Știi și câștigi sănătate: De ce vrei să fii medic?

13 iulie 2021 | 0 comentarii |

În această perioadă, universitățile de Medicină și Farmacie fac înscrierile pentru admitere. Pe data de 16 iulie se vor încheia înscrierile, iar pe 25 iulie, cei care își doresc o carieră medicală vor intra în focul examenelor. Mulți dintre candidați vor fi fericiți, dar vor fi și unii care vor înțelege că nu au fost pregătiți pentru a susține acest examen și, probabil, se vor replia sau se vor pregăti mai bine pentru anul viitor.

Nu vor lipsi nici cei care vor conștientiza că, de fapt, nu și-au dorit din toată inima să devină medici, medici stomatologi, farmaciști sau asistenți medicali cu studii superioare, că au optat pentru această carieră fie la îndemnul părinților, fie pentru că li s-a părut că astfel își vor asigura o siguranță materială și socială. 

Și totuși, medicina nu este un domeniu de activitate oarecare, este necesar să ai vocație, să fii „făcut” pentru asta, să-ți asumi responsabilitatea de a avea în mâini viețile altor oameni…  Iar pentru a deveni un medic bun și de succes este nevoie în primul rând, așa cum spune prihoterapeutul Taisia Trică, să iubim ceea ce vrem să devenim și să „credem în lucrurile care contează cu adevărat în viață”.

 

Taisia Trică

Trăim într-o lume în care ne simțim obligați să satisfacem nevoile și pretențiile tuturor, numai ale noastre nu! Urmăm școli și ne întemeiem familii pentru că așa ni se spune că e bine. Trăim într-o lume cu părinți care țipă la copiii lor să ia note mari la școală și să își găsească o slujbă pentru a avea stabilitate. Culmea, chiar acești părinți se plâng în fiecare zi de lipsurile pe care le îndura DUPĂ ce au urmat aceeași școală pe care o recomandă și DUPĂ ce au muncit ani de zile la slujba care trebuia să le aducă stabilitate. Trăim într-o lume în care familia și nunta sunt accesorii obligatorii, dar divorțurile ating o rată de 50% în unele țări din Europa. Trăim într-o lume în care există o lipsă totală de educație în ceea ce privește o viață sănătoasă de cuplu, iar asta își pune amprenta puternic pe fericirea cuplurilor. Trăim într-o lume în care adulți de 50 de ani se comportă ca niște adolescenți de 14 ani… Fără să își asume responsabilitatea totală pentru existența lor, continuă să facă pe victimele eterne.

Trăim într-o lume în care părinții și societatea insistă și impun tinerilor să urmeze sistemul educațional pentru că astfel succesul în viață este asigurat. Ceea ce nu discută nimeni este faptul că trăim vremuri în care transformările sunt rapide, iar în medicină se întâmplă acest lucru poate mai alert decât în alte domenii. Dacă începi azi o facultate, după 5-6 ani cunoștințele pe care le-ai acumulat nu mai sunt aplicabile, pentru că tehnologia și sistemul sunt schimbate.

Tocmai de aceea spun că e vremea să scăpăm de lanțurile invizibile, dar extrem de împovărătoare ale lipsei de educație în domeniul lucrurilor care contează cu adevărat în viață!”, să devenim conștienți de propriile alegeri și să alegem ceea ce ni se potrivește și ne dorim cu adevărat, spune psihologul.

