Secția de Chirurgie Cardiovasculară de la spitalul Grigore Alexandrescu nu mai este dependentă de specialiștii străini

18 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Zilele acestea, aici are loc o noua misiune internațională în cadrul căreia vor fi tratați 17 copii cu probleme cardiace, însă secția poate funcționa la întreaga capacitate cu o echipă formată din medici români.

 

La aproape un an si jumătate după ce a fost dată în folosință, noua secție de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a spitaului de copii Grigore Alexandrescu poate fi utilizată la întreaga sa capacitate. Secția dispune acum de o echipă medicală completă, formată din specialiști români, care pot interveni oricând pentru a salva viața micilor pacienți cu probleme cardiace, fără a mai depinde de ajutorul specialiștilor străini, așa cum se întâmpla până acum. Deși dotată la cele mai noi standarde, cu toată aparatura și dispozitivele necesare, secția respectivă a fost utilizată până în prezent doar sporadic, intervențiile chirurgicale efectuate aici depinzând de prezența specialiștilor veniți din străinătate pentru a-i instrui și a-i asista pe medicii și asistenții medicali de aici, care nu aveau suficientă experiență în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Din luna septembrie a anului 2016, când a fost inaugurată noua secție, aici au avut loc mai multe misiuni medicale internaționale, acestea find singurele ocazii în care secția a putut fi folosită pentru intervenți ichirurgicale.

Ultima misiune de acest gen a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, pe lângă intervențiile efectuate atunci, fiind selectați și pacienții pentru următoarele misiuni.

 

Prima misiune din 2018 are loc săptămâna aceasta, când au fost programați pentru a fi operați 10 copii cu probleme cardiace, iar în acazul altor șapte se va interveni prin cateterism.

Această campanie marchează însă și începutul unei noi etape în existența clinicii de la Grigore Alexandrescu, fiind puse bazele funcţionarii cu o echipă 100% românească, ce va opera copii cu malformaţii cardiace din întreaga ţară, independent de misiunile externe. Este vorba de personal medical care s-a specializat și a căpătat abilitățile necesare atât în urma unor stagii în străinătate cât și pe parcursul misiunilor anterioare, care de acum înainte are capacitatea de a efectua același gen de intervenții fără a mai sprijin extern, ceea ce înseamnă ca numărul pacienților a căror viață va fi salvată va crește.

Misiunea din această săptămână este cea de-a doua din cadrul unui Global Grant finanţat prin Fundaţia Rotary Internaţional şi coordonat de către Rotary Club Bucureşti, prima având loc în luna noiembrie a anului trecut. Totodată vorbim de a cincea misiune internațională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice care are loc la spitalul Grigore Alexandrescu, după deschiderea noii secții.

 

Dr. Cristina Olteanu

Echipa internațională reunește  medici şi asistente din Statele Unite, Norvegia şi Danemarca, sub coordonarea Gift of Life International şi International Children’s Heart Foundation, unul dintre scopuri fiind și continuarea instruirii personalului medical din secția de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a spitalului.

Cu această ocazie vor fi trataţi 17 copii care  au fost selecţionaţi de către dr. Cristina Olteanu şi dr. Solweig Harling, medici cardiologi, în cadrul acţiunii de diagnosticare a 60 de copii, care a avut loc în luna noiembrie.

Medicul chirurg Rodrigo Soto şi dr. Michael Camitta, împreună cu chirurgii români Manuel Chira şi Andrei Bârsan, au stabilit că 10 pacienţi vor fi operaţi, iar ceilalţi 7 vor fi trataţi prin cateterism.

Într-un comunicat al unității medicale se mai precizează că dr. Pavel Platon şi dr. Gaute Dohlen, cardiologi intervenţionişti, sunt cordonatorii echipei de intervenţii prin cateterism.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*