Special Olympics România a declanșat Revoluția Incluziunii

Campania pornește de la ideea că incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități nu se poate face doar prin legi, fiind necesară și implicarea societății.

 

Anul acesta se împlinesc 53 de ani de când mișcarea Special Olympics militează la nivel global pentru înlăturarea discriminării persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi pentru crearea unei societăţi incluzive. Aniversarea este marcată și în țara noastră de către Special Olympics România, care a reluat un eveniment a cărui tradiție începe în 2018, demarând cu aceeași o cazie și o campanie pentru promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilități.

Astfel, organizația a lansat Revoluția incluziunii, moment marcat de iluminarea în roșu a mai multor clădiri emblematice din țară. De asemenea, pe fațada magazinului Cocor din Capitală a rulat pe tot parcursul zilei de vineri un videoclip de prezentare a sportivilor cu dizabilități din lotul Special Olympics, care au obținut titluri de campioni naționali și mondiali la competițiile la care au participat.

În absenţa luminii potrivite, orice fiinţă poate părea întunecată, lipsită de valoare, periculoasă atunci când nu e cu totul ignorată. Perseverenţa, curajul şi extraordinara sensibilitate a sportivilor Special Olympics merită să fie puse în lumina care să dezvăluie tuturor adevărul despre aceşti minunaţi semeni ai noştri pe care prea adesea îi ignorăm într-un mod absolut nemeritat”, a declarat Viorel Mocanu, directorul sportiv al Special Olympics România

 

În același timp mai mulți sportivi și parteneri ai Special Olympics au fotografiat diverse clădiri importante folosind un filtru de culoare roșie, aleasă ca simbol al toleranței, respectului și al celebrării diferenţelor dintre oameni. Fotografiile au fost apoi distribuite în mediul on-line, folosind haștag-urile #IluminatPentruIncluziune2021, #RevolutiaIncluziunii, #LightUpForInclusion, #ChooseToInclude, #InclusionRevolution, #SpecialOlympicsRomania, #DistrictLions124Romania, #WeServe.

Revoluția incluziunii nu se rezumă doar la atât, fiind lansată și o petiție on-line, prin care semnatarii își exprimă susținerea față de persoanele cu dizabilități și își asumă angajamentul că vor promova incluziunea acestora.

 

O susținere puternică a campaniei care promovează incluziunea vine și din partea  Districtului Lions 124 România, al cărui viceguvernator, Marin Florin Ilieș, spune că nu este suficient doar un cadru legislativ pentru a putea vorbi de incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate. „Suntem conştienţi că incluziunea socială nu se poate realiza doar prin intermediul legilor, oricât de bune ar fi acestea. De aceea avem nevoie de implicarea societăţii civile. Parteneriatul dintre Special Olympics România şi Districtul Lions 124 România se bazează pe proiecte care promovează incluziunea socială şi schimbarea mentalităţii individuale privind persoanele cu dizabilităţi. Comunităţile noastre trebuie să înveţe să redescopere valoarea solidarităţii sociale, să se convingă că o societate incluzivă este mai bună pentru fiecare cetăţean în parte”, a declarat acesta.

Începând cu anul 2003, Special Olympics România a ajutat până în prezent peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale, să fie cetăţeni activi ai comunităţii. Organizația ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate respectată şi incluzivă pentru noi toţi. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics are un rol important în lupta împotriva pasivităţii, a nedreptăţii şi a intoleranţei.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*