„Sindromul mortii subite” la nou-nascuti se va putea trata intrauterin

12 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Dupa 16 ani de cercetari, un grup de oameni de stiinta americani a descoperit o metoda revolutionara prin care se poate depista si trata o afectiune cardiaca grava, inca din viata intrauterina.  

 

nou nascutUn studiu publicat la inceputul acestei saptamani in revista Asociatiei Cardiologilor din SUA prezinta in premiera o metoda ce i-ar putea ajuta pe medici sa depisteze si chiar sa trateze inca din perioada intrauterina o afectiune cardiaca grava considerata una dintre principalele cauze ale asa-numitului „sindrom al mortii subite a nou-nascutului”.

Este vorba despre sindromul QT lung, o grava afectiune cardiaca cu care s-au nascut multii dintre copiii decedati ca urmare a sindromului mortii subite. Pana acum, aceasta afectiune nu putea fi descoperita de medici decat dupa nastere, de multe ori fiind prea tarziu pentru a se mai putea face ceva.

 

inima - criza cardiacaStudiul, efectuat de cercetatorii americani condusi de profesorul Ronald Wakai, este primul care prezinta caracteristicile electrofiziologice ale sindromului QT lung, care evalueaza acuratetea diagnosticului prin EKG magnetica sau prin magnetocardiograma. Cercetarea s-a facut pe un esantion reprezentativ de fetusi supusi unor factori crescuti de risc. S-a demonstrat, totodata, ca aceasta afectiune poate fi diagnosticata inca din perioada intrauterina si astfel pot fi identificati fetusii care sufera de aritmii cardiace cu potential mortal. Odata identificate aceste aritmii, ele pot fi tratate eficient din perioada intrauterina, dupa cum se arata in articolul publicat de revista de specialitate americana, fiind astfel redus considerabil riscul sindromului mortii subite a nou nascutului.

 

Bebelus nou nascutIn studiul lor, cercetatorii au folosit tehnologia EKG magnetica, reusind sa diagnosticheze sindromul QT lung cu o acuratete de 89% la fetusi aflati in perioada intrauterina. Cercetarile s-au desfasurat pe parcursul a 16 ani, in perioada 1996-2012 fiind 3valuate 30 de cazuri din zona statului wisconsin si alte doua din Japonia. Pacientii au fost alesi in functie de de istoricul din familie al cazurilor de sindrom QT lung si depistarea unui ritm cardiac suspect in perioada intrauterina, iar datele au fost obtinute prin pozitionarea unei sonde in abdomenul mamei, odata cu ajungerea la jumatatea perioadei de sarcina.

Sindromul QT lung a fost diagnosticat astfel in  21 de cazuri, sase dintre fetusi prezentand ritmuri cardiace catalogate drept periculoase, magnetocardiogramele putand fi folosite in viitorul nu foarte indepartat pentru depistarea sindromului QT lung.

Sindromul se manifesta in medie la 1 din 2.000 de nasteri, iar aproximativ 10 la suta dintre cazurile de nasteri de copii morti sau de moarte subita la nou-nascuti sunt provocate de acest sindrom. Acesta predispune la manifestarea unui ritm cardiac cu potential letal, insa poate fi tratat cu succes daca este identificat din timp, conform cercetatorilor care au efectuat studiul.


Categorii: Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*