SNMF recomandă populației să evite automedicația, mai ales cu antibiotice

14 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Societatea Naţională de Medicina Familiei atrage atenția că, în contextul actualei situaţii epidemiologice, „schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte” și „în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate”.

 

În plină stare de alertă epidemiologică și a creșterii numărului de viroze și gripă, cabintele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor sunt asaltate, zilnic, de pacienți cu febră mare, tuse, secreții nazale și dureri musculare, simtome specifice atât gripei sezoniere cât și infecției cu SARS-CoV2.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenția ca, în caz de îmbolnăvire, populația să solicite consult medical și să evite automedicaţia, pentru a nu-și face mai mult rău decât bine.

Reprezentanții SNMF menționează, într-un comunicat, că „această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze”, dar atrag atenția că niciun tratament nu trebuie administrat fără indicația medicului, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale şi că „tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia”.

 

Mai ușor să previi, decât să tratezi

 

Secțiile de Boli Infecțioase și cele de Pediatrie sunt apropae pline, iar în săptămâna următoare se așteaptă ca numărul de îmbolnăviri să crească, așa cum a declarat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a anunțat că s-au înregistrat și aproximativ 20 de decese din cauza gripei și că, „din nefericire, toate cazurile de deces au fost la persoane care nu au fost vaccinate”. Ministrul a mai spus că probabil se va atinge pragul de 170.000 de cazuri într-o săptămână, la fel ca în 2019, dar formele de manfestare a bolii „nu sunt mai dure decât în alți ani” și consideră că „la sfârşitul lunii vom intra pe un trend descendent şi lucrurile vor intra în normal”.

Medicii de familie recomandă cu insistență prevenția, reamintind că, pentru acest lucru, „putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile”, se arată în comunicat.

 

Tratamentul se adaptează fiecărui pacient

 

SNMF patrage atenția că este important ca populaţia generală să știe că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul acestora din fiecare medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia, iar ceea ce este potrivit pentru un pacient poate fi contraindicat altuia, în funcție de vârstă, de greutate, de bolile cronuce de care suferă sau de alți factori care pot influența evoluția bolii.

Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate. Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că în cazul virozelor nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale. Nu în ultimul rând, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon”, subliniază SNMF.

 


Adaugati un comentariu


 

*