Studentii bucuresteni au donat 300 de litri de sange

4 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Pe parcursul a cinci zile, ei au donat lichidul salvator de vieti in holul Universitatii Politehnice, o campanie mai ampla urmand a fi demarata anul viitor, in toate centrele universitare din tara.

 

donare de sange (2)Studentii din Bucuresti nu au ramas indiferenti la campania de donare de sange organizata in cadrul Universitatii Politehnice, ei prezentandu-se in numar mare la centrul mobil amenajat la inceputul acestei saptamani in holul rectoratului.

Campania a devenit deja o traditie si este respectata cu strictete, acesta fiind al zecelea an in care se organizeaza o astfel de activitate. Este vorba despre un parteneriat intre Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, Asociatia Studentilor la Ploitehnica si Universitatea Politehnica Bucuresti, pe de o parte, si Centrul de Transfuzii de cealalta parte, iar de anul viitor, actiunea se va extinde si in celelalte centre universitare din tara.

Initiativa acestui proiect a pornit in urma cu 10 ani si a apartinut Universitatii Politehnice si Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, constand in amenajarea unui centru mobil de donare in holul institutiei de invatamant superior.

 

donare de sange (1)Campania are loc de doua ori pe an, primavara si toamna, de fiecare data numarul studentilor care doneaza fiind de ordinul sutelor, fapt care i-a si determinat pe organizatori sa continue campania, de-a lungul celor 10 ani. Nu doar studentii se numara printre donatori, ci si cadrele didactice ale universitatii. „Sunt zece ani de cand se organizeaza acest proiect. La inceput, cand nu existau proceduri stricte, donau foarte multi studenti. Acum, procedurile sunt un pic mai stricte din punctul de vedere al parcurgerii etapelor, programul este mult mai scurt din cauza regulilor impuse de Ministerul Sanatatii si numarul de studenti a scazut. Este un gest extraordinar pe care studentii si profesorii il fac, deopotriva, in fiecare an pentru binele oamenilor care au nevoie de sange”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii Bucuresti. Trebuie stiut ca donarea de sange este sigura si usoara, iar donatorii nu pot contracta SIDA sau alte boli infectioase, utilizandu-se pentru fiecare donare trusa sterila, de unica folosinta. In plus, pe langa faptul ca acest gest umanitar salveaza vieti, donarea de sange este benefica pentru sanatatea donatorului, intrucat sangele sau va fi astfel improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%.

 

donare-sangeLa inceputul acestei saptamani a fost demarata campania de toamna din cel de-al zecelea an, iar numarul donatorilor a fost de aproximativ 400, cantitatea de sange recoltata depasind 260 de litri. Campania se va incheia astazi, insa reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor intentioneaza ca de anul viitor sa extinda proiectul si la nivelul celorlalte centre universitare din tara. Astfel, in partenriat cu Politehnica Bucuresti si cu celelalte universitati din tara, organizatia studentilor va organiza, anul viitor, campanii similare in 18 centre universitare.

De cealalta parte, reprezentantii Centrului de Transfuzii spun ca initiativa studentilor este una binevenita si ca, de fiecare data, cantitatile de sange donate au satisfacut necesarul unitatii.

Poate fi donator orice persoana cu varsata intre 18 si 60 de ani, cu greutate mai mare de 50 de kilograme, care nu a suferit interventii chirurgicale in ultimele 6 luni si care nu suefera de boli transmisibile, boli psihice, diabet zaharat, afectiuni cardiace, anumite boli de piele, miopie mai mare de -6 sau cancer. Din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva trei pacienti: Celulele rosii (hematiile), care se pot pastra 35 zile si se folosesc in special la pacientii din salile de operatii si reanimare; Trombocitele, care se pot pastra maxim 5 zile si sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer si leucemie si Plasma, care poate fi congelata si rezista pana la un an, este folosita in principal in tratamentele accidentatilor si bolnavilor cu arsuri.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*