Sentinta finala in dosarul Sabyc, primul caz de trafic de ovule din Romania

22 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Seful clinicii Sabyc, fiul acestuia, secretara  si doi medici vor merge trei ani la inchisoare, iar medicul Victor Zota, fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, a primit trei luni cu suspendare.

 

SabycUn caz controversat, care la vremea sa, in urma cu cinci ani, a facut mare valva si a tinut mult timp atintita asupra sa atentia opiniei publice, a ajuns in cursul zilei de ieri, la final, odata cu o sentinta definitiva si irevocabila dictata de instanta de judecata. Este vorba despre primul caz de trafic de ovule din Romania, legat de clinica medicala Sabyc, un caz care a starnit vii controverse in lumea medicala, la acea vreme. Ancheta a fost facuta publica in iulie 2009, odata cu perchezitiile procurorilor DIICOT la clinica privata Sabyc din Capitala, care fusese acreditata pentru activitatea de fertilizare in vitro cu o saptamana inainte, de catre Agentia Nationala de Trasplant, condusa la acea vreme de Victor Zota. Clinica functiona din 1999, neavand nevoie de acreditare pana in 2006, moment din care a functionat ilegal pana la obtinerea acreditarii. Activitatea clinicii, anchetata de DIICOT, consta in racolarea de cupluri din strainatate care nu puteau avea copii si aducerea lor in Romania pentru fertilizare in vitro cu ovule donate de mai multe persoane, racolate in acest sens, care primeau in schimb diverse sume de bani. In urma perchezitiilor, au fost retinuti si ulterior arestati medicul specialist ginecolog si sef al clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia Yair Miron, ambii cetateni israelieni, si secretara Cecilia Borza, acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material. Medicii israelieni Nathan Levitt si Genya Ziskind, angajaţi ai clinicii, au primit o interdictie de a parasi Romania, pe parcursul desfasurarii investigatiilor.

 

Harry Mironescu si fiul sau Yair Miron

Harry Mironescu si fiul sau Yair Miron

Potrivit DIICOT, Harry Mironescu, in calitate de medic specialist ginecolog si conducator al clinicii Sabyc din Capitala, a pus bazele unei activitati infractionale in scopul obtinerii de sume consistente de bani, prin incalcarea prevederilor legale care reglementeaza procedura prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic. In realizarea activitatii infracţionale, Harry Mironescu a beneficiat de sprijinul nemijlocit al fiului sau, Yair Miron, in calitate de asociat unic al clinicii private, precum si de conexiunile pe care le avea cu medicii din Israel, specialisti in aplicarea tehnicilor de reproducere asistata, Nathan Levitt si Genya Ziskind, precum si cu alte persoane. Levitt şi Ziskind practicau activitatea medicala in Romania fara permis de munca, fara autorizatie sanitara si fara acordul Colegiului Medicilor, mai spuneau procurorii DIICOT. Despre Cecilia Borzea, procurorii DIICOT aratau ca aceasta indeplinea formalitatile privind cazarea medicilor si beneficiarilor tehnicilor de fertilizare in vitro si racola, direct sau prin persoane interpuse, tinere dispuse sa fie supuse tratamentului de stimulare ovariana si prelevare de ovocite. Potrivit declaratiilor unor martori, ovulele erau prelevate de la femei sarace, fara educatie, care primeau 700 – 1.000 lei la fiecare prelevare. Femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu au declarat procurorilor ca au venit in Romania pentru ca aceasta procedura era ilegala in Israel şi ca ii dadeau medicului 3.500 de euro pentru o interventie.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Sacndalul s-a rasfrant si asupra medicului Victor Zota, care la acea vreme era directorul Agentiei Nationale de Transplant, functie din care a fost demis in luna august a anului 2009, intrucat a acreditat clinica Sabyc in lipsa unui ordin ministerial in acest sens. Totodata, si  Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucuresti al Agentiei Nationale de Transplant a fost demisa, ulterior, aceasta fiind trimisa in judecata impreuna cu Victor Zota, care in prezent este coordonatorul Programului National de Transplant. Procesul in acest caz a inceput in 2010, derulandu-se pana ieri, cand a fost data o sentinta finala dupa nenumarate infatisari si recursuri facute de cei implicati. Astfel instanta suprema i-a condamnat definitiv pe seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit si Genia Ziskind, Cecilia Borza si Yair Miron la cate 3 ani de inchisoare cu executare. Totodata, Victor Zota, fostul şef al ANT, a primit o pedeapsa de 3 luni de inchisoare cu suspendare, iar Rosana Maria Cristina Turcu, a primit sase luni cu suspendare. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul privind traficul cu ovule prin clinica Sabyc este definitiva, medicii  condamnati la pedepse cu executare urmand sa fie incarcerati.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*