Știi și câștigi sănătate: Articulațiile și durerile articulare

12 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Articulațiile, zone prin care se unesc oasele oasele corpului uman, sunt responsabile de susținerea corpului și de realizarea mișcărilor. Dacă nu avem grijă de ele sau dacă ne confruntăm cu anumite afecțiuni, apare durerea articulară – artralgia. Durerea articulară poate fi simptom al unei accidentări sau poate apărea la persoanele meteosensibile ca răspuns la schimbările de temperatură și presiune atmosferică, însă acestea sunt cele mai puțin îngrijorătoare cauze ale durerilor articulare. De asemenea, femeile gravide, din cauza creșterii în greutate și a secreției mari de relaxină, un hormon necesar relaxării ligamentelor pelvisului, pot experimenta dureri de articulații pe durata sarcinii.

Persoanele care își suprasolicită în mod constant articulațiile, cum este cazul sportivilor, dar și al persoanele supraponderale, se pot confrunta, mai devreme sau mai târziu, cu dureri articulare. Implicit, vârstnicii, ca urmare a uzurii în timp a cartilagiilor, pot fi mai expuși durerilor de articulații. Peste 50% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au simptome clinice de artrită, însă și adulții tineri și chiar copiii se pot confrunta cu dureri articulare specifice, mai profunde și mai intense decât cele musculare. Cu adevărat problematice sunt durerile de articulații cauzate de diferite boli, categorie în care pot intra bolile autoimune, bolile de natură infecțioasă și bolile inflamatorii. Punctăm că articulațiile dor și în cazul persoanelor care se luptă cu cancerul. Vă prezentăm astăzi câteva dintre cauzele mai mult sau mai puțin cunoscute ale durerilor articulare…

 

* Prea mult zahăr deteriorează articulațiile. De fiecare dată când consumi cel puțin două lingurițe de zahăr, creezi un dezechilibru în chimia organismului tău și în capacitatea corpului tău de a se menține în formă și de a se regenera. Oamenii de știință au descoperit că există o conexiune directă între zahăr, inflamații și dureri articulare, întrucât inflamațiile cauzate de o alimentație bogată în zahăr duc la dureri de articulații. Încearcă să reduci consumul de zahăr sau înlocuiește-l cu produse naturale care nu au zahăr în compoziția lor și care pot fi integrate cu succes și în dieta diabeticilor.

* Deshidratarea organismului dă dureri articulare. Când ne gândim la consumul insuficient de apă, avem de cele mai multe ori în vedere apariția ridurilor sau diversele probleme ale pielii, ușor observabile. Dincolo de acestea însă, deshidratarea pune în dificultate buna funcționare a organelor interne. Durerea de articulații poate fi un simptom al deshidratării organismului. Dacă nu bei suficientă apă (1,5 – 2 litri/zi) și nici nu consumi alimente care hidratează organismul, este posibil să te confrunți cu deshidratarea și simptomele acesteia – dureri de cap, oboseală, dureri articulare.

* Alimentația nesănătoasă dezechilibrează sistemul osteoarticular. Știm deja că alimentația sănătoasa ne ajuta să avem o stare generală mai bună și să prevenim multe afecțiuni, în timp ce dezechilibrul din farfurie se reflecta negativ în starea noastră de sănătate. Pe lângă riscurile de obezitate, boli cardiovasculare sau alte afecțiuni interne, durerile de articulații pot fi cauzate de anumite alimentele cu efect inflamator asupra organismului, precum carnea grasă, alimentele procesate și cerealele rafinate (pâine albă, paste, pizza, prăjituri) consumate în exces.

 

* Supraponderabilitatea și obezitatea afectează și articulațiile. Greutatea suplimentară a organismului este nesănătoasă pentru buna funcționare a organismului, în general, dar creează și o presiune asupra articulațiilor. Șoldurile, genunchii Și gleznele suporta de 3 până la 5 ori greutatea corpului, așa că pentru fiecare kilogram în plus, genunchii suportă cu 3-5 kilograme mai mult decât ar trebui, de fiecare dată când ne deplasăm. Dacă, dimpotrivă, reușim să slăbim 5 kilograme, articulațiile vor scăpa de un stres important. Greutatea ideală ține de alegerea fiecăruia, însă problemele pe care kilogramele în plus le aduc sunt, incontestabil, un semnal de alarmă și pentru articulații.

