„Stop Anafilaxiei!” – mesajul medicilor din România în Săptămâna Mondială a Alergiei

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică trage un semnal de alarmă asupra pericolului major pe care îl reprezintă șocul anafilactic.

 

Astăzi a debutat Săptămâna Mondială a Alergiei, o inițiativă anuală a Organizaţiei Mondiale a Alergiilor. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) este afiliată acestei organizații, astfel că, în cadrul campaniei de anul acesta aduce în atenţie bolile alergice şi astmul. Specialiștii alergologi din România spun că este vorba de  afecţiuni cu prevalenţă în creştere în întreaga lume, de aceea consideră că este necesar să  furnizeze cele mai noi informaţii în vederea abordării corecte a acestora de către specialiştii în domeniu, dar şi pentru educarea publicului.

Anul acesta, Săptămâna Mondială a Alergiei este celebrată prin campania „Stop Anafilaxiei!”, prin care specialiștii doresc să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului anafilaxiei. Într-un comunicat remis de SRAIC pentru a marca debutul acestei campanii, se arată că „anafilaxia reprezintă o reacţie alergică severă, care poate pune în pericol viaţa, dacă nu este recunoscută şi tratată imediat. Factorii declanşatori frecvenţi sunt anumite alimente (arahide, peşte, fructe de mare, ou şi lapte), anumite medicamente (unele antibiotice şi antiinflamatoare), veninul de insecte şi latexul”.

 

Specialiștii menționează totodată că simptomele unui șoc anafilactic apar la câteva minute după expunerea la factorul alergen și sunt similare, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. O persoană intrată în șoc anafilactic se confruntă cu constricția căilor respiratorii, inflamarea limbii și a gâtului și respirație dificilă și șuierătoare. Din cauza acestor simptome, pericolul de asfixie este foarte ridicat, de aceea este esențial să se intervină imediat, în primele momente de la instalarea șocului anafilactic, pentru a se evita riscurile vitale.

Alte simptome specifice sunt reacțiile cutanate precum urticaria, mâncărimile sau înroșirea pielii, scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), puls slab și rapid, greață, vărsături sau diaree, stări de amețeală sau leșin.

Cei mai frecvenți declanșatori ai anafilaxiei la copii sunt alergiile alimentare (la arahide, pește, fructe de mare, ou, lapte) dar și o serie de factori care afectează și adulții, precum anumite antibiotice, aspirina, extractele alergenice, streptokinaza sau substanțele de contrast administrate intravenos în cadrul unor investigații imagistice sau înțepătura de albine sau de viespe. În unele cazuri, cauza anafilaxiei nu este niciodată depistată (anafilaxie idiopatică).

 

Specialiștii în alergologie din cadrul SRAIC spun că în cazul apariției unor reacții alergice severe este neapărat necesar să fie solicitat ajutor medical de specialitate. Cei acare au astfel de reacții sau se află în preajma unei persoane care trece printr-un astfel de episod ar putea fi tentați să creadă că simptomele vor trece de la sine, însă riscul este foarte mare, putându-se ajunge chiar la deces.

De regulă, persoanele care au antecedente anafilactice sau au aflat de la medic că pot suferi un astfel de șoc poartă la ele o seringă cu epinefrină – un ser capabil să diminueze și să înlăture rapid simptomele unui șoc anafilactic. În cazul în care persoana în cauză nu își poate administra singură acea injecție, cei care îi acordă primul ajutor trebuie să găsească asupra sa seringa și să îi administreze imediat serul respectiv, după care pacientul trebuie să meargă la cel mai apropiat spital, pentru a se asigura că simptomele nu recidivează, chiar dacă factorul alergen a dispărut.

Nu în ultimul rând, specialiștii din cadrul SRAIC sfătuiesc persoanele care au avut în trecut un atac alergic sau au prezentat simptome specifice anafilaxiei să se programeze pentru un consult la un medic alergolog. Diagnosticul și gestionarea pe termen lung ale anafilaxiei sunt complicate, astfel că este nevoie să se apleze la un medic specializat în alergii și imunologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*