Se împlinesc 23 de ani de la primul transplant de inimă realizat în România

24 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Pe 24 octombrie 1999, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, prof. dr. Șerban Brădișteanu, împreună cu prof. dr. Radu Deac, realizau primul transplant de cord din România, unui tânăr în vârstă de 23 de ani. 

 

La 31 de ani după premiera profesorului Christiaan Barnard, într–un spital din Africa de Sud, la Spitalul de Urgență Floreasca din București avea loc, în ziua de 24 octombrie 1999, primul transpant de cord din România. Prof. dr. Șerban Brădișteanu, care a coordonat echipa chirurgicală, alături de prof. dr. Radu Deac de la Târgu Mureș, au reușit atunci să-i ofere o inimă nouă unui tânăr în vârstă de 23 de ani.

Medicul Șerban Brădișteanu, care la acea vreme era șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Floreasca, a avut curajul de a realiza, în premieră în România, o astfel de intervenție. L-a chemat la București, alături de el, și pe medicul Radu Deac de la Târgu Mureș și împreună au reușit să-i ofere o nouă șansă la viață lui Paul Corjautan, diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă. Paul a primit inima Gabrielei Spiridon, o tânără de 21 de ani, victima unui accident de tren. Intervenţia a început la 20,30 şi a durat mai bine de patru ore.

La scurt timp, mai exact pe 14 noiembrie 1999, la Clinica de Chrurgie Cardionasculară din Târgu Mureș, echipa profesorului Radu Deac realiza cel de-al doilea transplant cardiac din România.

 

Dr Serban Bradisteanu

Ideea că ar putea face el însuși un transplant de inimă a prins contur în mintea dr. Șeban Brădișteanu încă din anii 83-84, când a asistat la un transplant de inimă la Spitalul Brousse din Paris. Ceea ce atunci părea o utopie pentru România, având în vedere aparatura rudimentară de care dispuneau spitalele românești (față de țările occidentale), a devenit realitate pe 24 octombrie 1999, când Brădișteanu a condus la Spitalul de Urgențe Floreasca echipa de medici care a realizat primul transplant de cord efectuat în România.

Dr Șerban Brădișteanu a absolvit Institutul de Medicină din Cluj în anul 1978, după care a obținut repartiție la spitalul județean din Târgu Mureș. Acolo a devenit, în 1991, medic primar în chirurgie cardiovasculară, iar patru ani mai târziu a plecat la să profeseze la Timișoara. Viața însă, l-a adus la București, la cel mai mare spital de urgență, unde la 25 octombrie 1999 a condus echipa de medici care a realizat primul transplant de cord efectuat în România.

 

Echipa primului transplant cardiac 2022

Primul transpant de inimă din acest an a avut loc tot la Spitalul Floresca. Pe 14 ianuarie, echipa cooordonată de prof. univ. dr. Horațiu Moldovan, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a UMF Carol Davila de la Spitalul Clinic de Urgență Bucuresti (Floreasca) și coordonator al programului de transplant cardiac, alături de prof. dr. Horațiu Suciu de la Târgu Mureș, a salvat un tânăr de 32 de ani, aflat de câțiva ani pe lista receptorilor. Cordul a fost prelevat îndimineața aceleiași zile, la Spitalul de Urgență Militar Central, de la o tânără de 20 de ani aflată în moarte cerebrală în urma unei hemoragii cerebrale. Intervenția a durat aproape cinci ore și a fost încununată de succes.

Transplantul de la Floreasca a fost și primul realizat în ultimii 5 ani în acest spital, unde funcţionează singurul centru acreditat de transplant cardiac din București, în cadrul Clinicii Universitare de chirurgie cardiovasculară condusă de prof. dr. Horațiu Moldovan din martie anul trecut, și a resuscitat activitatea de transplant în Capitală.

Ca o coincidență, și anul acesta, al doilea transplant cardiac a fost realizat tot la Târgu Mureș.

Luna aceasta, echipa dr. Moldovan a realizat cel de-al patrulea transplant cardiac din acest an, când a salvat viaţa unui pacient critic în vârstă de 49 de ani.

 

 

Dr Christiaan Barnard

Primul transplant de inima umană din istorie a fost realizat în 1967, la data de 3 decembrie. La Spitalul Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud, 30 de medici, în frunte cu Christiaan Barnard, au schimbat lumea într-un weekend de început de decembrie, în urmă cu exact 55 de ani, realizând primul transplant cardiac din lume. Milioane de oameni au primit, după acest moment crucial în medicină, o nouă şansă la viaţă.

În anul 1999 este efectuat primul transplant cardiac în România, de prof. dr. Şerban Brădişteanu, împreună cu prof. dr. Radu Deac, avându-l alături pe prof. dr. Marius Barnard, fratele Christiaan Barnard, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. La foarte scurt timp, al doilea transplant de cord din România era realizat la Centrul de Chirurgie Cardiacă din cadrul Spitalului Judeţean Targu-Mureş de către prof. dr. Radu Deac.

Pe data de 15 ianuarie 2015, la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș a avut loc primul transplant de inimă artificială de la noi din țară, de o echipă condusă de profesorul Horaţiu Suciu, din care au făcut parte medicul Bojan Biocina din Croaţia şi medicul Peter Branecky din Germania.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*