecțiuni cardiace. Medicii au depistat astfel malformaţii cardiace congenitale de tip defect septal atrial/ventricular, persistenţă de canal arterial, despre care mulți dintre părinţi nu ştiau. Medicul cardiolog a pus sub observaţie micuţii depistați cu aritmii respiratorii, tahicardii sinusale, bradicardii sinusale, sindrom Wolf Parkinson White sau boli de natură structurală precum hipertrofie ventriculară stângă şi, respectiv, dreaptă.

Aceste rezultate arată că este nevoie de cât mai multe campanii de screening. Ca lider în domeniul cardiologiei intervenționale, misiunea noastră este inclusiv cea de educație și prevenție. Vom continua an de an acest program de screening, alături de altele îndreptate către alte categorii de vârstă. Pentru că 9 din 1.000 de copii vin pe lume cu o malformație cardiacă congenitală. Și, cel mai important, pentru că este atât de simplu să le depistăm la timp și să le tratăm fără tăieturi, fără cicatrici și cu riscuri minime” a spus dr. Oren Iancovici, directorul general al Centrelor de Excelență ARES, la finalul campaniei.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*