 

Dar ce înseamnă, de fapt, să alegi medicina conștient și să fii un medic bun? Mirajul halatului alb, al stetoscopului care-ți permite să „asculți” oamenii și să le afli poveștile nespuse și, poate chiar sentimentul acela de „atotputernic” în stare să scoale omul din boală fac să crească în mulți copilași sentimentul și dorința de a deveni medici. La unii dintre ei se cimentează această dorință și își descoperă, în timp, vocația în acest domeniu, dar alții aleg o profesie din domeniul medical doar pentru că așa au stabilit părinții că este bine…

Dar ce înseamnă cu adevărat să alegi conștient o carieră medicală și să ajungi apoi să fii un medic bun? Dex-ul ne spune că medicul este „persoana cu studii superioare care se ocupă cu vindecarea, tratarea și prevenirea bolilor umane și animale” sau că este cea care are un „înalt titlu științiific acordat de o instituție academică sau de învățământ superior”. Cu alte cuvinte, e important ca medicul să aibă studii superioare de medicină, să fi depus juramantul lui Hipocrate la finalul facultății, să poarte halat alb, să lucreze într-un cabinet medical sau într-un spital / clinică, să trateze pacienții și să meargă la conferințe medicale.

 

Să fii un doctor bun înseamnă, însă în primul rând să fii OM, cu tot ce presupune această condiție: stări bune, stări rele, emoții, frici, anxietăți, energie, oboseală, să ai compasiune pentru cei pe care îi tratezi, să faci tot ce știi pentru ca ei să-și redobândească starea de bine. Este foarte important, de asemenea, să știi să îți asculți pacienții, să de fii aproape, să le câștigi încrederea, să știi să le răspunzi cu răbdare la întrebări, într-un cuvânt, să fii capabil să le alini suferințele. Pentru că, așa cum bine spunea Carol Davila, medicina este în primul rând despre iubirea de oameni.

În cartea „What it takes to be a doctor”, dr. Ranjana Srivastava spune că „intrarea la o școală medicală este importantă, dar supraviețuirea carierei, după facultate, este critică” și implica multe alte lucruri, printre care: să fii curajos, să fii responsabil, să fii empatic, răbdător și să conștientizezi că roganța și mândria sunt periculoase, să ai conștiință și bune abilități de comunicare. Cu alte cuvinte, acestea sunt primele calități de care cineva care vrea să devină medic are nevoie.

Orice medic știe că, dincolo de tratamente și aparatură medicală trebuie să existe preocupare și interes pentru ființa umana. Și Hipocrate știa asta, când a zis că „acolo unde este iubită arta medicinei, există și o dragoste pentru umanitate”…

 

Și nu în ultimul rând, concluzionează Taisia Trică, necesar și poate și cel mai greu este să te asumi pe tine însuți (iar asta este valabil în toate profesiile și în viață, în general, dar poate mai mult în medicină). „Ca să te asumi pe tine însuți, trebuie mai întâi să te cunoști foarte bine. Cu părtile bune, talentele și abilitățile tale. Dar și cu părtile rele, comodități, prejudecăți, rețineri. Știm că succesul provine din maximizarea punctelor forte. Ca să folosesc ideea «pedalelor», este foarte important să apăsăm pe pedala punctelor forte. Ele sunt motorul nostru cel mai bun, deci există toate probabilitățile ca ele să ne ducă cât mai departe și cu viteza cea mai mare. Desigur, cunoașterea punctelor slabe ne ajută să le controlăm. Și să controlam pierderile, evitând a apasa pe pedala lor, în momentele critice. Suntem vânători ai faptelor rele, ai defectelor, ai minusurilor și pierdem energie prețioasă încercând să le ascundem. Asumarea sinelui presupune triumful asupra noastră și asupra lumii. Nimic nu este mai greu decât curajul asumării propriilor limite. Căștigarea bătăliei cu tine însuți conduce automat la câștigarea bătăliei cu întreaga lume și, până la urmă, viața va triumfa”.

Noi încheiem acest articol urându-le tuturor celor care au ales să urmeze o carieră medicală SUCCES la examen și, pentru că mai sunt câteva zile până la finalizarea înscrierilor, îi îndemnăm să încerce să-și răspundă la întrebarea: „de ce vreau să fiu medic?”

 

*Articolele noastre nu pot înlocui consult medical și nu trebuie interpretate ca sfaturi sau recomandări medicale, acestea aparținând exclusiv unui medic calificat. 


Adaugati un comentariu


 

*