Sindicaliștii din Sănătate merg cu „Plugușorul suferinței” la Guvern, Parlament și Președinție

28 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Sindicaliștii protestează astfel și cer să li se acorde drepturile salariale promise, iar manifestările au loc astăzi, în Piaţa Victoriei, la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului și vor fi susținute de angajații tuturor spitalelor din țară

 

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunţat, printr-un comunicat de presă, desfăşurarea unui Miting naţional al lucrătorilor din sănătate, marți, 28 decembrie, când aceștia își vor revendica, în stradă, drepturile salariale și vor colindainstituţiile esenţiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, rostindPluguşorul suferinţei lucrătorilor din sănătateşi „urându-le înţelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniştilor din sănătate, se arată în comunicatul remis de federația sindicală.

Protestele încep la ora 10.30, cu un miting în Piaţa Victoriei, urmând a fi respectat numărul maxim de participanţi permis de lege. De la ora 12.30, mitinguri similare vor avea loc la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului. Colindul va fi susţinut de toate categoriile de lucrători din sănătate, iarurăturilese vor face auzite și „în toate spitalele publice din ţară”, în care vor avea loc manifestări de susținere, se menționează în comunicat.

 

Principalele revendicări ale sindicaliștilor vizează plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA); raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază; recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate; renegocierea părţii privitoare la sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acţiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” susține că s-a recus la această formă inedită de protest, întrucât „modalitatea în care au fost stabilite interdicţiile actuale vizează restricţionarea dreptului de proteste (spre exemplu, pot fi desfăşurate concerte în aer liber cu 1.000 de persoane, în timp ce un miting de protest nu poate fi desfăşurat cu mai mult de 100 de persoane), guvernanţii utilizând în acest caz măsurile de protecţie împotriva pandemiei ca armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-şi promova interesele, ne vedem nevoiţi să utilizăm alte soluţii legale de acţiune pentru apărarea intereselor lucrătorilor din sănătate. Manifestările desfăşurate în spitale constituie un exemplu în acest sens”.

 

Aceleași revendicări au fost solicitate, în  stradă, de sindicaliștii de la Sanitas, care au protestat spntan, pe 17 decembrie, în fața Guvernului. Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, a spus atunci că aproximativ 80.000 de angajați din Sănătate și Asistență socială sunt afectați de neaplicarea unitară de către Guvern a prevederilor Legii salarizării, iar angajații din sistemul medical au reclamat că guvernanţii, deși au promis că vor „repara o parte din problemele legii 153, adică neaplicarea unitară a acesteia exact pentru cei care muncesc cel mai mult şi care au salariile cele mai mici – muncitori, infirmiere, îngrijitoare, personal TESA”, nu și-au respectat promisiune.

Președintele Sanitas a subliniat că acești salariați „au în continuare un rol important în acest joc al pandemiei. În proiectul Guvernului se anunţă nişte creşteri de 100 de lei, de 112 lei, la unii 10 lei, un fel de pomană – plus că nu se revine la ceea ce scrie în legea 153. Şi credeam că vom avea un dialog social normal cu acest Guvern, un dialog social diferit faţă de cel făcut de domnul Cîţu şi de blocările salariale de anul trecut. Însă a apărut această ordonanţă, care ar trebui votată în această dimineaţă, în care salariile nu se aliniază la anul 2022, cum s-a scris acum 4-5 ani de zile, când s-a dat ordonanţa 153 privind salarizarea”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*