* Statul îndelungat în aceeași poziție poate cauza osteoartrită. Statul prea mult în picioare sau, dimpotrivă, statul îndelungat pe scaun din cauza obligațiilor profesionale, accentuează riscul a suferi de osteoartrită, la un moment dat, în viață. Statul într-un loc, prea mult timp în picioare, uzează articulațiile din cauza suprasolicitării, iar statul prea mult pe scaun face ca articulațiile să nu fie utilizate suficient și să devină rigide. Tensiunea pe care munca la calculator o pune asupra articulațiilor poate genera în timp dureri articulare, la nivelul genunchilor, cotului, mâinii, degetelor, gâtului și coloanei vertebrale. De aceea este recomandat să nu se sprijinie cotul pe birou când stăm la calculator și să ridicăm din când în când mâna de pe mouse pentru a face câteva exerciții usoare cu palmele, să adoptăm o poziție cât mai dreaptă a torsului și a capului și să ne ridicăm de pe scaun cel puțin zece minute la fiecare oră, pentru a face câteva mișcări.

* Uneori, chiar și mersul pe jos poate da dureri articulare. Știm deja că anumite sporturi sau mersul la sală pot dăuna articulațiilor dacă exercițiile nu sunt realizate corect și sub supravegherea unui specialist. Uneori însă, chiar și mersul pe jos, dacă purtăm o încălțăminte nepotrivită, este la fel de periculos. Obișnuim să credem  că lipsa tocurilor este rețeta pentru o încălțăminte potrivită. Ei bine, de multe ori, încălțămintea sport care forțează piciorul să fie orientat către interior deteriorează în timp starea de bine a articulațiilor.

 

* Pocnitul degetelor dăunează articulațiilor. Deși pare a fi un simplu obicei relaxant, trosnitul degetelor este, de fapt, un factor dăunător pentru sănătatea articulațiilor. Acest obicei traumatizează constant și treptat cartilajul, țesutul care protejează capetele oaselor, provocând, în timp, dureri supărătoare și pierderea mobilității.

* Schimbările climatice afectează articulațiile. V-aţi întrebat vreodată de ce ne dor articulaţiile odată cu venirea primăverii ? Specialiştii spun că acest lucru se datorează faptului că petrecem tot mai mult timp în spaţii închise, sistemul imunitar nemaifăcând faţă schimbărilor climatice. Persoanele care suferă de astfel de dureri atunci când se schimbă vremea sunt numite meteosensibile. Deşi nu era considerată a fi o problemă medicală până nu demult, meteosensibilitatea reprezintă amplificarea simptomelor unor boli pe fondul schimbării bruşte a vremii şi, potrivit studiilor existente, aceasta afectează una din trei persoane. În ceea ce priveşte persoanele care suferă de reumatism, articulaţiile devin asemeni unui adevărat barometru care le indica starea vremii: încheieturile înţepenesc sau devin dureroase chiar înainte de „stricarea” vremii. Pentru alţii, aceste simptome apar după ce condiţiile meteo se ameliorează, ca un efect întârziat al frontului de aer rece.

 

Boli care declanșează dureri articulare 

* Artrita. Artrita este cea mai cunoscută și des întâlnită afecțiune care se manifestă prin dureri de articulații. Artrita este o afecțiune de natură inflamatorie, ramificată în osteoartrită și poliartrită reumatoidă, ambele forme ale sale afectând cu precădere femeile.

* Osteoartrita are ca principală cauză a durerilor articulare deteriorarea cartilagiului și poate afecta femeile cu vârste cuprinse între 30-50 de ani.

* Poliartrita reumatoidă presupune acumularea lichidului în articulații, deformarea și slăbirea acestora, fiind responsabilă de scurtarea vieții cu 3 până la 7 ani.

* Osteoporoza. Osteoporoza este o boală asociată cu menopauza și presupune demineralizarea osoasă care, în timp, poate conduce inclusiv la dureri de articulații.

* Bursita. Bursita reprezintă inflamarea bursei, acel sac cu lichid care căptușește zona articulațiilor, și conduce la contactul direct al articulațiilor și, implicit, la frecare, caz în care durerea este foarte mare.

 

* Reumatismul. Reumatismul atacă sistemul osos, iar unul dintre simptome este durerea la nivelul articulațiilor.

* Condromalacia de rotulă. Condromalacia de rotulă apare atunci când cartilagiul rotulei se deteriorează și este un tip de durere articulară care afectează mobilitatea genunchiului.

* Tendinita. Tendinita presupune inflamarea tendonului și primul simptom este durerea articulară.

