SJU Sibiu a reluat intervențiile chirurgicale complexe, după perioada în care a fost spital suport Covid 19

Primele cazuri operate au fost un pacient cu o tumoră cerebrală gigant, o pacientă cu o formă de hernie rară și o alta cu un chist ovarian voluminos, ultimele două intervenții fiind efectuate pe cale minim invazivă.

 

Echipa dr. Vicentiu Saceleanu

Ca și alte unități din țară, SCJU Sibiu a funcționat ca „zonă roșie”, fiind desemnat spital suport pentru pacienți infectați cu noul coronavirus, astfel că activitatea medicală a fost restrânsă considerabil. Recent, ca urmare a scăderii numărului de pacienți cu Covid-19, unitatea medicală a primit încuviințarea Direcției de Sănătate Publică Sibiu de a relua activitatea non-Covid, care include și efectuarea de intervenții chirurgicale. Astfel, echipa condusă de Șef Lucrări dr. Vicențiu Săceleanu, medicul șef al Secției Clinice Neurochirurgie, din care au făcut parte și medicii Vladimir Roșca, Cosmin Cândea, a realizat o complexă intervenţie neurochirurgicală de extirpare a unei tumori cerebrale gigant de la un pacient non-Covid în vârstă de 60 de ani, din județul Brașov, a cărui viață era pusă în pericol. Intervenția, efectuată cu microscopul operator performant din dotarea secției, a durat aproximativ 4 ore, iar operația a fost un succes. „Ne exprimăm satisfacția că această operație a fost o reușită. Nu este pentru prima dată când extirpăm tumori de mari dimensiuni în secția de neurochirurgie, fapt care indică profesionalismul colectivului secției. Dar în primul rând ne bucurăm că putem din nou să servim interesele pacienților, în acest context complicat creat de noul tip de coronavirus”, a declarat dr. Vicențiu Săceleanu, care a explicat că s-a practicatrezecția completă a tumorii care a avut o mărime de 6/5 cm.

 

Săptămâna aceasta, medicii sibieni au realizat două intervenții minim invazive de mare complexitate,  sub coordonarea prof. dr. Dan Sabău. Pacientele au ajuns la SCJU Sibiu transferate de la alte unități spitalicești, întrucât intervențiile pe care le necesitau aveau un grad ridicat de dificultate, iar riscurile asociate erau foarte mari.

Primul caz operat minim-invaziv a fost cel al unei paciente de 60 de ani, cu un tip foarte rar de hernie. Profesorul Dan Sabău a explicat că a fost vorba de o hernie recto-sternală denumită și hernie Morgagni-Larrey, constând în migrarea în torace a întregului stomac, a colonului transvers și a marelui epiplon, ca urmare a desprinderii diafragmului. În mod obișnuit, o astfel de hernie se rezolvă prin operație deschisă, însă medicii sibieni au decis să apeleze la chirurgia minim invazivă. „Am efectuat această intervenţie prin procedeu laparoscopic, cu ancorarea diafragmului la peretele toraco-abdominal anterior, apelându-se la o serie de artificii inovative care au simplificat şi eficientizat metoda. Operaţia a durat circa o ora şi jumătate şi a decurs foarte bine. Post-operator, pacienta este în stare bună şi se află în continuare internată în cadrul secţiei Chirurgie II pentru supraveghere”, declarat prof. dr. Dan Sabău, șeful Secției Chirurgie II, membru al Academiei de Științe Medicale, președinte Departamentul Înalte Tehnologii, Inventică și Inovatică.

 

Acesta menționat că pacienta va mai rămâne internată o vreme, întrucât mai are nevoie de o serie de investigații imagistice, care să confirme succesul intervenției chirurgicale.

În ceea ce privește al doilea caz, acesta se referă la o pacientă de 45 de ani, mamă a cinci copii, care a ajuns la spitalul din Sibiu cu un chist ovarian de circa 30 de centimetri în diametru, care ocupa întregul abdomen anterior. Deși era vorba de un chist voluminos, intervenția a fost realizată tot pe cale laparoscopică, coordonatorul echipei chirurgicale explicând că a fost folosită această procedură pentru a proteja peretele abdominal, implicit pacienta.

Operaţia a durat circa 75 de minute, problema pacientei fiind rezolvată în condiţiile unei minim-invazivităţi remarcabile, aşa cum ne-am obişnuit în clinica de Chirurgie II a Spitalului Judeţean. Practic, după o astfel de operaţie, pacientul se poate mişca mai repede, nu are tăieturi, nu există riscul de evisceraţii. În acelaşi timp, şi convalescenţa este semnificativ scurtată. În momentul de faţă, pacienta se află în recuperare sub atenta supraveghere a personalului medical”, a mai declarat medicul.

Acesta a adăugat că din echipa chirurgicală care a realizat cele două intervenții au făcut parte și medici rezidenți aflați în procesul de formare profesională.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*