„Seful de post de la Robeasca a stat 18 ore la capataiul tinerei care trebuia sa nasca, iar alti colegi au fost pusi in situatia de a acorda consiliere medicala”

6 februarie 2014 | 2 comentarii |

Este marturisirea facuta de comandantul IPJ Buzau, comisarul sef Laurentiu Pantazi, referitoare la implicarea politistilor in lupta cu zapada si la cazurile de urgente medicale in care acestia au fost singurii ce puteau sa intervina.

 

Laurentiu Pantazi si Florina Cruceanu

Laurentiu Pantazi si Florina Cruceanu

Dupa ce urgia de afara s-a mai potolit, a sosit momentul analizelor si al bilanturilor la nivelul institutiilor implicate in activitatile de deszapezire si mai ales in misiunule de salvare si prevenire a unor incidente neplacute, in perioada in care viscolul si-a facut de cap prin judet. O astfel de analiza a fost facuta si la nivelul IPJ Buzau, institutie ce a participat zilnic, cu peste 500 de politisti si 126 de vehicule, la aceste activitati. Au existat chiar momente in care politistii au fost pusi in situatia de a-si depasi competentele si a acorda consiliere medicala sau a asigura transportul persoanelor care aveau nevoie de ingrijiri medicale, in conditiile in care personalul calificat si ambulantele nu se puteau deplasa la cazurile respective, din cauza drumurilor blocate si a viscolului.

Bilantul activitatilor politistilor pe frontul de lupta cu viscolul a fost prezentat astazi, de comandantul IPJ Buzau, comisarul sef Laurentiu Pantazi, impreuna cu purtatorul de cuvant al institutiei, comisar Florina Curcianu. Seful IPJ care a tinut sa precizeze ca la aceste actiuni au fost mobilizati si politisti care „nu poarta zilnic uniforma”, isi desfasoara activitatea cu precadere in birou, toti raspunzand prompt la apel, fara a fi inregistrate obiectii sau scutiri medicale.

 

drum_inzapezit_23581300Pe langa activitatile de instituire a filtrelor, de insotire a coloanelor de masini si de verificare a vehiculelor aflate in trafic, politistii s-au implicat si in activitati de deszapezire si chiar in actiuni medicale, in care au avut un rol hotarator. La acest capitol, seful IPJ l-a evidentiat pe seful de post de la Robeasca, implicat aproape 24 de ore in operatiunea de acordare a asistentei medicale unei tinere din localitate, care urma sa nasca. „Politistul a stat mai bine de 18 ore la capataiul fetei si a ajutat-o cat s-a priceput, fiind totodata singura legatura pe care o aveam la acel caz, in conditiile in care inr-acolo erau plecate mai multe echipaje despre care nu se stia exact unde sunt si daca mai pot inainta. Prin intermediul lui am fost la curent cu ce se intampla acolo si tot prin intermediul lui am asigurat legatura cu medicii care au asistat-o pe tanara prin telefon, pana a ajuns ambulanta de la Braila”, a relatat seful IPJ. De asemenea, seful de post a fost pus in situatia de a acorda si consiliere psihologica, atat tinerei cat si familiei acesteia, rudele panicandu-se pe masura ce orele treceau si echipajele medicale intarziau sa apara.

 

328858-iarna-masini-zapadaCeva mai usoara, insa la fel de delicata a fost si misiunea in care s-a angajat seful de post de la Mihailesti, care a transformat masina politiei in ambulanta, pentru a transporta doua gravide pana la sosea, acolo unde reusise sa ajunga echipajul medical specializat. Ambulanta insa nu mai putuse inainta pana la domiciliul femeilor, din cauza drumului inpracticabil. Politistul a urcat-o in masina de serviciu pe una dintre  femeile care urma sa nasca, iar pana la iesirea din sat a mai facut o escala, pentru a mai prelua o gravida care se simtea rau. Cele doua femei au fost transportate cu bine pana la sosea, de aici fiind preluate de o ambulanta si duse la maternitatea Buzau.

Tot pe post de ambulanta a actionat si un echipaj rutier care a preluat de la C.A Rosetti o fetita de 8 ani, cu apendicita acuta, si un baietel de 5 ani, cu laringita si febra peste 38 de grade, pe care i-a transportat pana la Spitalul Judetean, impreuna cu asistenta medicala din comuna si mama unuia dintre copii.

Politistii nu au ezitat nici sa puna mana pe lopata si sa actioneze pentru deszapezirea unor cai de acces si a unor locuinte sau pentru a crea conditiile necesare aterizarii elicopterelor venite sa preia cazurile medicale la care nu se putea ajunge decat pe calea aerului.

 

01_vamesi_main_AdiP_1d2d2911b1Comisarul sef Laurentiu Pantazi a vorbit si despre misiunile umanitare efectuate de politisti in aceasta perioada, cat si despre cele 20 de persoane fara adapost adunate de acestia de pe strazi si aduse la centrele ce le sunt destinate, in Buzau si Ramnicu Sarat. Tot in aceasta perioada, politistii au fost sesizati despre doua cazuri de moarte suspecta, in urma autopsiilor, legistii stabilind ca victimele au decedat din cauza hipotermiei, survenite insa pe fondul consumului exagerat de alcool. Paradoxal, cele doua persoane decedate erau din localitati care nu ramasesera izolate  si in care zapada nu crease prea mari probleme, respectiv Lopatari si Mihailesti.

Seful IPJ Buzau a mai declarat in cursul zilei de astazi ca are in vedere acordarea unor recompense politistilor care s-au implicat in activitatile din perioada 25 ianuarie-2 februarie, cel mai probabil, acestea urmand a fi acordate cu ocazia Zilei Politiei, care va fi sarbatorita pe 25 martie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Cristian Vasile spune:

    Deci, se poate si asa; mai sunt oameni care salveaza onoarea uniformei!

  2. Ion Balan spune:

    Respect!

Adaugati un comentariu


 

*