Servicii speciale de telefonie si internet pentru persoanele cu dizabilitati

2 martie 2015 | 0 comentarii |

Operatorii din Romania sunt obligati ca, in termen de opt luni, sa asigure pachete de servicii cu tarife si optiuni adaptate nevoilor acestor categorii de utilizatori.

 

telefonCel mai tarziu pana la inceputul lunii noiembrie, operatorii de telefonie mobila si de internet trebuie sa lanseze pe piata pachete de servicii speciale destinate persoanelor cu dizabilitati. Sunt  obligati sa faca acest lucru, printr-o decizie a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. Decizia  a fost adoptata in ultimele zile ale lunii februarie, iar operatorii telecom au la dispozitie o perioada de opt luni de la data intrarii in vigoare, pentru a pune la punct oferta, in conformitate cu recomandarile Autoritatii. Este vorba de un set intreg de masuri menite sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati la servicii de telefonie si acces la internet, adaptate nevoilor lor specifice si in conditii echivalente celor de care beneficiaza ceilalti utilizatori. Autoritatea a stabilit componenta pachetelor de servicii de telefonie si internet destinate persoanelor cu dizabilitati si recomanda furnizorilor un anumit tarif pentru fiecare dintre aceste pachete. Totodata, Autoritatea de Reglementare in domeniul Comunicatiilor le-a impus operatorilor sa asigure si alte facilitati, suplimentare, destinate utilizatorilor cu dizabilitati.

 

telefoaneConform noilor reglementari carora operatorii de telefonie si internet trebuie sa le dea curs in urmatoarele opt luni, utilizatorii cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire, vor avea la dispozitie pachete de servicii mobile care vor include cel putin SMS-uri nelimitate in retea si 150 de SMS-uri nationale, la un tarif ce nu va putea depasi patru euro pe luna. In ceea ce priveste internetul mobil, pachetele va trebui sa includa si cel putin 300 MB la o viteza de descarcare a datelor de cel putin 2 Mbps, si la un tarif de maxim doi euro pe luna. De asemenea, acesti utilizatori vor avea la dispozitie si pachete de servicii la punct fix care sa contina trafic lunar nelimitat de internet, la o viteza maxima de transfer a datelor pentru descarcare de cel putin 30 Mbps sau, acolo unde nu este tehnic posibil, viteza maxima oferita comercial utilizatorilor-persoane fizice, contra unui tarif maxim de 7 euro pe luna

Totodata, furnizorii de servicii de comunicatii mobile le vor oferi utilizatorilor cu dizabilitati vizuale pachete care sa contina cel putin 300 de minute nationale contra unui tarif maxim recomandat de doi euro pe luna si, la cererea utilizatorului, trafic national lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer a datelor pentru descarcare de cel puţin 2 Mbps, contra unui tarif recomandat de maximum doi euro pe luna. In decizie se mai precizeaza ca tarifele recomandate includ si TVA.

 

nevazatori-1Facilitatile de care vor beneficia utilizatorii cu dizabilitati, pana la sfarsitul anului, nu se rezuma la atat, operatorilor fiindu-le impuse si alte masuri in sprijinul acestora. Astfel, persoanele cu dizabilitati  vor avea acces la serviciul de relatii cu clientii prin modalitati specifice adaptate necesitatilor lor, inclusiv prin intermediul SMS-urilor pentru utilizatorii cu dizabilitati auditive, iar utilizatorii cu dizabilitati vizuale vor putea interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio. Totodata, in termen de maximum 6 luni de la intrarea in vigoare a deciziei, utilizatorii cu dizabilitati vizuale vor putea primi, la cerere, contractele, facturile nedetaliate si alte documente, prin posta electronica intr-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor.

De asemenea, furnizorii de comunicatii trebuie sa le asigure utilizatorilor cu dizabilitati, prin intermediul punctelor de lucru cu clientii, posibilitatea testarii gratuite a aparatelor pe care acestia intentioneaza sa le achizitioneze, precum si sa le puna la dispozitie o sectiune speciala, accesibila din ecranul principal al propriei pagini de internet, in care se vor regasi informatii necesare utilizatorilor cu dizabilitati.

 


Adaugati un comentariu


 

*