Studenții de la UMF „Carol Davila” s-au oferit să ajute medicii în „războiul” cu noul coronavirus

În contextul evoluției COVID-19, mulți dintre ei sunt deja angrenați în activități administrative în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, unde fac voluntariat de mai bine de o săptămână.

 

În contextul pandemiei de COVID-19 și a iresponsabilității unora dintre românii infectați, personalul medical, de care este atâta nevoie, este nu numai epuizat, ci și infectat și deci, indisponibilizat, astfel încât este pusă în pericol chiar îngrijirea pacienților afectați. Numai la Spitalul Gerota din Capitală, 22 de cadre medicale au fost infectate după ce au intrat în contact cu fostul ofițer MAI care nu le-a spus inițial, medicilor, că venise dintr-o zină de risc, deși venise din Israel.  autoritățile din România fac eforturi disperate de a limita propagarea virusului și efectele lui asupra economiei, a societății în general și a sistemului medical în special.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, apreciază că vârful pandemiei în România se va înregistra în perioada Sărbătorilor Pascale, când ne putem aştepta să se ajungă la îmbolnăvirea a până la 10.000 de persoane. Ieri, 260 de români erau infectaţi, iar peste 3.500 de persoane în carantină.

Tot ieri, secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat a anunțat deja că rezidenţii în specialităţile medicină de urgenţă, anestezie terapie intensivă și boli infecţioase vor fi incluși în turele şi gărzile din secţiile a căror specialitate o urmează. De asemenea, rezidenții în medicină de internă şi medicină de familie vor ajuta Serviciile Judeţene de Ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe și camerele de gardă sau secţiile de spital, în funcţie de necesităţi, iar cei în alte specialităţi medicale vor fi repartizaţi în funcţie de necesităţi. Totodată, la nivelul fiecărui centru universitar din cadrul facultăţilor de Medicină, vor fi recrutaţi studenţi, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activităţile din camerele de gardă.

 

Imediat ce autoritățile au transmis noile seturi de măsuri aplicabile începând de ieri, în sectorul medical, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) a demarat o acțiune de recrutare a voluntarilor din rândul studenților Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila”. Pe principiul „la război merg soldații, la pandemie se află în prima linie sistemul medical”, studenții vor să se alăture medicilor din spitale în eforturile pe care aceștia le depun pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Voluntarii trebuie să provină din rândul studenților din anii IV, V și VI ai Facultăți de Medicină, iar la câteva ore de la începerea înscrierilor, numărul celor acestora depășise deja 200 de persoane. Reprezentanții SSMB au precizat că recrutarea este momentan preventivă, studenţii fiind pe poziţii şi pregătiţi să intervină în situaţia depăşirii capacităţii structurilor existente la nivelul spitalelor. Aceștia vor activa în schimburi, în funcţie de evoluţia infecţiilor cu noul coronavirus şi necesităţile de la nivelul structurilor medicale. „În această perioadă de criză, în care sistemul public de sănătate se confruntă cu o situaţie dificilă şi necesită asistenţă în combaterea pandemiei SARS-COV-2, este important ca viitorii profesionişti în sănătate să lucreze împreună pentru a susţine mobilizarea naţională, informarea corectă şi măsurile pentru limitarea răspândirii infecţiei” se arată într-un mesaj adresat de reprezentanții SSMB.

 

Mulți dintre cei care s-au oferit voluntari erau deja angrenați în activități administrative la nivelul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, venind în sprijinul angajaților instituției încă din data de 11 martie. În fiecare zi, voluntari din toţi anii de studiu, organizaţi pe câte două intervale de 5 ore, au suplimentat necesarul de personal şi au preluat o parte din sarcinile administrative ale direcţiei.

La început, numărul de voluntari se apropia de 50, iar activitatea lor se rezuma la apelarea cetăţenilor întorşi din străinătate, informarea lor cu privire la necesitatea auto-izolării la domiciliu şi prezentarea paşilor de urmat în cazul apariţiei simptomelor.

Ulterior, odată cu evoluţia epidemiei şi instituirea stării de urgenţă, nevoia pentru asistenţă medicală și socială a crescut, iar sarcinile voluntarilor s-au diversificat. Astfel, activitatea continuă şi în prezent şi se va desfăşura pe o perioadă nedeterminată, cât va fi necesar.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*