Suspiciune de toxiinfectie alimentara la o scoala din Ziduri

In aceasta dimineata, 17 copii din localitatea buzoiana Zoita au acuzat simptome specifice toxiinfectiei alimentare, la scurt timp dupa ce au mancat cornul si laptele primite la scoala.

 

Dr. Felicia VasileUPDATE ora 13.00: Conform ultimelor date furnizate de DSP Buzau, numarul copiilor din Ziduri care au ajuns la spital este de 18, celor 17 care au prezentat initial simptomele de boala adaugandul-li-se inca un copil. Acestia au varste cuprinse intre 10 si 12 ani si se pare ca toti au consumat cornul si iaurtul care le-au fost servite la scoala.

In urma examinarii, medicii au stabilit ca sufera de forme usoare si medii de toxiinfectie alimentara si au luat decizia ca 13 dintre ei sa ramana internati pana maine, ceilalti 5 fiind lasati sa plece acasa, dupa ce au primit ingrijirile necesare.

Copiii au fost adusi la spitalul nostru cu dureri abdominale, varsaturi, greturi si slabe eruptii cutanate. Au fost consultati de o echipa interdisciplinara, fosrmata din medici pediatri si infectionisti, iar in cazul a cinci dintre ei, care au avut o stare mai buna, s-a decis ca pot fi externati, ceilalti fiind opriti in spital, pentru terapie specifica si supraveghere medicala, a precizat dr. Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Rm. Sarat.

 

laptele-si-cornulAlerta epidemiologica, in aceasta dimineata, in cumuna buzoiana Ziduri, dupa ce mai multi copii, elevi la scoala din localitatea Zoita, au inceput sa se simta rau la scurt timp dupa ce au primit cornul si laptele, pe care le-au consumat in pauza. Conform primelor informatii furnizate catre DSP Buzau de medicul de familie din localitate, este vorba despre 17 copii care prezinta simptomele specifice unei toxiinfectii alimentare, insa este posibil ca pe parcursul zilei de astazi, numarul acestora sa creasca, in cazul in care de vina ar fi produsele pe care le-au primit la scoala.

Deocamdata, dat fiind faptul ca alerta s-a dat in urma cu putin timp, nu se poate preciza cu certitudine despre ce fel de afectiune este vorba si daca aceasta a fost cauzata de consumul cornului si laptelui, ori de alt factor. Cert este ca toti cei 17 copii au consumat aceste alimente si au inceput sa se simta rau la scurt timp dupa aceea, din aceasta cauza suspiciunile se indreapta in aceasta directie, mai ales ca au existat si precedente inregistrate zilele trecute, in alte judete.

 

ambulante 53Primul care a fost instiintat de situatie a fost medicul de familie din comuna, care a constatat ca toti cei 17 copii aveau dureri abdominale, diaree si varsaturi, principalele semne specifice ale unei toxiinfectii alimentare.

Medicul a anuntat imediat DSP Buzau, solicitand totodata interventia echipajelor de la Ambulanta si SMURD, intrucat copiii necesitau transportul la o unitate spitaliceasca.

In urma apelului facut, 6 ambulante si autospeciala SMURD pentru transportul vicrtimelor multiple au fost trimise la Ziduri, pentru a-i prelua pe cei 17 copii si a-i transporta la spitalul din Ramnicu Sarat, care este cea mai apropiata unitate spitaliceasca.

La scoala din Zoita urmeaza sa ajunga specialisti ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau si ai Directiei Samnitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), dar si inspectorul scolar general, Nela Wamsiedel.

 

Spitalul Municipal Ramnicu Sarat

Spitalul Municipal Ramnicu Sarat

O echipa de la DSP, condusa de medicul epidemiolog Carmen Scantei, va efectua ancheta epidemiologica, impreuna cu inspectorii sanitar-veterinari. Specialistii vor ridica probe din alimentele consumate de copii, pentru a fi trimise ulterior la analize, verificand totodata si modul in care sunt respectate conditiile de igiena in scoala precum si modul in care sunt depozitate alimentele oferite copiilor in cadrul programului Cornul si laptele”.

La momentul publicarii acestui material, copiii sunt in drum spre spitalul din Ramnicu Sarat, unde vor primi ingrijirile de specialitate, urmand ca medicii de aici sa stabileasca cu exactitate diagnosticul si sa confirme sau sa infirme daca este vorba despre o toxiinfectie alimentara sau de vreo alta afectiune.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*