* Fibromialgia. Fibromialgia provoacă senzații de arsură și durere în articulații, însă cauzele care conduc la declanșarea acesteia sunt încă necunoscute.

* Bolile autoimune. Lupusul eritematos sistemic și psoriazisul sunt afecțiuni autoimune care pot provoca dureri de articulații.

* Bolile infecțioase. Persoanele care s-au confruntat cu oreion, gripă, hepatită, pojar sau varicelă sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta artralgii.

* Guta. Guta este o afecțiune care este determinată de creșterea nivelului de acid uric în sânge, acid care cristalizează la nivelul articulațiilor provocând durere, înroșirea pielii și senzație de căldură, uneori chiar arsură.

* Rahitismul. Persoanele care suferă de rahitism se pot confrunta cu dureri articulare.

 

Curiozități despre articulații

* Articulația reprezintă un set de elemente (țesut fibros și /sau cartilaj, ligamente, capsule, membrane) care reglează conexiunea dintre două segmente scheletice și face posibilă mișcarea, prin flexibilitatea scheletului.

* Corpul uman are 230 articulații mobile și semi-mobile.

* Osul hioid, localizat la nivelul gâtului, este singurul os din corpul uman care nu are articulaţie, deci nu este atașat de alte oase.

* Sunetul pe care îl auzi când îți întinzi articulațiile este, de fapt, zgomotul izbucnirii bulelor de gaz de azot.

* Vârfurile degetelor au destulă forță pentru a susține greutatea întregului tău corp.

* Coastele se mișcă de circa 5 milioane de ori pe an, de fiecare dată când respirați.

* Obezitatea pune presiune suplimentară pe articulații, în special pe articulațiile genunchilor. Potrivit statisticilor, femeile supraponderale au un risc de 4 ori mai mare de a face artrită a genunchiului, iar bărbații obezi de 5 ori mai mare.

* Cei care fac antrenamente intensive în fiecare zi suferă mult mai frecvent de dureri articulare. Exercițiile fizice intensive și efectuate incorect, uneori, pot duce la o uzură a articulațiilor și la apariția problemelor articulare înainte de vreme.

* Dacă faci jogging, de exemplu, alege pantofi de alergare eficienți în atenuarea șocurilor, pentru a evita durerile de articulații și accidentările.

* Salata verde, spanacul, broccoli, varza, pătrunjelul, varza Kale pot încetini degradarea cartilajului articular și pot preveni scăderea densității osoase.

 

Câteva sfaturi practice și remedii:

* Cât mai multă mişcare în aer liber. Nu utem inversa efectele îmbătrânirii articulare, dar severitatea și frecvența simptomelor pot fi reduse printr-o viață activă și practicarea unor exerciții de întărire a musculaturii și a articulațiilor. Mișcarea ajută și la menținerea unei greutăți sănătoase.

* Fizioterapia, kinetoterapia, acupunctura și tratamentele balneare, băile termale și băile de nămol sunt de ajutor.

* În cazul traumatismelor, compresele reci cu gheață, cu ghimbir ras, ceapă feliată, usturoi zdrobit sau frunze de varză crude s-au dovedit a fi remedii eficiente în tratarea durerilor de articulații sau a inflamațiilor.

* Compresele calde cu sare, ceaiul concentrat de ghimbir sau de schinduf sunt o altă alternativă de tratament pentru dureri articulare, care dă rezultate rapide.

* Băile cu apă caldă în care s-a dizolvat sare amară sau sare de mare sunt un remediu excelent pentru durerile articulare.

* Mișcarea fizică ușoară este un bun remediu nu doar în tratarea durerilor de articulații, cât și în prevenirea acestora. Înainte de a face mişcare în aer liber este bine să facem câteva minute de încălzire a muşchilor chiar de acasă şi să ne îmbrăcăm astfel încât să ne asigurăm un confort termic.

* Adoptând o dietă echilibrată, bazată preponderent pe fructe şi legume proaspete, seminţe, nuci și germeni, cereale integrale, proteine și lactate, dar și pește, grație conținutului ridicat de acizi grași Omega, esențiali, ne menținem articulații mobile și rezistente și putem reduce inflamaţiile.

 

Surse: 100 Incredible Facts You Didn’t Know About Your Bodyhttps://www.thefactsite.com/100-facts-about-your-body/; 87 Amazing Human Body Factshttps://www.factretriever.com/body-facts; Fascinating and Amazing Human Body Facts and Triviahttps://www.disabled-world.com/medical/human-body-facts.php

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*