Știi și câștigi sănătate: Apa, marele mister al vieții

9 februarie 2021 | 0 comentarii |

Când rostim cuvântul „apă” ni se pare că spunem un cuvânt banal, despre o substanță atât de obișnuită și la discreție pentru foarte mulți dintre noi, dar apa este încă „marele mister al vieții” chiar și pentru oamenii de știință.

 

Știm deja că omul, plantele și orice ființă vie nu poate trăi fără apă, dar acest cuvânt aparent banal ascunde încă multe secrete, care dăinuie peste timp, fără a fi descifrate și înțelese pe deplin, în ciuda numeroaslor cercetări din ultimul timp. Este firesc, așadar, să ne întrebăm de ce densitatea apei crește la temperaturi scăzute, de ce se contractă la rece, de ce este singura substanță de pe pământ regăsită în 3 stări, de ce are cea mai mare tensiune de suprafață, de ce este cel mai puternic solvent sau cum poate, împotriva legii gravitatiei, să urce prin trunchiul copacilor.

Pentru români, apa este un simbol la materiei prime, al curăţeniei şi castităţii, al stihiilor regenerării şi purificării, şi chiar izvorul vieţii, fiind esenţa primordială din care iau naştere toate cele văzute. Într-un proverb înţelept, românii au surprins minunat apa care se opune focului masculin şi mistuitor, precum şi lumii mineralelor:Apa trece, pietrele rămân”. În legendele și basmele populare, apa este unul dintre cele patru elemente din care s-a clădit lumea, un element omniprezent, este „apa vie” și „apa moartă” care întreține viața sau o duce la regresiune și dizolvare. Cercetările din ultima vreme au condus, logic, spre concluzia că o substanță ce dă viață plantelor, animalelor și omului trebuie să aibă viață la rândul ei.

Iată câteva dintre secretele apei pe care, probabil, unii dintre noi nu le știm: 

 

* Pe Pământ, viața este dependentă de apă ca și de aer, hidrogenul și oxigenul care compun molecula de apă întrețin viața, așa că se poate spune că APA este VIAȚĂ sau, mai simplu, că apa are viață. Aproximativ 71% din suprafața totală a Pământului este acoperită cu apă. Apa este resursa naturală pe care oamenii o consumă zilnic, dar pe care nu o pot produce. Doar 3% din totalul apei de pe Pământ este potabilă, restul fiind apă sărată. Cea mai mare parte din apa potabilă se află în ghețari.

* Multă vreme, cercetătorii nu au spart „codul” apei datorită faptului că erau legați de observarea compoziției chimice. Însă nu compoziția este importantă, ci structura apei. Din punct de vedere al compoziției, apa este toată și peste tot la fel, dar din punct de vedere al structurii este peste tot diferită.

* La naștere, corpul omului este alcătuit din 75% apă. Pe măsură ce creștem, organismul pierde apă, de aceea arătăm „stafidiți” la bătrânețe. La maturitate, bărbaţii sunt 60% apă, iar femeile 55%, iar organismul persoanelor vârstnice conţine doar 50% apă. Planeta noastră conține 80% apă.

* Creierul, plămânii, inima şi rinichii conţin cele mai umede ţesuturi. Mai exact, aceste organe conţin apă în proporţie de 65%- 85%. Oasele, care sunt destul de uscate, conţin şi ele apă, dar numai 31%.

* Deşi, suntem tentaţi să credem că cea mai mare parte din apă se găseşte în vene, în realitate, aceasta este stocată în cele 100 de trilioane de mici celule. Suntem un ansamblu de mici pacheţele de apă uşor sărată, iar pe măsură ce îmbătrânim, apa se evaporă şi dispare odată cu viața din om.

 

* Senzaţia de sete apare în momentul în care pierdem 1% din apa din organism. Consumul insuficient de apă este cauza principală a oboselii din timpul zilei.

* Dacă bei prea multă apă, poţi intra în comă. Supraalimentarea cu apă se numeşte hiponatremie, duce la scăderea nivelului de sodiu din organism, iar celulele încep să se umfle.

* Apa ar trebui consumată la o temperatură de circa 5 grade Celsius pentru ca organismul să beneficieze de toate calităţile sale. Consumul unui pahar de apă înainte de a face baie ajută la menținerea unui ritm cardiac sănătos.

* Apa caldă îngheaţă mai repede decât apa rece. Apa caldă e mai uşoară decât apa rece. Oamenii de ştiinţă habar n-au de ce.

* O banană e formată 75% din apă, pepenele roşu are 95% apă, cel galben, 90%, perele au 93%, iar caisele şi piersicile, 87%. Roşiile conţin apă în proporţie de 90%, castraveţii sunt formaţi 96% din apă, iar vinetele, varza şi dovleceii au 93%, respectiv 92% şi 89% apă. Ştiind asta, puteţi să alegeţi în cunoştinţă de cauză fructele şi legumele cu cea mai mare putere de hidratare.

