Sistem informatic unic in Romania, in sectiile ATI de pe platforma Fundeni

Institutul Oncologic, Institutul Clinic Fundeni si Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, a caror activitate in ceea ce priveste partea de ATI va fi semnificativ imbunatatita, odata cu implementarea acestui proiect realizat cu fonduri europene.

 

ati 2Activitatea din sectiile de Anestezie-Terapie Intensiva (ATI) din cadrul a trei mari institute medicale din Capitala va fi mai bine monitorizata si optimizata incepand din aceasta saptamana. Acest lucru este posibil datorita unui sistem informatic unic in Romania, implementat printr-o investitie de 1,7 milioane de euro. Sistemul a fost gandit pentru a fi aplicabil pentru toate sectiile de ATI de pe platforma Fundeni, care include Institutul Oncologic, Institutul Clinic Fundeni si Institutul de boli Cardiovasculare C.C. Iliescu. Asa cum a precizat managerul de proiect, dr. Serban Bubenek, noul sistem informatic, inaugurat in cursul zilei de ieri, asigura atat monitorizarea continua, completa si precisa a parametrilor vitali ai tuturor pacientilor din sectiile ATI ale celor trei institute, cat si a procedurilor efectuate in aceste sectii. Astfel, personalul medical va fi degrevat de majoritatea sarcinilor birocratice care ii reveneau pana acum, putandu-se concentra mai mult pe ingrijirea pacientilor si mai putin pe intocmirea de documente.

 

atiIn cadrul festivitatii de inaugurare, Serban Bubenek a mai explicat ca personalul medical trebuie sa documenteze orice manevra efectuata pacientului, astfel incat sa poata fi consultata apoi de catre managerul spitalului sau de cei care platesc serviciile medicale, putand fi folosita si ca dovada medico-legala. De aceste indatoriri, care tin mai putin de actul medical si mai mult de partea birocratica a activitatii din sectiile ATI, se va ocupa in mod special sistemul informatic, care „nu face decat sa documenteze, sa monitorizeze continuu, precis si trasabil toate aceste informatii medicale, adica interactiunea pacientului cu medicul curant, cu asistenta de terapie intensiva, cu toti ceilalti actori care concura la ingrijirea pacientului si toate actele medicale care inainte erau documentate pe hartie cu riscul de a fi omise, de a fi efectuate gresit, de a nu se documenta suficient. Toate acestea sunt inregistrate automat intr-un sistem electronic operat de catre medic, asistenta, astfel incat, la sfarsitul unei zile, noi suntem in stare sa documentam tot ce i s-a facut pacientului, inclusiv raspunsul organismului cu valori ale parametrilor vitali si sa observam felul in care e tratat pacientul respectiv” a declarat managerul de proiect.

 

Dr. Serban Bubenek

Dr. Serban Bubenek

Sistemul va realiza si o conexiune intre sectiile ATI din cadrul celor trei institute de pe platforma Fundeni, astfel incat toti pacientii din sectiile respective sa fie vizibili pentru toti medicii de anestezie si terapie intensiva din cadrul platformei. „Eu, din sectia mea de Terapie Intensiva de la CC Iliescu, pot sa vad in timp real toate datele unui pacient de la IC Fundeni sau IOB, astfel incat sa stau de vorba cu doctorul lui, sa ii vad analizele, parametrii vitali, pot sa ii modific si tratamentul daca am autorizatie si doctorul de acolo imi cere un consult sau sa ma uit la pacientul respectiv. Nu mai poate sa vina nimeni sa falsifice o foaie de observatie, nu mai poate nimeni sa umble intr-o foaie de observatie”, accentuat dr. Serban Bubenek. Acesta a evidentiat si beneficiile pe latura economica pe care le prezinta noul sistem, precizand ca se poate urmari strict unde a fost folosit fiecare dispozitiv medical. „Poti documenta unde s-a dus o seringa, unde s-a dus un cateter, strict pe bolnavul respectiv, deci si partea financiara este imbunatatita printr-un mai bun  management al resurselor”, a concluzionat managerul proiectului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*