* Un copac oferă aproximativ 265 de litri de apă prin evaporare. Știind asta, nu ne mai mirăm că în pădure se menție umezeala și nu simțim nevoia să bem apă la fel de des ca în marile orașe, în care vegetația este deficitară.

 

* Sunetul se propagă mult mai repede prin apă decât prin aer.

* Apa are memorie. S-a descoperit că apa înregistrează tot ce se întamplă în spațiul prin care călătorește, iar în funcție de aceste acumulări își schimbă structura. Oamenii de știință susțin că structura apei din interiorul corpului nostru este identică cu cea din zona în care ne-am născut. Acest lucru face ca expresia „patria mamă” să nu mai aibă doar o semnificație poetică și explică de ce pentru mulți dintre noi dorul de țară și bucuria reîntoarcerii „acasă” sunt sentimente de multe ori de nedescris sau de neînțeles. În nici un loc din lume apa nu e la fel. Apă străbate solul, astfel absorbind astfel informații legate de caracteristicile biologice și energetice specifice fiecărui loc în parte, informații pe care, la rândul nostru, le avem impregnate în ADN.

* Apa are sentimente. În 1995, doctorul Emoto Masaru a fost primul care a reușit să observe răspunsul apei la muzică. În laboratorul său, apa a fost supusă mai multor genuri de muzică, iar după fiecare sesiune de audiții, aceasta a fost înghețată instantaneu, ceea ce a permis observarea sub microscop a cristalelor formate. Muzica precum cea a lui Bach, Mozart, Beethoven a format cristale frumoase, armonioase. Muzica precum heavy metal a format cristale urâte, nedefinite. Același om de știință a făcut o serie de teste în care anumite cuvinte erau proiectate asupra apei. Dintre toate, cuvintele care au determinat formarea celui mai pur cristal au fost Dragoste și Recunoștință.

* Apa eliberează energie. Roua este inclusă în circuitul apei în natură. Atunci când apa se schimbă dintr-o stare în alta ori trece dintr-un mediu în altul, poate elibera energie sau poate absorbi energie. Într-o sămânță, apa ajunge la 400 de atmosfere la momentul germinării, aceasta fiind și explicația faptului că o plantă poate crește prin asfalt fără probleme. Fiecare sămânță, fiecare embrion își începe viața în mod exclusiv în apă.

 

 

* Cea mai bună apă este apa de izvor. Izvoarele nepoluate și care nu au un reziduu ridicat de minerale sunt cea mai bună sursă de apă incarcată cu energie, apă plină de viată, apă care ne activează. Cea mai pură apă de pe Pământ se află în Venezuela și se numește Roroima (mama apelor). Este o apă virgină, neatinsă de intervenția oamenilor. La nivel energetic, este de 40.000 de ori mai activă decât apa de la robinet.

* Cea mai scumpă apă din lume se vinde în Los Angeles și este un lichid cu un gust și valoarea pH-ului echilibrate. Însă, prețul ridicat se datorează și faptului că sticla este ambalată în pietre Swarovski. Prețul unei sticle de un litru este de 90 de dolari.

* Cel mai adânc lac din lume se afla în Siberia, Rusia. Lacul Baikal are o adâncime de peste 1.700 de metri, iar toată apa lui reprezintă 20% din totalul apei potabile de pe glob.

* Curcubeul, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene meteo din lume, apare atunci când razele soarelui se reflectă prin picăturile de apă din atmosferă.

 

* Apa este solvent universal, cară nutrienții către fiecare celulă din organism și elimină toxinele. Primul pas în a pune chimia corpului în ordine este hidratarea. Medicii explică faptul că durerile, obezitatea și degenerarea fizică prematură sunt legate de deshidratare. O bună hidratare crește puterea sistemului imunitar, iar pielea și organele se mențin sănătoase. Apa trebuie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius pentru a fi benefică organismului.

* Dacă bei zilnic între 8 și 10 pahare de apă, poți calma semnificativ durerile de spate și pe cele articulare.

* Un adult are nevoie să bea 2,5 litri de apă zilnic. În mod ideal trebuie să bem apă atunci când stomacul nu conține mâncare. Daca bem apă în timp ce mâncăm, sucurile digestive se diluează, ducând la digestie și absorbție precară. Cel mai bun moment este să bem cel puțin o jumătate de litru de apă dimineața, înainte de a mânca.

* Apa poate provoca arsuri, chiar dacă nu a fost fiartă. Vara, dacă uzi plantele la prânz, picăturile rămase pe frunze se comportă ca nişte lentile la contactul cu razele soarelui şi ard planta, care apoi moare…

 


Adaugati un comentariu


 

*